MTI

Egyre többen vásárolnak interneten bankkártyával

A MasterCard bankkártyák internetes használata több mint háromszor akkora ütemben növekedett az elmúlt egy évben, mint a hagyományos, üzletben végzett bankkártyás vásárlásoké, bár ez utóbbi is 15 százalékkal magasabb értéket mutat, mint az elmúlt év hasonló időszakában - közölte a MasterCard. Jelenleg a kártyabirtokosok 10 százaléka vásárol rendszeresen a világhálón.

A cég közleménye szerint az internetes kártyahasználat felfutása elsősorban annak köszönhető, hogy a magyar kártyabirtokosok közül nagyon sokan már tavaly az év végi ünnepek előtt megtették az első lépést és bankkártyával fizették ki az interneten megrendelt árut. A számokból kiderül az is, hogy a magyar kártyabirtokosok szeretnek belföldön maradni az internetes vásárlásokkal, az internetes használat emelkedése ugyanis elsősorban a hazai e-kereskedők forgalomnövekedésnek köszönhető, ez többszörösen felülmúlja a külföldi oldalakon magyar kártyákkal generált volumennövekedést.

Kovács Szabolcs, a kártyatársaság internetes kereskedelem fejlesztéséért felelős vezetője kifejtette: tapasztalatuk szerint az első sikeres internetes bankkártya tranzakció után, mikor a vásárlók látják, hogy ez egy kényelmes, gyors és biztonságos módja a fizetésnek, jellemzően megjön az emberek kedve a világhálón elérhető árucikkekhez, és egyre gyakrabban veszik elő a plasztikkártyát a monitor előtt is. A MasterCard szerint internetes vásárlás esetében jó tudni néhány gyakorlati fogást.

A cég szerint azért is érdemes MasterCard vagy Maestro bankkártyával fizetni, mert reklamáció, hibás teljesítés esetén a magyar jogszabályok, és a bankkártya társaság is a kártyabirtokost védik. Növeli a biztonságot a banki sms-szolgáltatás, és a saját gépről történő internetes vásárlás. A hasznos tanácsok között szerepel az is, hogy a készpénzfelvételnél, illetve vásárlásnál használt PIN-kódot nem szabad megadni internetes vásárlás esetén; az internetes áruházak oldalán is ajánlott elolvasni a szerződési feltételeket és az apró betűs részeket; érdemes megőrizni az internetes vásárlás visszaigazolását, adatait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • redfish #1
    Talán ez annak is köszönhető, hogy jóval több webáruházban, weboldalon lehet már bankkártyával is fizetni, mint 1 évvel ezelőtt!...
    Nagyon megdobta a kártya forgalmat az is, hogy több Eladó kedvezményt adott bankkártyás fizetés esetén! (Pl.: ingyenes szállítást)