Berta Sándor

Videotelefonálni lehet majd a Google böngészőjével

Az amerikai vállalat a WebRTC protokoll támogatásával akarja kiegészíteni egyre népszerűbb böngészőjét. A fejlesztések után a felhasználók közvetlenül a Chrome-ot használva kezdeményezhetnének chat- és videokonferencia-beszélgetéseket.

A Google nemrég felvásárolta a Global IT Solutions (GIPS) nevű céget, amely kifejezetten az internetes telefon- és videokonferencia-beszélgetésekre specializálta magát. Mivel a WebRTC protokoll jelenleg a GIPS tulajdonában van, így érthető, hogy a konszern érdeklődni kezdett az integrálási lehetőségek után. A technológia nemrég vált nyílt forráskódúvá, így a Google azonnal felhasználta és többek között a Google Mail/Gmailbe is integrálta. A Chrome-ba való integrálása már a következő lépést jelentheti.

"A célunk az, hogy a Chrome-ot olyan valós idejű kommunikációs (RTC) képességekkel vértezzük fel, amelyek akár egy egyszerű JavaScript-API segítségével is előhívhatók" - írta Henrik Andreasson, a GIPS korábbi fejlesztője, aki jelenleg már a Google munkatársa. A szakember közölte, hogy azon dolgoznak, a technológiát sikeresen ötvözzék mind a Webkit böngészőmotorral, mind pedig a natív audio- és videokönyvtárakkal. Audiokodekként az iSAC és az iLBC jöhetnek szóba, előbbit a szélessávú, utóbbit pedig a lassabb kapcsolatoknál lehetne használni. A két kodek szintén a GIPS fejlesztése. Emellett a Google VP8/WebM videokodekjét is alkalmaznák.

Abból, hogy a WebRTC nyílt forráskódú lett, a vállalat szerint nem csak ők, hanem más böngészőfejlesztők, elsősorban a Mozilla és az Opera is profitálhatnak. A lépéssel a cég arra akarja bátorítani a konkurenseit, hogy ők is bátran integrálják termékeikbe a technológiát. Amennyiben ez megvalósul, úgy a megoldás más webes alkalmazásokban is elterjedhetne.

A fejlesztések egyértelműen a Skype egyeduralmának megtörésére irányulnak. A VoIP-szolgáltató felhasználóinak egy jelentős részét elveszíthetné, ha megfelelő ingyenes, böngészőkbe integrált alternatívák bukkannának fel. Mivel egyelőre nem sokat lehet tudni a Microsoft által felvásárolt Skype jövőbeli terveiről, így a Google igyekszik kihasználni ezt az időszakot és megfelelő alternatívát jelentő rendszert kifejleszteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • finaltrekker #16
    az explorer.exe a tálcádat és az ikonjaidat jeleníti meg. Próbáld ki, hogy feladatkezelőben kikapcsolod xD Nyomhatsz egy resetet.
  • gkalcso #15
    Explorer.exe --> Chrome.exe

    Az meg hogy mi van alatta mindegy, csak olcsó legyen. Egy-egy szolgáltatás világszintű frissítése központilag megoldható lesz.

    Kodek szinten meg a két oldal egyeztet a hívás előtt és az alapján választ, hogy mindkét oldalon jól menjen.
  • asgh #14
    Nyílt forráskódú cucc lesz, úgyhogy elég valószínű, hogy a többi böngészőbe is integrálni fogják, legfeljebb az IE nem fogja támogatni, de érdemes olyan emberrel beszélgetni, aki még mindig IE-t használ?
  • 5241451 #13
    Komolytalan:
    Sokan és egyre többen:
    http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp

    Továbbá a Google Talk egy sima Jabber cumó, tehát:
    Minden Jabber-t ismerő programban fut, nem szükséges hozzá a Gmail és, mint ahogy egy előttem szóló említette: a Chrome feldobálgat asztali értesítéseket, de lehet, hogy más böngésző is. Továbbá mutatok még valamit, hivatalos Google Talk asztali kliens: google.com/talk az 1 bit juzereknek, akik nem képesek egy Jabber-t ismerő programot bekonfigolni.

