Szekeres Viktor

Tarolt a The Avengers, és majdnem minden rekordot megdöntött

Pár napja Amerikában is bemutatták A bosszúállókat, mely minden idők legjobb nyitányát produkálta hazájában, miközben persze a világot is leigázta.

Megnézed A bosszúállókat?
  • Már láttam a filmet.
  • Meg fogom nézni moziban.
  • Majd letöltöm.
  • Majd tévében megnézem.
  • Ilyen elvből nem néznék meg soha.
Pénteken Amerikában is bemutatták A bosszúállókat (The Avengers), Joss Whedon remek kritikákat és közönségreakciókat kapó filmje pedig igazolta a papírformát és halomra döntötte a fennálló rekordokat. Az első becslések szerint a 4349 észak-amerikai moziban bemutatásra került film (ez minden idők hetedik legszéleskörűbb nyitánya) 200,3 millió dollár bevételt termelt a nyitóhétvégén, ami természetesen az első helyet jelentette a toplistán. Ezzel persze még messze van attól a film, hogy a 220 milliós gyártási költségeket, valamint a 80 milliós marketingkiadásokat pusztán Amerikában visszatermelje (az amerikai bevétel fele jut vissza a gyártó stúdióhoz), de a Disney-nél valószínűleg senki nem bánkódik, a gigantikus siker adott.


Pedig a pénteki premiert követően még voltak csalódott hangok, ugyanis sokan csúcsdöntést vártak, azonban A bosszúállók pénteki 80,5 millió dolláros amerikai bevétele alulmaradt az utolsó Harry Potter-film 91 milliós nyitányához képest. Ami azonban roppant beszédes és mindent elmond a film fogadtatásáról, hogy míg a Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész a 91 milliós péntekből, hatalmasat zuhanó szombati érdeklődést követően egy 169 milliós rekordhétvégét hozott össze, addig A bosszúállóknak sikerült feltornáznia a 80,5 milliós nyitányt egy 200 milliós hétvégére.

A 200 milliós nyitóhétvége tehát hatalmas rekord az eddigi 169 milliós topteljesítményhez képest és A bosszúállók egy sor másik csúcsot is döntött Amerikában. Ezentúl a film a birtokosa a legmagasabb szombati és vasárnapi bevételnek, a The Avengers érte el leggyorsabban a 150 és 200 milliós bevételt Amerikában, de például a legmagasabb IMAX-nyitányt is magáénak mondhatja Vasember, Thor, Amerika kapitány, Fekete Özvegy, Hulk és Sólyomszem első közös kalandja. (Arról nem is beszélve, hogy Amerikában A bosszúállók három nap alatt több bevételre tett szert, mint Thor, Amerika kapitány vagy Hulk egész futása alatt.)


Persze a remek kezdést elemezgetve nem szabad elfelejteni, hogy A bosszúállók 3D-ben került a mozikban, akárcsak a trónról letaszított Harry Potter - viszont ellentétben a már csak harmadik helyezett A sötét lovaggal. A térhatású vetítések a bevétel 52%-áért feleltek, ami nem túl magas arány; ugyan meghaladja az Amerika kapitány 40%-át, de a Thor 60%-a alatt marad. A korosztályok eloszlása meglepően egyenletes volt, a film nézőinek fele 25 éven aluli volt, míg fele 25 éven felüli, a nemek aránya pedig 60-40% volt a férfiak javára.

A bosszúállók remek magyar kezdéséról már beszámoltunk (csúcsdöntésről szó sincs, de a start ettől még pazar), s a film nemzetközi dominanciája is folytatódott. A mostani hétvégén 52 piacról újabb 151,5 millió dollár bevétel folyt be, amivel 10 nap alatt már 441,5 millióig jutott el a képregény-adaptáció. A hétvégén a kínai és orosz piac mutatkozott be újoncként, s termelt 17-18 millió dollár bevételt - mindkét eredmény kitűnő, de egyik sem rekord. Az amerikai piac mögött meglepő módon jelenleg az angol a legerősebb (48,1 millió dollár bevétel), a harmadik helyen pedig a mexikói áll (40,2 millió dollár bevétel). (A film egyébként olyan országokban produkálta Amerika mellett minden idők legjobb startját, mint Mexikó, Brazília, Argentína, Ecuador, Peru, Bolívia, Hong Kong, Malajzia, Új-Zéland és Fülöp-szigetek.)


