MTI

Júliustól vezetik be a távközlési adót

A távközlési adót július 1-jétől vezetik be, ténylegesen augusztustól szedik be, az első 10 perc adómentes lesz, efölött minden perc 2 forinttal adózik - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón Budapesten.

A magánszemélyek esetében az adó maximum 700 forint lesz havonta, a cégek pedig legfeljebb 2.500 forintot fizetnek. Az adót - amely az idén várhatóan 30 milliárd forint bevételt jelent a költségvetésnek, jövőre pedig 52 milliárd forintot - a távközlési cégeknek kell megfizetniük. A miniszter szerint a szolgáltatók megpróbálják majd áthárítani az adót a lakosságra, de az erős verseny miatt ez nem fog sikerülni, illetve "technikailag is nagyon nehéz megoldani". Példaként a bankadót és a baleseti adót hozta fel, ahol szintén voltak ilyen kísérletek, de végül díjcsökkenés történt, nem áthárítás. Giró-Szász András kormányszóvivő hozzátette: a távközlési adó átlagosan 300 forinttal terhel egy előfizetőt.

Matolcsy György jelezte, hogy minden részletről a parlament dönt majd, és az országgyűlési vita szakaszában is folynak majd egyeztetések az érintett cégcsoportok vezetőivel a távközlési, a tranzakciós, illetve a biztosítási adóról. A távközlési adó esetében a mozgástér a részletekre terjed ki, például arra, hogy a díjcsomagoknál lehet például százalékos vetítés. A miniszter elmondta: a kormány a szerdai ülésén arról döntött, hogy befejezi az államháztartás átalakítását és a költségvetés konszolidációját. A kabinet három új adót bevezet, miközben hatot megszüntet, az újak fogyasztási, forgalmi típusúak lesznek, s lehetővé teszik a jövedelemadók csökkentését.


Matolcsy György szerint a Széll Kálmán Terv 2.0 arról szól, milyen lesz a világ akkor, ha kivezetik a krízisadókat és a bankadót, tudja-e akkor Magyarország tartani a költségvetési fordulatot, a 3 százalék alatti hiányt. Úgy vélte, igen, mivel az államháztartás teljes újjászervezésével mindig és stabilan 3 százalék alatti mutatót tud majd tartani az ország. Szólt arról, hogy sokan kritizálják az országot, amiért nem kiszámítható a költségvetési politikája, különösen az adóoldala. "Most azonban olyan helyzetben vagyunk, hogy befejezhetjük az államháztartás konszolidációját és stabillá alakíthatjuk a bevételi és kiadási szerkezetet" - mondta.

Ennek fontos része az adómértékek csökkentése, egyes adótételek kivezetése. Elmondta: 2010 júniusában még 58 féle adónem volt, amit 48-ra csökkentettek, majd a múlt év őszi törvénykezési hajrájában 54-re nőtt az adónemek száma. A mostani döntések nyomán jövő év elejére 51-re csökken az adónemek száma. Kiemelte, hogy további emelés a jövedelem típusú adóknál nem várható, mert "elértük azt a szintet, ahonnan csak csökkennek az adók". Elmondta azt is, hogy a társasági adórendszer 3 kulcsos lesz, a 10 százalékos és a 19 százalékos mellett lesz egy 30 százalékos is az energiaszektor és a közműszektor számára.

