MTI

Németországban is egyre több a kábellopás

"Mesterséges DNS" alkalmazásával veszi fel a küzdelmet az egyre jobban terjedő kábellopásokkal a német vasúttársaság (DB).

Az utóbbi időben számos nagyforgalmú vasútvonalon kellett leállítani a vonatokat azért, mert tolvajok megrongálták a jelzőberendezéseket: a vezetékek elosztószekrényét feltörve kábeleket és földelővezetékeket loptak el. Volt már több példa arra is, hogy különösen pimasz tolvajok több száz méter felsővezetéket vágtak ki egy pályaszakaszon.


A bandaszerűen elkövetett lopások tárgya minden esetben a réz. A villamosvezetékek alapanyagát képező fém világpiaci ára igencsak felszökött az utóbbi időben. Néhány évvel ezelőtt 2200 és 5000 euró között mozgott a tonnánkénti ár, manapság viszont 7600 dollárt kell érte fizetni. Ennek megfelelően emelkedett az árfolyam a fémhulladék-kereskedőknél is. Erre "utaznak" a színesfémtolvajok, akiknek eddig könnyű dolguk volt: a kereskedőnél csupán személyi igazolványt kellett felmutatniuk, az "áru" eredetét lehetetlen volt megállapítani. Emiatt a fémtolvajok közül csak minden ötödiket sikerült lefülelniük a német hatóságoknak. Ám a DB újítása nyomán gyaníthatóan javulni fog az arány - írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung.


A november közepén Lipcsében tartott nyilvános bemutatón vasúti alkalmazottak a sajtó munkatársai előtt szórták be egy világos színű különleges folyadékkal a főpályaudvar közelében található kábeleket. Egyúttal elhelyeztek figyelemfelkeltő táblákat is, amelyeken ez olvasható: Vigyázat - láthatatlan jelölés!, utalva arra, hogy a vegyszer azonosíthatóvá teszi a tetteseket, és eladhatatlanná a lopott fémet. Azóta a keleti tartományokban, valamint Észak-Rajna-Vesztfáliában több száz kilométernyi vasútvonal mentén jelölték meg a kábeleket ezzel a különleges folyadékkal.


Ki is táblázzák, hiszen a cél a visszatartás: "Figyelem! Láthatatlan jelölés"

A vegyszer már minimális mennyiségben is alkalmas fém alkatrészek (kábel, csatlakozó, kapocs stb.) azonosítására. A vele érintkezésbe kerülő tárgyakon (szerszámok) éppúgy nyomot hagy, mint a tolvajok bőrén és ruházatán. Többszöri alapos mosással is csak nehezen távolítható el. Ugyanakkor láthatatlan: csak ibolyántúli fénnyel megvilágítva tűnik elő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • beasty #27
    hali,
    kicsit vitatkoznék Cat-el és gforce8-al hogy jobb segélyt adni nekik, meg hogy olcsóbb megoldás, mint a börtön. Szerintem két okból sem jobb. 1, mert sokkal többen folyamodnak segélyért mint ahányan bűnt mernek elkövetni és az miatt börtönbe kerülnének; 2, a börtönbe dolgoztatni kell őket nem pedig nyaraltatni, így kitermelik saját maguk ellátását, sőt még hasznot is termelhetnek. Elvégre egy börtön és büntetés alatt vannak. Még egy kis korbács sem ártana néha.
    Az egész témához, meg annyit(kövezzetek meg ha nem így van), de ezek magyar cigányok. a fejemet teszem rá. Ahol én lakom(és remélem már nem sokáig) a romák Angliában 'dolgoznak' és itthon meg hüvelykujjnyi vastag arany nyaklánccal mászkálnak. Ja és többet vannak itthon mint kint. Na akkor vajon mit dolgozhatnak...
    Nagy-Británniában már a Scotland Yard foglalkozik az üggyel, mert a rézkábelek ellopása utáni javítási költségek éves szinten elérik a 840 millió eurót!
    Börtönt nekik. Engem rohadtul zavar, hogy gürizek rendesen ezekért. Az én pénzemből ne kapjanak segélyt.
  • Cat #26
    Ott tévedsz, hogy ez egy jelenség, ha nem kábelt lop, akkor majd lop mást. Munkája nincs, éhes. Ebből a szempontból igaza van gforce8nak, azzal hogy berakod a börtönbe nem oldasz meg semmit. Ráadásul ez jóval drágább, hiszen egy magyar börtönben egy ember ellátása napi 10e forintba kerül (az őrök bére, fűtés, világítás, az épület karbantartása, stb.) Tehát hülyén hangzik, de jobban jár a társadalom, ha segélyt oszt, ad az emberkének pártizezer forintot, mintha rátolja az egészet a büntetésvégrehajtásra. Persze a legjobb megoldás a munkahelyteremtés és az oktatás lenne, de ezek csak évek múlva hoznának eredményt, szóval rövidlátó politikusaink számára ezek nem alternatívák.