    A Google Talk-ról pedig nem kevesen tudnak, főleg az Android terjedése óta. ;)

    A nickneved teljesen tükröz téged, komolytalan vagy.

    UI: Szövegértelmezésre pedig gyúrj rá, de hogy megkönnyítsem a dolgod, idézek a cikkből:
    "Abból, hogy a WebRTC nyílt forráskódú lett, a vállalat szerint nem csak ők, hanem más böngészőfejlesztők, elsősorban a Mozilla és az Opera is profitálhatnak. A lépéssel a cég arra akarja bátorítani a konkurenseit, hogy ők is bátran integrálják termékeikbe a technológiát. Amennyiben ez megvalósul, úgy a megoldás más webes alkalmazásokban is elterjedhetne."
    Tehát a funkció nem lesz Chrome-only.
  • Komolytalan #12
    És ki a tök használ chromeot? Ja, hogy zárjam ki a felhasználók 80%-át a beszélgetőpartnereim közül? Hát persze.
  • Kiskutyuska #11
    Összességében tehát egyetértek az alattam szólókkal abban, hogy ideje a Skype-t globálisan is nyugdíjazni. Ami engem illet én és az összes ismerősöm már évek óta a GTalk-ot használjuk TOR-proxy-n keresztülfűzve.
    Most hogy kijön egy nyílt kódú , ráadásul böngészőbe épülő videokonferencia rendszer, a Skype kíméletlenül a BOT.NET-hez hasonló Malware és nemkívánatos programok Taigetoszába lesz söpörve szempillantás alatt, SZVSZ 2012-re az emberek még azt is el fogják felejteni, hogy valaha is létezett ilyen nevű szoftver, mint hogy a Kazaa sem mond már sokat senkinek uTorrent mellett pedig egykor szinte egyeduralkodó volt a maga terén.

  • Kiskutyuska #10
    Egy nyílt forráskódú szoftvert nem is lehet egy napon említeni egy zárt forráskódú szoftverral. A zárt forráskód leple mögé csak azt nem rejtenek el amit nem akarnak. Lásd az utóbbi idők folyamatos feltörési botrányai a Skype-pal kapcsolatban. Egy nyílt forráskódú szoftvernél nincsen hátsókapu, meg "most figyeld a kezem , mert csalok". Jó példa erre a TrueCrypt és a TOR is FULL nyílt forráskódú mindkettő és szúrja is eléggé a titkosszolgálatok szemét, hogy nem tudnak hozzájuk ilyen-olyan hátsókapukon és biztonsági "hibákon" keresztül bármikor hozzáférni.
  • feregember #9
    Nem kell elképzelni, lehet használni:

    Chrome-ban (de sztem másik böngészőkben) is már legalább 1 éve tudnak a webalkalmazások értesítéseket megjeleníteni. Pl. nekem a GMail feldob egy kis ablakot ha levelem jött.

    Ez annyira "Komolytalan" volt :)
  • Komolytalan #8
    Egyébként Skypeot egy dolog ölheti meg: önmaga. Az hogy fut a háttérben, senkivel se beszélgetek, és 85M memóriát fogyaszt, és ez egyre csak több lesz az vicc. És a 85M-ból kb 8M ami szükséges volna, az összes többi olyan fölösleges hülyeség, amit simán ki kellene belőle gyomlálni (vagy lehetne egy light mode a beállítások között, hogy ezeket az ökörségeket be se töltse).
  • Komolytalan #7
    Flash plugin segítségével 2004 óta lehet videotelefonálni, ha jól emlékszem 2008 óta P2P kapcsolat is megy (vagyis központi szerver csak az userlistának kell), mégis a Skype él és virul. Nekem eszembe nem jutna google talkot használni. Vagyis ez nem igaz: használtam, és szarnak találtatott. Miért? Mert a böngészőben futó cucc nem nagyon tud "kitörni" a böngészőből, pl elég macerás számára vizuális figyelmeztetést küldeni arról, hogy bejövő hívásod van (hang még csak-csak, de van úgy hogy az nem kényelmes). Egyszóval a desktop alkalmazás kényelmesebb erre a célra, és nem igazán tudom elképzelni a google mit fog arra kitalálni, hogy a böngészős cuccok ezt a kényelmetlenséget le tudják győzni.