Gyurkity Péter

4G-telefonok Windows Phone alatt

Felbukkantak az első hírek a Windows Phone platformot, valamint a 4G-technológiát egyaránt támogató okostelefonokról, amelyek az év első felében jelennének meg - némi ellentmondást keltve ezzel.

Egyszerre több beszámoló is megjelent 2011 utolsó napjaiban, amelyek arról adtak hírt, hogy több különböző gyártó is dolgozik a WP7 alá megjelenő okostelefonokon, amelyek a platform történetében első alkalommal alkalmazkodnának a 4G igényeihez és feltételeihez. Kisebb zűrt okozott azonban ezen hírek megjelenése, hiszen korábban még arról olvashattunk, hogy a csúcskategóriás frissítés valamikor később, az immár idei év vége felé debütálna.

Kezdjük a sort az eredeti pletykával, hogy némileg tisztábban lássunk a kérdésben. Ez egy kiszivárgott útiterv volt, amely szintén az ünnepi szezonban bukkant fel, egyértelműen jelezve, hogy míg az olcsóbb változatokhoz szánt Tango kódnevű verzió 2012 második negyedévében állna a szolgáltatók és a felhasználók rendelkezésére, addig a kifejezetten drágább, csúcskategóriás példányok funkcióit kibővítő Apollo (Windows Phone 8?) csak az utolsó negyedévben készülne el. Ezt cáfolják a néhány nappal később befutó beszámolók, amelyben már három gyártó némileg konkrétabb terveiről olvashatunk. Valószínűleg arról van szó, hogy a Verizon a 4G integrálása nélkül nem hajlandó forgalmazni a WP7-okostelefonokat, így a Microsoftnak kapkodnia kell magát, hogy mielőbb megfeleljen az elvárásoknak.


Az említett beszámolók szerint a Samsung 2012 elején mutatná be megoldását, amely a Focus S-hez képest nagyobb kijelzőt kapna (talán a Galaxy S II HD-ben megismert 4,52 hüvelykes változatot), ezt pedig egy LTE-modem egészítené ki. A HTC szintén készül saját példányával, amely a Radiant névre hallgat, erről pedig már kép is felbukkant, mindezt kiegészítve azzal az érdekes aprósággal, hogy a készülék egy Mango utáni verziót (Windows Phone 7.10.8004) futtat. A Nokia eközben a Lumia 800 LTE-változatán munkálkodik, ők sem akarnak ugyanis lemaradni.

Egyelőre csak találgatni lehet arról, hogy mi változhatott az útitervhez képest. Felmerült, hogy egyszerre jelenne meg a Tango és Apollo verzió, illetve hogy e két fejlesztést összevonják és egy nagyobb update lesz belőlük - néhány héten belül remélhetőleg kiderül az igazság.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!