    "cigányok beköltöznek valakinek a nyárikonyhájába, majd elkergetik a tulajdonost, a cigánysorral, és a rendőrök a cigókat védik."
    Pár hete olvastam egy ugyanilyen esetet, de Angliában volt. A nő elutazott külföldre, beköltöztek kisebbségiek az üres házba, és amikor visszajött, csak egy hónap elteltével tudta birtokba venni az otthonát, ahol természetesen mindent szétdúltak. A cikkben pedig ugye egy német védekezési módszer van. Tehát ott sem terrorcselekmény a dolog, és nem a magyar liberálisok miatt van ilyen helyzet.
  • Doktor Kotász #25
    Megy ez csuklóból. :-D

    Jöjjön egy kis önvallomás. Én liberális vagyok. De amit az önmagukat liberálisnak beállító izzadtságszagtól büdösödő, kikönyökölt kordbársonyzakós elméleti szobatudósok a politikába keveredve műveltek ebben a kurva országban az elmúlt két évtizedben, az botrányos.

    Zsebhokitudós buzeráns önjelölt hülyegyerekek a liberalizmust keverték valami élettől elrugaszkodott jogvédő szarsággal, és eljutottunk oda, hogy a rendőrnek kell félnie a cigánysor közelében.

    Mellesleg a sok fasz műliberális tuti nem a nyóckerbe költözött, hanem budára vagy az aglomrációba a politizálással összekuporgatott milliókból.

    Hogy megtörténhet ebben az országban, hogy cigányok beköltöznek valakinek a nyárikonyhájába, majd elkergetik a tulajdonost, a cigánysorral, és a rendőrök a cigókat védik.

    És ilyen retardált faszságokat írnak le emberek:

    "Nem a tolvajt kell elkapni, hanem a mögötte álló indokot megszüntetni. Persze, biztos buta vagyok :)"

    Nem a tolvajt kell elkapni...
    Neeeemmmm????

    Hát akkor mi a faszt kellene csinálni?

    Bele kell ordítani minden idióta hülyegyerek fülébe, hogy barom vagy faszikám, amikor ilyen faszságokat ír le... sokkolásként ismétlem:

    "Nem a tolvajt kell elkapni, hanem a mögötte álló indokot megszüntetni. Persze, biztos buta vagyok :)"
  • Crane #24
    Erre egyébként gyakorolni kell, hogy valaki ilyen bunkó legyen egy másik emberrel?
  • AgentKis #23
    Akkor a kábeltolvajok ezután nem járnak didzsibe...
  • AgentKis #22
    "Néhány évvel ezelőtt 2200 és 5000 euró között mozgott a tonnánkénti ár, manapság viszont 7600 dollárt kell érte fizetni." És mennyi volt a dollár néhány éve meg mennyi most? A 2200 eruro lehetne juanban is csak hogy jobban látszon a különbség!
  • Cat #21
    Szegénység mindig is volt, van és lesz. Nem tudsz annyi segélyt osztani, hogy ne legyen arra ácsingozó ember, mert távolról is odamegy, ha ott kap.

    Munkája pedig sose lesz mindenkinek, de biztosítani kell, hogy akár mindenki csinálhasson saját magának.
  • Jackal #20
    Napi 8 óra munka után,(legyen az fizikai,vagy kimerítő szellemi) ha 300 ropit kapnál kézbe, nekiállnál még délután kiugrani egy kis plusszért a töltésre? Vagy hétvégén is azon agyalnál hogy lehetne letekerni 100 méter kábelt?
  • Doktor Kotász #19
    "Nem a tolvajt kell elkapni, hanem a mögötte álló indokot megszüntetni. Persze, biztos buta vagyok :)"

    Nem buta vagy, hanem segghülye fasz. Ebben a kérdésben biztosan.
    Egyetlen érvvel szétcincálom a véleményed, ami után meg kell változtatnod a saját álláspontod.

    Figyelsz?
    Okulni fogsz...

    Na mondom, de kapaszkodj meg.

    Biztosan kijelenthető, hogy az elmúlt párezer évben, ami az emberiség teljes történelmét átfogja, egyetlen olyan nap sem volt, amikor ne követtek volna el bűncselekményt. Amióta a vagyon fogalma létezik, azóta a vagyon elleni bűncselekmények folyamatosak.

    Gondoltad volna?

    Lopja a kábelt? Börtön. Először is szervezett, ha nem egyedül csinálja, és van megszokott átrvevőhelye. Tehát súlyosbító, hogy bűnszervezetben követik el. Közveszélyokozás, szándékos, ezt már kifejtette valaki, hogy terrorcselekmény. Közszolgáltatás szabotázsa, stb.
  • gforce9 #18
    Ez szerintem nem a megoldás kategóriájába esik. Így lenyomozhatóbb, ennyi. A megoldás az lenne, hogy rájövünk, miért lopják el a kábelt és azt az okot megszüntetni. Csak az ugye macerás. Mindegy, ezt csináljuk már rég, nem is változik semmi :) Egyre többet költünk a közbiztonságra, mégis valahogy egyre több a bűneset :) Arra persze senki, vagy nagyon kevés ember gondol, hogy az alap megközelítés a hibás. Nem a tolvajt kell elkapni, hanem a mögötte álló indokot megszüntetni. Persze, biztos buta vagyok :)