Berta Sándor

A Dell kitart a PC-üzletága mellett

A Hewlett-Packarddal ellentétben a Dellnél fel sem merül a PC-s hardverrészleg eladása vagy kiszervezése. Michael Dell, a társaság alapítója és egyben vezérigazgatója kizárta, hogy ez bekövetkezzen.

"Mi nagy mértékben különbözünk a vetélytársainktól. Meggyőződésünk ugyanis, hogy a különböző eszközök és hardverek továbbra is fontosak" - jelentette ki Michael Dell a Financial Timesnak adott interjújában. A vezető hozzátette, hogy már csak a szerverüzletág miatt sem kerülhet szóba a PC-s üzlet kiszervezése vagy eladása, a Dell ugyanis pont a hardveralkatrészek nagy megrendelőjeként tett szert komoly előnyre a szerverpiacon a konkurenseivel szemben.

"Amennyiben egy vállalat leválasztja struktúrájáról a PC-s üzletágát, úgy gyakorlatilag lemondhat a merevlemezek, processzorok és memóriachipek egyik legnagyobb vásárlójának a pozíciójáról és a rangsorban hátrább kerül. Mindez egyben azt is jelenti, hogy a szerverek vagy az adattároló termékek építésének költségeit növeli" - közölte a Dell alapító-vezérigazgatója.


A társaság tehát - legalábbis egyelőre - nem követi az IBM és a Hewlett-Packard példáját, s egyáltalán nem gondolja úgy, hogy a szoftverüzletág magasabb jövedelmezősége okán megérné feladni a hardverpiacon betöltött pozícióját. Természetesen Michael Dell pontosan tisztában van azzal, hogy a táblagépek és az okostelefonok előretörése miatt csökkenhet a kereslet a klasszikus PC-k iránt, ennek ellenére nem hajlandó elfogadni azt a mostanában sokszor felmerülő állítást, miszerint a PC-korszak véget ért. "Úgy gondolom, hogy ez az elképzelés egy teljes képtelenség" - emelte ki az alapító, aki elsősorban a fejlődő országokban és Kínában lát komoly piaci lehetőségeket. Utóbbi nem véletlen, hiszen az ázsiai államban az internetes forgalom 60 százaléka Dell-hardvereken fut.