Persze a nyitóhétvégi eredmény nem a film minőségének szól első sorban, hanem a hájpnak, a reklámoknak és az érdeklődési foknak, de már az is nagy szó, hogy a marketinggel ilyen mértékűre sikerült felduzzasztani a közönség érdeklődését. Az már csak hab a tortán, hogy akárcsak A sötét lovag vagy Az éhezők viadala esetében a mennyiség a többség szerint minőséggel is párosult.

Hogy néz(t)ed meg A bosszúállókat?
  • IMAX-ben.
  • 3D-ben.
  • 2D-ben, moziban.
  • Monitoron, kamerásban.
  • Monitoron, DVD-minőségben.
Amerikában a 200 millió dolláros nyitány egyértelműsíti a 400 millió fölötti bevételt. Már csak az a kérdés, hogy a közönség vissza fog-e járni az előadásokra, illetve jó hírét viszi-e a filmnek, mert akkor az Avatar, a Titanic és A sötét lovag után újabb film fogja átlépni az 500 milliós álomhatárt. Mindehhez csak arra van szükség, hogy a második hétvégén ne csökkenjen 50%-ot meghaladó mértékben A bosszúállók bevétele. A nyár másik nagy kérdése pedig az lesz, hogy A sötét lovag: Felemelkedés nyitánya képes lesz-e ezt az új rekordot megsemmisíteni. Christopher Nolan filmjének elég nehéz dolga lesz, hiszen ezt 3D-s támogatás nélkül kell elérnie.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DontKillMe #72
    "Nem rossz film, a kepregenyesek kozt meg eppenseggel kiemelkedo, alapszintu sztorival, jo poenokkal, utos akcioval es latvannyal...PONT.."
    -Kb pont ennyi. A képregény fanoknak húbazzeg, a többieknek hümm-hümm.
  • zetortraktor #71
    Szóval nem értetted meg a párbeszédeket és a történet alakulását, a miérteket sem fogta fel a logikád és a film a hibás? Értem. Kicsit egyszerű a gondolatmenet, de az előbbiek miatt nem csodálkozom rajta.
  • COOLancs #70
    Sajnos láttam eme eposzt, kár hogy nem lehet visszakérni a mozijegy árát :S Értelmetlen párbeszédek, logikai bukfencek és újrahasznosított jelenetek garmadája. Az utolsó fél óra a Transformers 3-ból lett kiollózva, csak itt nem Chicago a helyszín hanem New York. Persze egy újszülöttnek minden vicc új, egy bizonyos korosztály alatt biztosan letaglozó élmény... Hogy jót is mondjak, a Hulkot alakitó doki performansza már-már értékelhető lett. Legalább tudom hogy a 2. és 3. részt messze kerülöm majd.
  • jaho #69
    Monitoron, DVD-minőségben na perszejó vicc
  • cateran #68
    Eszem toporog mennyi baromsagot be tudnak boffenteni egyesek..Az egyik oldalon szapuljak, hogy "latvanyfilm" meg "alsogatyas szuperhosok" bizonyitvan, hogy lathatoan halvany lila fingja sincs az illetonek az egesz mufajrol..A masik oldalon meg mar-mar gorog dramai szintet meguto, vilagklasszis mestermukent emlegetik (a kulonfele Joker kifigurazza Supermant agymenesrol nem is szolva)..Na az is netto baromsag:P
    Nem rossz film, a kepregenyesek kozt meg eppenseggel kiemelkedo, alapszintu sztorival, jo poenokkal, utos akcioval es latvannyal...PONT..
    A karakterek regebb ota leteznek, minthogy az itt kommentelok kozul legalabbis nehanybak a SZULEI megszulettek volna..(miheztartas vegett: Amerika Kapitany 1941-es "szuletesu", de az Avengers is ropke 59 eves..Felesleges es eszbontoan ostoba dolog belemagyarazni mindenfele baromsagot...C.A. kutyakozonseges propagandafigura, a 2. vh. termeke... )
    Jut eszembe...B.W. (Black Widow) KEM es nem katona..ezert kepessegei a harcmezon elegge korlatozottak, foleg a tobbiekhez kepest..
  • Balumann #67
    "Most őszintén, de mi érdekli az embereket abban, hogy pizsamában, kívül hordott alsógatyában röpködnek a szuperhősök? "