Matolcsy György kérdésekre válaszolva jelezte: a növekedés és a foglalkoztatás szempontjából 2012 a legnehezebb éve a magyar gazdaságnak, részben azért is, mert az unió több tagállamát is gazdasági visszaesés sújtja az idén és még jövőre is. Hozzátette: a helyzet azért is nehéz, mert most térünk át a hitelbuborékból élő világból egy megtakarításból elő világra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #47
  • ugh #46
    Ezt a kocosszemu buzit takarithatna mar el valaki vegre.
    Ja meg azt a faszt aki odatettte....
  • ugh #45
    Ja ez igaz.
    Csak a sajat slepjuket nem fogjak baszogatni mert abba belebuknanak .
    Sokkal egyszerubb a kisembereket basztatni mert azok mar szembe vannak allitva egymassal es nem fognak ossze .
  • szgege #44
    Ahogy látom másnál is kiüti már a biztosítékot, az újabb adó bevezetése. Nekem abból van már baromira elegem ,hogy már nem tudom hanyadik rókabőrt szedik le rólam és emellett nem látok egy értelmes ötletet ,amivel bármit is elérnének pozitív irányba. Ebben én olyan hibát látok,hogy itthon nincs felelőssége és felelősség érzete a politikusoknak.Elbujnak a mentelmi jog mögé és onnan könnyedén beszélnek mindenféle baromságokat. Kezd már nagyon idegesítő lenni,hogy még mindig azon jár a kormányunknak esze ,hogy miként lehet újabb adókat kitalálni ilyen-olyan légből kapott ötletekből,összecsapott megoldásokkal.Mindezeket sikkes nevekkel takarva,amiről leginkább a régi szocialista idők jutnak eszembe.(mintha valami ötéves terv lenne)
    Ideje lenne már a saját házuk táján rendet rakni,az alkalmazottként dolgozó emberek szívatása helyett,én a médiában dolgozó egyének egyének adóját vizsgálgatnám. Érdekes oda nem mernek nyúlni? Bezzeg az adójóváírást mindenféle gond nélkül el lehetett vonni kb. 1 millió embertől. Az érdekes nem volt gond? Lehetne ezeket sorolni tucatjával,de ezek problémák sose fontosak. Alá 1 kulcsos adórendszer,az kellett hogy a saját bérük jobb legyen.
    Egyébként én részemről olyan megoldás lenne a jó,ahol meg lehetne oldani hogyha a népnek elege van a kormányából lazán ki lehessen dobbantani őket a székükből. Így meg mindig 4 éven keresztül szenvedjük el a lopkodást és a baromságokat. Másik megoldás 2 évente legyenek a választások.
  • caius marius #43
    " s akkor térjünk vissza az eredeti írásodhoz az 1M forint feletti jövedlmet 50% SZJA-val súlytani (mondjuk ez konkrétan azt jelentené, hogy nem marad semmi, mert 50..." ezt nem en irtam!
    A gyarak bezarasa egeszen pontosan ugy volt, hogy bagoert eladtak kulfoldi jottmenteknek akik azt allitottak, hogy idehozzak a tokejuket es akkorat fognak fejleszteni, hogy kerekre tatjuk a szank. Ezzel szemben az torent, hogy idejottek elraboltak amit tudtak, ill. kellett nekik aztan gyar bezar es kocc. Az ha egy vallakozast orba szajba tamogatunk nem vezet sehova. abban persze igazad van, hogy mas orszag nem csinal ilyet csak a mienk. egyebkent szerintem nem a toke hoz letre erteket, hanem ertek letrehozasa altal hozok letre toket. ezt itthon valahogy mindig elfelejtik. A magyar vallalkozot pedig nem ertem. miert nem kelet fele kacsintgat miert kell mindig nyugatra nyalniuk? ha nem akarjak megvenni a termekeinket nyugaton, hat el kell adni keletre ott szivesen veszik. ne a kormany csecsen logjon, talaljon ki olyat vagy termeljen olyat amit el tud adni. azzal persze egyetertek, hogy a multikat nem lett volna szabad beengedni. ez volt azegyik legnagyobb hiba a rendszer valtas utan.
  • narumon #42
    Nem a gyárak bezárása nem a tőke miatt volt, hanem a kivételezés és a fasz felhasználás miatt. Mondom a tőkét úgy értsd ami a szó valódi jelentése és ne kizsákmányoló tökésre gondolj. Nézd meg kína milyen ütemben robog előre hála a tőkének, de elég ha megnézed a német gazdaságot vagy még inkább a svájcit. Mindkettő erőteljesen a tőkére épít, de nem a multira. A kettő nem összekeverendő fogalom.
    Ezt hiába szépíted ha nincs pénz akkor nincs miből mezőgazdálkodni, nincs kinek eladni a terményt.

    Az pedig hatalmas tévedés, hogy benyaltak a vállalkozóknak? Te hol élsz? A multiknak nyaltak be és nem a magyar vállalkozóknak. Nézd meg mennyi üzlet, termelő szövetkezet vagy bármilyen terméket, értéket adó vállalkozás zárt be és szünt meg és ez a szám egyre nő. A vállalkozók folyamatos és végtelen zsigerelésének az a következménye, hogy aki tehetősebb volt az most külföldi céget igazgat. A pénz mindig oda megy ahol jól használják, és senki nem ellensége saját magának. Ha úgy lenne amit írtál akkor most számtalan új munkahely lenne, az ország lakossága növekedne, az adó bevételek az egekben lennének. Ehelyett személyes ismerősből is rengeteget tudok aki már külföldön dolgozik, vagy külföldön vállalkozik. Nem jókedvében, de biztos tudsz te is ilyet ha megerőlteted magad.

