HENT hírlevél

Jogerős a The Pirate Bay alapítók elleni ítélet

A svéd fellebbviteli bíróság a fellebbezési kérelmet elutasítva jogerősnek minősítette a TPB három alapítója ellen hozott elmarasztaló ítéletet. A legismertebb kalózoldal üzemeltetője most már tényleg börtönbe kerülhet.

A The Pirate Bay kalózoldal négy üzemeltetőjét 2009-ben ítélte letöltendő börtönbüntetésre, valamint kötelezte nagy összegű kártérítés megfizetésére a svéd bíróság. Az ítélet ellen a kalózoldal üzemeltetői fellebbeztek, de 2010 novemberében a fellebbviteli bíróság is bűnösnek találta őket szerzői jogi jogsértések elkövetésében, igaz a testület részben enyhítette az első fokon kiszabott büntetést. Fredrik Neij, Peter Sunde és Carl Lundström ismételten fellebbezési kérelmet nyújtott be, amelyet most elutasított a bíróság, egyúttal jogerősnek minősítette a 2010-es ítéletet. Ennek megfelelően Sunde 8 hónap, Neij 10 hónap, Lundström 4 hónap letöltendő börtönbüntetéssel néz szembe, illetve ki kell fizessék a bíróság által meghatározott 46 millió korona (USD 6,8 millió) kártérítés rájuk eső részét.

Negyedik társuk, Gottfired Svartholm a 2010-es fellebbezési meghallgatásokon nem jelent meg, így egy tavalyi bírósági határozat jogerősnek minősítette a vele szemben hozott 2009-es ítéletet. Svartholmra 1 év szabadságvesztést szabtak ki.

A TorrentFreak beszámolója szerint a The Pirate Bay üzemeltetők az Európai Bíróságnál kívánnak fellebbezni az ítélet ellen, ám ez nem akadályozza meg, hogy Svédországban az ítéletet végrehajtsák. Hogy az érintetteknek börtönbe kell-e vonulniuk egyáltalán, még kérdéses. A svéd törvények ugyanis lehetőséget adnak arra, hogy az öt évnél hosszabb ideje tárgyalt bírósági ügyekben a kiszabott börtönbüntetésből 12 hónap elengedésre kerüljön. A TPB esetében az ötéves kritérium áll, de a svéd bíróság dönthet arról, elengedi-e a büntetést vagy sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #2
    A legnagyobb torrentoldal is bezárt ma. RIP btjunkie
  • Hedgehunter #1
    Nem mintha az a par honap borton miatt fajna a fejem de az a 6.8 millio USD....