    Ez már nem az a kategória (mint pl. a Superman volt), ahol a hősnek gyakorlatilag korlátlan ereje van meg csak úgy össze-vissza tud röpködni. Mindegyik karakternek megvan a tulajdonsága, így érdekessebbé is válik, hogy hogyan harcolnak, hogyan oldanak meg feladatokat, problémákat. A képregényeket illetve a rajzfilmeket azért át is írták valamennyire, hogy azért ne legyen olyan nagy hülyeség.
    Másrészt a filmnek van története, vannak benne poénok, érdekességek, és ott van a 3D-s látvány és állatijó hangok is, ami miatt bőven van miért megnézni, és lehet élvezni a filmet.

    "Azért, mert gyerekesek. Kábé pont ezért nem nézek már manócska kalandjait, meg nyuszikát az erdőben."

    Attól még, hogy hősök meg főgonosz van benne, nem lesz manócska kalandjai kategória. Nem gyerekes film.

    "Eleve az volt a kérdésem lényege, hogy mi a műfaj vonzereje, erre a sok kis buzi lerohan, mert kiakad azon, hogy ami nekik tetszik, az esetleg másnak nem."

    Az a baj, hogy nem azért rohantak le... Kultúráltan kéne véleményt nyilvánítani, és nem divatfikázni, provokatívan leszarozni egy filmet. Ráadásul az nekem valahogy alap, hogy nem szarozok le olyat, amit nem láttam, majd trollkodom tele a topikot azzal az indokkal, hogy beszóltak. Amit te csináltál az itt 100% -os trollkodás és provokálás. :/
  • sandor8206 #66
    film pedig nézhető, comic-filmek között top 3 simán benne van sztem
    az meg, hogy tarolni fog várható volt sztem, de hogy ennyire az tényleg meglepő
    USA szereplésnek sztem jót tett, hogy világszinten előbb ment és tele a net a jó kritikákkal, véleményekkel
    Várom a 2. részt...de azért kevesebb comic-filmet (nekem se a szívem csücske a műfaj) és több eredeti blockbuster cuccot
  • sandor8206 #65
    ki az a hülye aki olyan helyre posztol ami nem érdekli, kb. én még a cikkeket se olvasom el ami nem érdekel
    1. tényleg egy idióta
    2. unatkozik és trollkodással dobja fel
    mindkettő szánalmas
  • asgh #64
    Az Avengerst nem akartam megnézni, mert a tököm tele van már a hetente megjelenő szuperhős filmekkel. Aztán a haverjaim, akik látták (és adok a véleményükre) meggyőztek, hogy jó a film és az ellenérzéseim ellenére megnéztem. Nem bántam meg, mert Josh Whedon a téma ellenére bele tudta csempészni azt a humort és jó hangulatot, ami a Firefly sorozatot jellemezte.
    Persze léteznek az Avengersnél sokkal jobb filmek a látványfilm műfajban is, de kit érdekel? Végre egy látványfilm, ami szórakoztató és mégsem folyik ki az agyam az egydimenziós történetvezetéstől és a hiteltelen párbeszédektől. A megfelelő ritmussal adagolt humor pedig egyenesen vérpezsdítő újdonságként hatott ebben a műfajban.
    Ami pedig a kultúrharcos indulatból eredő fikázást illeti: aki zsigerből elutasítja a látványfilmeket és itt veri a nyálát, az ugyanolyan szánalmas, mint ha valaki művészfilm fórumokon osztaná az észt, hogy azok mind szarok, mert kevés bennük az anyagi kár.
  • Shiloh #63
    Max 1-2 ember tartja szarnak, de azoknak annyi esze is van.