Szekeres Viktor

Másnaposok 2 - A farkasfalka visszatér

A Másnaposok folytatása nem okoz csalódást a nézőknek, szinte ugyanazt az élményt nyújtja, mint az első rész, hiszen az alkotók nem változtattak a formulán.

Hogy tetszett a Másnaposok 2?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
Lehetett szeretni vagy nem szeretni 2009-ben a Másnaposokat, a filmtől nem vitathatjuk el, hogy gigantikus anyagi siker volt, a közönség nagy része imádta. Ilyen kirobbanó teljesítmény, ráadásul a semmiből, nagyon ritkán születik érdemtelenül, s Todd Phillips rendező filmje okosan találta meg azt a formulát, mely szinte minden rétegnek bejön. A Másnaposok humora univerzális, hiszen a szórványos intelligensebb poénok mellett a kőagyú nézők is kaptak bőven nullás IQ-t igénylő nevettetéseket, valamint a prosztóbb, altesti megoldások rajongói sem panaszkodhattak. S mindezt ráadásul még egy rejtélyszállal is nyakon öntötték, hogy még jobban felkeltsék a közönség érdeklődését. (Akit érdekel a filmötlet megszületésének teljesen valószerűtlen és bonyolult története, az itt elolvashatja.)

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A formula fényesen bevált az első részben, így természetesen a folytatásban vétek lett volna elhanyagolni: ezúttal is egy legénybúcsú áll a film középpontjában, ezúttal is "túl jól sikerül" és főhőseink másnaposan és amnéziásan ébrednek, ezúttal is eltűnik valaki, s ezúttal is megpróbálják összerakni a kirakós darabjait, miközben versenyt futnak az idővel.

A készítők és a gyártó javára írandó, hogy mindezt kiemelték a kampányban, így valószínűleg, aki megnézte a filmet tisztában volt előtte azzal, hogy a Másnaposok 2 nagyjából az, ami az első rész volt, csak ezúttal nem Las Vegas, hanem Thaiföld fővárosa, Bangkok a helyszín. Ez persze azt is jelenti, hogy a 2009-es filmre minden téren megpróbál rákontrázni a folytatás nagyobb, szebb és jobb, illetve idiótább, elvetemültebb és poénosabb kíván lenni. Ez nagyjából sikerült is a Másnaposok 2-nek, olyan, mint az első rész felturbózott verziója lenne, de a minősége így is változatlan maradt - az már persze változó, hogy ez az egyes embernél mit jelent: pocsék filmet, közepeset vagy remekbe szabottat.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A Másnaposok középpontjában természetesen ismét a karakterek állnak, akik jól kiegészítik egymást, együtt igen szórakoztatóak, de ha saját filmet kapnának, akkor minden bizonnyal már gondban lennének. Az első rész után nagyjából nem is számít, hogy milyen szituációkba csöppennek, mulatunk rajtuk, de persze az, hogy ismét erősen rájuk jár a rúd, csak erősít a nézői élményen.

Az egyetlen igazi baj a Másnaposok folytatásával az, hogy túl nagyot akar markolni, s bizony erre a másfél órás játékidő nem elég. A néző kicsit becsapva érzi magát akkor, amikor a főhősök valóban elérik a totális mélypontot, amikor az ember azt hinné, hogy már nincs kiút. A néző ugyanis ekkor hiába várja, hogy elkezdődjön a koppanások sorozata, ha a beharangozott gondot egy-két perc alatt, teljesen súlytalan módon meg is oldják. (Jó, van még két baja a filmnek: Justin Bartha teljesen felesleges jelenléte és az ismét érthetetlen és humortalan dalbetétek.) Hiába erős és vicces azonban a másnapos sztori, az egész filmet nem viszi el: a kezdés, de főleg a befejezés továbbra sem nagyon ment a készítőknek, márpedig egy erős finálé sokak szájízén javíthatna.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A Másnaposok 2 korrekt film lett, de mivel tömegtermékké vált a franchise, az alkotók nem mertek kockáztatni, újítani benne, inkább biztosra mentek - ez pedig sosem tesz jót a végeredménynek. Természetesen vannak sokkal jobb komédiák jelenleg is a mozikban, de egy percig sem kell szégyellni a végeredményt. Főleg, ha az ember eredeti nyelven nézi meg, hiszen már az első rész esetében is sokkoló volt a különbség az amerikai és a magyar változat között. (A hírek szerint Chow karakterének tönkretételéért máig keresi a rendőrség a felelősöket. Itthon valamiért a vicces távolkeleti figura csak pösze lehet. Ezen tíz éven aluliak vagy a filmnézést a Másnaposok 2-vel kezdők még talán nevetnek is, de mások...)

A Másnaposok 2-ről már a premier napján kiderült, hogy gigantikus siker lett, a készítők már jelezték, hogy trilógiának szánják a sorozat, de a harmadik rész sajnos/szerencsére már sutba fogja vágni a formulát és új oldalról közelíti meg Phil, Alan és Stu történetét.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Másnaposok 2 (The Hangover Part II)
színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 100 perc, 2011
16 éven aluliak számára a megtekintése nem ajánlott

rendező: Todd Phillips
forgatókönyvíró: Craig Mazin, Scot Armstrong, Todd Phillips
zeneszerző: Christophe Beck
operatőr: Lawrence Sher
producer: Daniel Goldberg, Todd Phillips

szereplők:
Bradley Cooper (Phil Wenneck)
Zach Galifianakis (Alan Garner)
Ed Helms (Stu Price)
Justin Bartha (Doug Billings)
Ken Jeong (Mr. Chow)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yany #49
    Elsőt imádtam. Második brutkó csalódás volt. Bántam minden percét. :( Valójában csak egyetlen dolog hiányzott nekem, ami az elsőben megvolt: a varázsa. Ennyi.
  • bandee1 #48
    Egyébként meg ez a másnapos poén kb. egyszer eljátszható, oszt annyi.
  • bandee1 #47
    Volt benne kb. 3 jó beszólás, egy-két poén és kész. Gyenge, ötlettelen. Lapos. Az első rész még eredeti volt, ez már ne tudott semmit mutatni számomra.
  • Renátó1985 #46
    te jöttél azzal, hogy sajnálatra méltó savanyú életű ember akinek nem tetszik
    inkább te fejtsd ki bővebben

  • Justil #45
    Figy, nem mindenkinek vicces ez az iszunk-hányunk-belefekszünk vonal. Ez van.
  • Ender Wiggin #44
    Az első rész életem egyik legnézhetetlenebb filmje volt. Még mosolyogni sem tudok ezeket a ripacsokon, az tanulság, ha bármilyen filmben meglátom ennek a két köcsögnek (Cooper és Galifianakis) a fejét, már hagyom is abba,
  • viasz #42
    Na neee... Ezt fejtsd már ki bővebben...!
    Csak az elit, sznob poénokon nevet? Vagy mire gondolsz? :D

    Én pont úgy tudok nevetni egy alpári poénon, ha jó helyen használják, mint egy "kifinomult" poénon. Ezek szerint velem van a baj?
  • Justil #41
    Vagy csak szimplán kifinomultabb a humorérzéke a tiedénél.
  • AZTA #40
    Ha vmi tuti anyagi siker akkor minek változtassanak rajta? De az elsőtől még így is jobb lett jóval, pedig az is jó volt.
  • viasz #39
    Szerintem simán 10/8-as film!
    Az első rész is tetszett, ezen a részen ugyan olyan jól szórakoztam.
    Aki nem tud nevetni ezen a filmen, azt csak csak sajnálni tudom... Elég savanyú élete lehet.