Szekeres Viktor

Transformers 3 überpremier Oroszországban

Minket megfenyítettek, a legtöbb kamerás mozis verziót szolgáltató Oroszországot pedig 20 ezer néző előtt tartott világpremierrel ajándékozták meg.

Megnézed a Transformers 3-at?
  • Igen. Moziban. 3D-ben.
  • Igen. Moziban. 2D-ben.
  • Igen. Letöltöm.
  • Nem, mert az eddigiek sem érdekeltek.
  • Nem, mert annyira pocsék volt a 2. rész.
Mostanában ismét egyre fontosabbá váltak a mozifilmek készítőinek a nemzetközi bevételek. Elég csak ránézni a minap minden idők tizedik legsikeresebb filmjévé előlépő Karib-tenger kalózai Ismeretlen vizeken eddigi bevételeire: 226 millió dollár Amerikában és 743 millió dollár világszerte. Ez 23% - 77%-os megoszlás tipikus családi filmes arány, nem meglepő, hogy nagyon hasonlít az animációs filmekére és azok folytatásaira, ott szokta a nemzetközi bevétel hasonló mértékben felülmúlni az amerikait, ld. Jégkorszak 2 (196 millió dollár kontra 690 millió dollár) vagy Madagaszkár 2 (180 millió dollár kontra 424 millió dollár).


Ezek az arányok, bár valahol logikusnak hangozna, hogy világszerte több pénzt költenek egy filmre, mint Észak-Amerikában, viszonylag ritkák, hiszen a legtöbb film esetében nagyjából fele-fele a bevételmegoszlás. Ezt a mostani nagy siker Másnaposok 2 is mutatja (240 millió dollár kontra 256 millió dollár), bár már az idei trend is a nemzetközi bevételek növekvő dominanciájára utal, még a képregényfilmeknél is. Az X-Men: Elsők eddigi bevételének 56, míg a Thor bevételének 60% már Amerikán kívül termett, de például egy Halálos iramban 5 esetében ez a hányad már 65%.

Persze még így is vannak bőven olyan filmek, amelyeket 80-90%-ban szinte csak amerikaiak látnak, ezek általában komédiák. Idén a Koszorúslányok, bár nyilván a kevés Amerikán kívüli bemutató miatt, egyelőre 95%-ban hazájában termelt bevételt (143 millió dollárt), de tipikus példája volt a csak Amerika által megértett sikerkomédiáknak az Ananász expressz (86% bevétel Amerikában), vagy ugyanattól a rendezőtől a Király! (88% bevétel Amerikában), esetleg a nagy sikerű a Felkoppintva (68% bevétel Amerikában), de még az olyan teljesen közérthető vígjáték is, mint az Ünneprontók ünnepe (Amerikában 209 millió dollár, a világ többi részén 76 millió, azaz 73% kontra 27%) is.


A pocsék 2. rész mennyire befolyásol?
  • Nagyon. Ezt nem is fogom megnézni.
  • Nem befolyásol. Ennek jók az előzetesei.
  • Basszus! Nem is volt pocsék a 2. rész!
A Transformerst egyelőre nem sikerült ilyen szempontból nemzetközileg sokkal vonzóbbá tenni, vagy csak egyszerűen Amerika rabja hihetetlenül a robotoknak. Az első film bevétele 45% - 55% arányban oszlott meg (319 millió Amerikában, 390 millió nemzetközileg), a folytatás pedig még inkább Amerika-kedvenc volt a 48% - 52%-os arányával (402 millió Amerikában, 434 millió nemzetközileg). Nem csoda, hogy az előrehozott Transformers 3 világpremiert a jövő héten majdnem mindegyik országban megejtik, még a Warner által befenyített Magyarországon is, egyedül Kína marad ki a buliból, ahol egy héttel később, július 8-án lesz a bemutató, és szokás szerint Japán, ahol július 29-én. (Kína kimaradása első pillantásra érdekes, hiszen a Transformers második részét Nagy-Britannia és Dél-Korea után ott látták a legtöbben Amerikán kívül.)

Az orosz piac is elég nagynak számít, a fent említettek országok mellett csak Ausztrália, Japán, Mexikó, Németország és Franciaország lelkesedett csak jobban a Transformers: A bukottak bosszújáért. S mivel a harmadik epizód egyes részeit Moszkvában forgatták, ezért a Rio és a Halálos iramban Ötödik sebesség Rio De Janeiro-i előpremierjének mintájára Moszkvában, a Vörös téren csaptak egy hatalmas bulit a Transformers 3 készítői. Az esemény olyannyira kiemelt fontosságú volt, hogy nem csak a film közvetlen készítői képviseltették magukat rajta, hanem a gyártó Paramount stúdió vezetői, fejesei is. A nagy Transformers 3-premieren 20 ezer néző zsúfolódott össze csütörtök este a Vörös téren, s a rendezvényen még a robotos film egyik betétdalát szolgáltató Linkin Park is fellépett.


A nagy felhajtás persze azért is érdekes, hiszen mint az köztudott, pár hete a Warner stúdió a hírek szerint kiakadt azon, hogy Magyarországról kerülnek fel premierfilmek első warez-kópiái a netre. Ezen jobban már csak a moziba járók akadtak ki, hiszen a Warner eddig sem a magyar világpremierjeiről volt híres, no meg persze a hazai letöltők, akik azzal vannak tisztában, hogy rengeteg esetben az első nézhető kamerás verziók éppen Oroszországból kerülnek ki - a már majdnem DVD-minőségű R5-ripekről nem is szólva. Arról persze nem nagyon olvastunk eddig hírt, hogy az orosz piacot a világpremierek megvonásával sújtották volna.