    És akkor térjünk vissza az eredeti írásodhoz az 1M forint feletti jövedlmet 50% SZJA-val súlytani (mondjuk ez konkrétan azt jelentené, hogy nem marad semmi, mert 50+ százalék felett vannak az adók vállalkozói szempontból, vagy a nettót adóztatnád meg még 50%-al?), egyenes következménye annak, hogy bárki akinek van esze és van tőkéje, az ezt a vállalkozást kiviszi, kiszervezi az országból. Magyarul a várt adóbevétel elmarad, helyette egy vákum keletkezik ami egy újabb lyukat üt a költségvetésen. Ezek a tendenciák jól láthatóak a mostani költségvetésen is az összevissza emelt és bevezetett adók nem adnak lényegi bevétel növekedést mert a másik oldalon a gazdasági lassulás és alulteljesítés miatt, többet kell kifizetni munkanélküli és egyéb segélyre, valamint az elmaradt fogyasztás csökkenti az ÁFA befizetést. Itt példának lehetne hozni olyan adóparadicsomokat ahol néhány százalékos adóval több bevételt generálnak mint Magyarország, mert oda vonzzák a gazdagokat a kedvező adózás miatt.
    A már említett Svájc is jó példa ahol van olyan régió aminek Európában a legkedvezőbb az adózása, ennek megfelelően a környék legnagyobb gazdasági régiója világ vezető pozíciójában lévő cégek között. Ez mellett azonban a kisvállalkozó is megfelelően támogatva van, kedvezőbben adózik mint egy Magyar vállalkozás mégis lényegesen többet. Ebben a tőkés országban azonban nem nagyon találsz Tescot meg Corát meg egyébb ilyen totálisan nélkülözhető IDEGEN céget, főleg nem úgy, hogy évekig adókedvezményt kapnak mint Magyarországon, ezzel már az induláskor előnyt adva nekik bármilyen Magyar céggel szemben. Normális ország ilyet nem csinál csak a miénk.

    Bocs, hogy hosszú volt, de a tőke != gonosz kapitalista kizsákmányolás. Ingyen nem fog senki kórházat építeni.
  • caius marius #41
    " szerintem a gyaraink bezarasa, a mezogazdasagunk lezullesztese mind mind a toke javara irando." nem javara, hanem szamlajara irando. ezt elirtam bocs.
  • caius marius #40
    ez mar leirtad egyszer nem?t
  • caius marius #39
    szerintem a gyaraink bezarasa, a mezogazdasagunk lezullesztese mind mind a toke javara irando. es innentol kezdve a levezetesed, ugyan elmeleti szinten mukodik, a gyakorlatban viszont nem. mert ha nincs ipar, nincs melos aki fizetne a boltban, ha nincs mezogazdasag, akkor pedig nincs mit enni. a szolgaltatoi szektor nem termel! egyebkent kit zavartak el innen? szerintem keves olyan orszag van ahol ennyire benyalt volna a politikus csurhe a multiknak, es vallalkozoknak.
  • ugh #38
    Az emberek nagyresze micsoda pocs.
    Az senkit se zavart, hogy felbasztak az afa-t 25 rol 27 re.
    Az alapveto fogyasztasi cikkeket is. A benzin ev vegere 500 froncsi lesz az euro meg min 315.
    De a telefonadon meg mindnki hoborog ami meg par forint lesz. Mert ez kurvara fontos.
    Ehendoglesz, de legelabb megbeszelheted az okostelodon.
    Ez egy fasz orszag fasz emberekkel.
    Majd telefonalunk kevesebbet.
    Akkro majd ujragondoljak a telefeonszolgaltatok, hogy talan pofatlan haszonszerzesbol lejjebb kene adni.
    DE ZABALNI MUSZALY.
    Az meg mas kerdes, hogy latszolag minenki veri erte a nyalat, csak eppen abba senki sem gondol bele, hogy ezt a szolgaltatok generaljak.
    Cikkeket iratnak es gerjesztik az egeszet.
    Nagyon erdekes amikor a kenyer meg mas, alapveto elemiszer ara felment, akkor nem pofazott senki.
    Ezen kene elgondolkozni....

    Ennyi.