Az IDC piackutató cég adatai szerint jelenleg a Dell a világ második legnagyobb PC-gyártója és legutóbb is - igaz, kis mértékben, de - növelni tudta a forgalmát. Az első helyen jelenleg még a Hewlett-Packard található, amelynek vezérigazgatója, leo Apotheker augusztus közepén jelentette be, hogy a HP felhagy a számítógépgyártással és megválik minden olyan terméktől - okostelefonoktól, táblagépektől -, amelyen a webOS fut. A cég a jövőt immáron az üzleti szoftverekben látja, ennek bizonyítékaként bejelentette, hogy 10,3 milliárd dollárért felvásárolja a második legnagyobb brit szoftvervállalatot, az Autonomy Corp.-ot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ramerone #13
    Az biztos, hogy átalakulóban van a PC-s piac, mégpedig a csökkenés irányában halad, de meglehetősen nagy stabil vásárlók vannak, akik soha nem fogják tudni nélkülözni az asztali gépeket. Nem tudom, hogy a fogyasztás mekkora részét adják az egyéni, illetve a szervezeti fogyasztók, de a csökkenés elsősorban az előbbi kategóriában lehet jelentősebb mértékű, hiszen egy vállalati munkaállomást soha nem fog kiváltani egy mobil vagy egy táblagép - bizonyos esetekben talán egy laptop alkalmas lehet erre, de akár biztonsági okokból is megfelelőbb lehet egy cégnél a fix gép, hogy aztán ne lófráljanak az alkalmazottak a hónuk alatt a fontos adatokkal, arról nem is beszélve, hogy bizonyos iparágakban - pl tervezés, audiovizuális dolgok - olyan teljesítményt igényelhet a munka, ami mobil eszközökkel nem elérhető.
    Úgyhogy a PC élni fog, bár lehet, hogy a magánszférában csökken a jelentősége, és csak a hagyománytisztelők meg a gamerek jelentik majd rá a keresletet, de attól még megmarad az óriási vállalati piac
    Szóval szerintem igaza van Dell bácsinak - ráadásul a nagy riválisok kivonulásával még a pozícióit is erősítheti azzal, hogy elkötelezett marad a platform iránt hardveres téren.
  • gromgotth #12
    Az AlienWare is DeLL vállalat. :)
  • Voltan #11
    Ja, és itt meg kell említeni a másik oldalt is, azok a cégek, amik a személyes felhasználók igényeit célozzák. Ezek volumenben össze sem hasonlíthatók a HP-val, vagy a DELL-el, többnyire nem is gyártanak semmit. Pusztán van egy logo, egy márkanév, és megbízható beszállítóktól rendelt alkatrészek, amiket pöpecül összeraknak, rávarrják a logót, és méregdrágán eladják. Jó példa erre az Alienware. Kegyetlen jó gamer gépek, de hülye az, aki megveszi, mert az alkatrészeket egyenként megvéve töredék árért ugyanolyan gépe van. Igaz, az Alienware vállal asszem 3-4 év teljeskörű garanciát a konfigjaira, de az ár még így is röhejes. Emlékszem, amikor az otthoni gépemet vettem (gamer vagyok, brutál jó gép volt 1.5 éve, most sem izzasztja semmi) összehasonlítottam egy Alienware cuccal, ők kb. a 2.5 szeresét kérték érte, mint amennyibe az enyém fájt. Igaz, kompakt, és semmit nem kell tenned, csak bedugni a hálózatba. A jómódú nyugat luxusa.
  • Voltan #10
    Pontosan. A HP kilépésén kicsit csodálkoztam, mert pl. a jelenlegi cégnél akad HP cucc is, de főleg régebbiek. Valószínűleg arról van szó, hogy a DELL ár-érték aránya jobb, vagy megengedheti magának, hogy a HP-n aluligérjen árban.
    Szóval nehogy bárki azt higgye, hogy az ő saját kis gépe otthon nagy hatással van a piacra. Én még Dell otthoni gépet soha nem láttam, Amcsiban valszeg van. De az igazi piac a hardware gyártásban az nem az egyéni vevőre épül, hanem a cégekre. Most nem a videokártyákról meg spéci cuccokról beszélek, hanem az egyszerű irodai gépekről. Biztos a DELL-nek is vannak spéci célhardverei, pl. a tervező-grafikus profilú cégeknek, de az ilyen spéci cuccokat általában nem ők gyártják, csak licenszelik, vagy 3. party beszállítókon keresztül adják felárral. És ez a szegmens sem olyan nagy, mint a sima irodai gépek piaca.
  • cateran #9
    100 millio helyen van ilyen, ahol a build your own computer/customise kiterjed a laptopokra is (mar evekkel ezelott is igy mukodtek a magukra valamit is ado cegek, meg az Apple is:))
  • tatish #8
    Abszolút egyetértek veled, rengeteg nagyobb cégnél Dell gépek / cuccok vannak. És azért nem is olyan rosszak, rendszergazdákkal beszélgettem az esetek többségében azért kell lecserélni a gépeket (komplett gépparkot) mert elavultak és nem azért mert tönkrementek. Éveken át napi 5 napon 8-10 órában nyúzzák a gépeket és jól bírják. Szóval minőségibb alkatrészekből dobják össze pl az alaplapot is , nem olcsó kondikkal amik pár év után már púposodnak, egyedül a GX270-80as alaplapokon voltak sz@r kondik, de a Dell abszolút jól kezelte a dolgot és nem söpörte a szőnyeg alá.
  • Tetsuo #7
    LOL Hogy jon ide a Tesco?
    Szakuzletben vagy markakereskedonel is lehet venni laptopot, kepzeld. :)
    Sot, biztos nem hallottal meg rola, de a Windows-t a legtobb esetben ugy upgreadeled, ahogy akarod.
    Az egyeni vasarlok tobbsegenek ez bizony elegendo.



  • sanyiute #6
    lol én is ott dolgozok:D és tényleg ott ha számítógép van az Dell
  • Voltan #5
    Itt azért jóval több is közrejátszik, mint az egyéni felhasználók igényei. A Dell az egyik legnagyobb szállítója az óriás multicégeknek, irodáknak. Pl. a GE kizárólagos szállítója. A GE-nél a gépektől (desk-vagy laptop) kezdve minden perifériáig a Dell áruit használod, és az egyik legnagyobb cégről van szó a világon. Dolgoztam a GE-nél is, és a jelenlegi cégem, ami szintén nem pici, főleg DELL termékeket használ, szóval nem véletlen a döntés.
  • Balazs127 #4
    A HP-nak is van ilyen laptopösszerakó dolga. Természetesen itthon az sincs. Valamint létezik ezernyi kicsi laptopgyártó cég, akik egyedi megrendelésekből élnek.