Persze a világpremier-megvonásról szóló hír a Warnerről szólt, valamint a Fox és a Sony kapott benne említést, míg a Transformers 3. részét a Paramount gyártotta - de érdekes látni az ellentmondásokat. S míg a Warneres Harry Potter-befejező rész marad világpremier, de úgy, hogy a stúdió nem engedélyezi a megszokott éjszakai vetítéseket, addig Michael Bay új filmjét, mi is láthatjuk már június 29-től a kedd esti elővetítéseken, majd pedig szerdától teljes gőzzel, majdnem rekordszámú kópián.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kalapos01 #51
    Iszonyatos nagy hülyeségeket írsz. Szóval más munkáját nem lehet minősíteni? Úristen. És ezt komolyan is gondolod?

    "tehát azért kijeelenteni ,hogy egy adott alkotás "szar" , mert neked nem tetszik, az azért arcátlan dolog. valoban szokás a magyarok közt ez."

    Ez pedig kábé a legnagyobb ostobaság a sok kisebb ostobaság között. Olvasod te az internetet? Akkor lehet, hogy nem írnál olyan baromságot, hogy "szokás a magyarok közt". A magyarok közt csak az szokás, hogy pár vadbarom elkezd "magyar szokás"-ozni, holott mindenhol, Amerikában, Franciaországban és Chilében is ez a szokás. Olvastad te, hogy milyenek a mongol vélemények a Transformersről? Szívrohamot kapnál.
  • Daza500 #50
    Reménytelen egy olyan országban, ahol már azért leszólnak az utcán, ha nem úgy nézel ki, mint a tömeg.
  • pheaton #49
    ne keverjük a dolgokat! azt mondani valamire, hogy nem tetszik az egy dolog. mindenkinek van saját véleménye, ezt tiszteletben kell tartani! mint ahogy mások munkáját is !! tehát azért kijeelenteni ,hogy egy adott alkotás "szar" , mert neked nem tetszik, az azért arcátlan dolog. valoban szokás a magyarok közt ez. nem az a mérce egy dolog megitélésénél,hogy a kritikusa tud -e jobbat alkotni, mivel a kritika egy birálo, általában szubjektiv vélemény. de akkor sem normális,és korrekt dolog "leszarozni" valakinek a munkáját ,még ha tudsz is jobbat alkotni!! az a baj, hogy kis hazánkban teljesen kihalt a mások munkájának,és magának az embernek a tisztelete! ezen kellene gondolkodni,nem mások munkáját fikázni,tetszik vagy nem.
  • hdo #48
    Nincs semmiféle alapja! Aki abban a tévhitben él, hogy csak annak van joga kritizálni aki képes reprodukálni az adott művet legalább abban a minőségben, az egy nagy marha!
  • who am I 7 #47
    mert van alapja.és röhöghetsz is magadon.pls akkor te is linkeld be, az eddig elért eredményeidet, film - kiadásaidat, mi mennyit hozott.Nyilván a véleményhez nem kell rendezőnek lenni, v. oscar díjas színésznek, de pont ezért xarnak is rá az ilyenekre nagyívből :) Mert ő kapja az x szer sok millió dollárt, te pedig csak telefingsz egy b kategoriás totyikot a száddal :D

    Egyébként, nem vagyok trafó rajongó, 1x megnézem 3D-ben, jól fogok szórakozni rajta, a bnőmmel és ennyi :) egy kis bezombulás nem a világ.Inkább csak ezen a hozzáálláson tudok kiakadni, hogy egy effektive jól szorakoztató-sokat hozó filmen is képesek kis senkik hokizni és rugüzni, h milyen xar, 0 teljesítmény mellett.Ez a szánalom kéremszépen, mo 2011 aha
  • who am I 7 #46
    na a sok műértő idióta beszabadult a totyikba, egy kis dagonyázásra.Gratulálok, ügyesek vagytok.BIztos nehéz felfogni, h van akinek a háromszög, van akinek a négyzet tetszik, de azért egy x millió dolláros filmet csutkából fikáztok.Amit ti az életben sosem fogtok csinálni, és egy kis senkik maradtok, akik egy bulvár-játék-oldalon fingják tele togyikot, a hülyeségeikkel.Húzzatok shakespeare olvasni, okostóbiások.
  • Chakotay #45
    Hát igen erről van szó.Az oroszok a lakosság arányát nézve és a letöltögetéseket is figyelembe véve ,csak szép profitot hoz a konyhára a film stúdióknak.Itt talán nem érvényes az a mondás"Azt a lovat ütik amelyik húz"Inkább ütnek minket akiknek amugy sem lenne jelentősége a profit termelésben még ha nem töltögetnénk akkor sem.
  • Marko001 #44
    Jaj, az ilyen "magyarozós" szövegektől én is marhára kivagyok. :|

    Amúgy nekem tetszett mindkét rész, bár a második szerintem is gyengébbre sikeredett.
    Na, de majd ez... :)
  • m minnifield #43
    mindjárt jön a "akkor csinálj jobbat" meg "igazi magyar vagy, csak fikázni tudsz." "ez magyarország, 2011"

  • m minnifield #42
    ettől a mondattól országos lábrázást tudok kapni. esküszöm ha lenne annyi pénzem, készíttetnék egy hétmérföldes vásznat, ráfesteném és egy konkorddal körbereptetném az országban, hagy lássa ezt az ordas nagy baromságot minden élő és holt. aztán 4 felé szaggatnám és kirakatnám 4 nagyváros templomtornyára, mint valami parasztlázadás vezetőjének levágott testrészeit...
    :facepalm: