Szekeres Viktor

Fogadom - Így kell a lányokat ágyba vinni

Az év első százmilliós sikerfilmje, a Fogadom egy elég komoly amnézia köré épül, és azokat veszi célba, akik megszédíthetők a marketinggel.

Hogy tetszett a Fogadom?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
Idén a Fogadom volt az első film Amerikában, mely elérte a bűvös százmillió dolláros bevételi határt, a premiert jó érzékkel a Valentin nap környékére időzítette a gyártója. Ráadásul a szerelmesek itthon is örülhettek, hiszen világpremierben lehetett részük. Ennek persze csak a film tematikussága az oka, s nem az minősége, sajnos a Fogadom az érdekesnek mondható téma ellenére is semmilyen maradt mindvégig. S ebben mindenki ludas, az íróktól kezdve a rendezőn át egészen a színészekig. De ne szaladjunk előre.


A Fogadom elején kiírják, hogy a történetet valós események ihlették, ami már csak azért is meglepő és felesleges, mert a központi szituáció elég általános, százakkal, ezrekkel előfordulhatott, a film pedig meg sem próbálja különlegessé tenni a körítést. Paige és Leo ifjú házasok, nagyon szerelmesek, élvezik az életet, amikor beüt a krach, tragédia történik, s egy balesetnek köszönhetően Paige agysérülést szenved, mely mellékhatásaként elveszti emlékezetét. Sajnos mindez permanensnek tűnik, a lány mindössze húszas éveinek elejére emlékszik, pár év egész egyszerűen törlődött a fejéből, balszerencséjére többek között azok az esztendők, melyeket a férjével töltött.

Talán ennyiből is kiderül, hogy a Fogadom az előző évek Valentin nap-környéki filmjeivel ellentétben nem komédiával, hanem drámával próbálja megfogni a nézőt. Paige nem emlékszik legszebb éveire, nagy szerelmére, Leo pedig mindent megpróbál, hogy visszaszerezze a feleségét, de mindezt úgy, hogy közben egy cseppet se erőltesse rá magát. Ahogy ugyanis azt a szánkba rágják elég sokszor, szereti annyira a feleségét, hogy az ő boldogságát tekintse elsődlegesnek, még akkor is, ha az nélküle valósul meg.


Maga a téma még érdekes is lehetne és biztos, hogy bőven hordoz magában lehetőséget, azonban Michael Sucsy remek érzékkel vezényli le úgy a filmet, hogy az mindvégig a lehető legérdektelenebb maradjon. Eleve a fő karakterek nem túl izgalmasak, az ember nem tud kinek szorítani, kihez kötődni érzelmileg, s ebben a színészek is ludasak, akik közül döbbenetes, hogy mennyire hiányzik a szikra - mondhatni nem is csoda, hogy nem indítja be semmi Paige emlékezetét.

Nem elég, hogy az olykor aranyos arcokat vágó Rachel McAdams és Channing Tatum között nincs meg a "kémia", utóbbi egyébként is nagyon félresikerült szereposztó döntés eredményeképp került a filmben, bár a bevételi eredmények igazolni látszanak a filmesek döntéseit. Tatum ettől függetlenül is darabos, esetlen, nem nagyon találja a helyét, s ez már sokadjára mondható el róla, de úgy tűnik, hogy Hollywood továbbra is szereti őt alkalmazni.


A Fogadom filmként nélkülöz minden ízt. Nem feltétlenül lett rossz, csak semmilyen, egyéniség nélküli, ami talán még nagyobb negatívum. Pedig hatalmas ziccer volt, hiszen a nézők akár az emlékezetét vesztett, de emlékezni próbáló lány, akár a lányért elkeseredetten harcoló fiú helyébe bele tudnák képzelni magukat, hogy azután érzelemözönt csaljanak elő magukból. Azonban ennyire tehetségtelenül megírt karakterekkel, bármiféle érzelmi kapocs nélkül ez lehetetlen küldetés. Ezúttal Hollywood generálta könnyek nélkül maradtunk, spórolhattunk a százas zsebkendővel.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Fogadom (The Vow)
színes, magyarul beszélő, amerikai romantikus dráma, 104 perc, 2012
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

rendező: Michael Sucsy
forgatókönyvíró: Jason Katims, Abby Kohn, Marc Silverstein, Michael Sucsy
zeneszerző: Michael Brook, Rachel Portman
operatőr: Rogier Stoffers
producer: Gary Barber, Roger Birnbaum, Jonathan Glickman, Paul Taublieb

szereplők:
Rachel McAdams (Paige)
Channing Tatum (Leo)
Scott Speedman (Jeremy)
Jeananne Goossen (Sonia)
Jessica Lange (Rita Thornton)
Sam Neill (Bill Thornton)
Tatiana Maslany (Lily)


Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Chocho #1
    Moziban néztük kedvesemmel, azt sem tudtuk, mi ez. Nem volt rossz, bár inkább az alkalmat élveztük, mint a filmet.