Ötvös Tibor

A Piranha Bytes visszatér a Gothic sorozathoz?

"A Gothic harmadik része csak azért kapott a kiváló helyett nagyon jó értékeléseket, mert a kiadást felvállaló JoWood kényszerítette a Piranha Bytes fejlesztőit, hogy a még el nem készült játékot adják le" - nyilatkozta korábban a fejlesztők egyike.

Ez volt a Piranha Bytes számára az utolsó csepp a pohárban és elhatározták, hogy külön utakra indulnak. "Röviden elmesélve a sztorit, a fő probléma az volt, hogy számos nézeteltérés volt a kiadó és köztünk" - kezdi a történetet a fejlesztőcsapat társ-alapítója, Michael Hoge. "És az egész akkor csúcsosodott ki, mikor a kiadó rákényszerített minket, hogy egy még be nem fejezett játékot jelentessünk meg."

"Őszintén megvallva ha a beígért időre elkészülünk a játékkal, akkor semmi gond nem lett volna. De a fejlesztési idő elhúzódott és ahelyett, hogy a megoldást keresték volna a dologra, inkább gyorsan meg akarták jelentetni. Ez valószínű a piaci helyzetnek volt köszönhető és ekkor döntöttünk úgy, hogy elvállnak az útjaink."



Ennek hatására a JoWood a Spellbound Software csapatát bízta meg az ArcaniA - A Gothic Tale fejlesztésével, mely azonban kritikailag elég csúnyán leszerepelt. Közben a Piranha Bytes elkészítette a Risen című RPG-t, mely alig szerepelt jobban, mint a Gothic negyedik része.

"A mi szempontunkból jól alakultak a dolgok, hiszen pontosan tudtuk, hogy egyszer visszaszerezzük a márkanevet" - folytatta Hoge. "Jelen pillanatban a JoWood már nem rendelkezik a Gothic jogaival és ezek visszaszálltak hozzánk - vagyis pontosabban majd jövőre lesz újra a miénk. Most nincs előttem a szerződés, de úgy emlékszem, hogy az jövőre jár le és akkor újra a miénk a Gothic név és minden, ami vele jár."



Melyik a jobb?
(Összesen 242 szavazat)
  • Gothic
    51 % (123 szavazat)
  • Risen
    23 % (55 szavazat)
  • Egyik sem
    22 % (53 szavazat)
"Arra gondoltunk, hogy két lehetőség áll fent: vagy készít a JoWood egy jó játékot és azzal öregbítik a sorozat nevét vagy csinálnak egy rosszat és akkor mindenki tudni fogja, miért is történt mindez. Nem tudom, hogy ki tudja, de a Gothic név végig a Piranha Bytes tulajdonában volt. Mindössze engedtük a JoWoodnak, hogy pár címet kiadjanak a franchise nevével."

Mivel a JoWood csődöt jelentett, így a már korábban bejelentett Gothic 4 kiegészítő, a Fall of Setarrif sem jelenik majd meg és ezek alapján szinte biztos, hogy a következő Gothic részt már a Piranha Bytes készíti. És hogy mikor lesz a Risenből Gothic? "Ez nagyon veszélyes kérdés" - válaszolja a Risen brand menedzsere, Daniel Oberlerchner. "Ez egy hatalmas titok! Erre a kérdésre jelen pillanatban nem válaszolhatok."

Szóval elképzelhető, hogy Gothic 4: Risen vagy Risen 3: A Gothic Tale lesz a következő rész címe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Molnibalage #17
    Ez tetszőleges. És az RPG szempontjából vizsgáltam, hogy mikor kapod meg az infót, hogy mit kell tenni. Ha előre nem tudod, hogy az orokokat így és úgy is ki kell nyírni, akkor nem teszed meg. Én a történetvezetés szempontjából vizsgáltam :)

    A Gothic 3 minden hibája ellenére az egyik legjobb hangulatú RPG, amivel valaha játszottam az előzmények miatt. Szép kerek történet.
  • BlueGold #16
    A Gothic 3-ban sikerült úgy "összesakkozni", hogy 10 perc alatt meglehet oldani mind a 3 végét.
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Minden ork kiirtva Nordmarban és Mirtyniában, az összes varanti város "felszabaditva",Zuben megölve Vengard ork mentesitse.
    A király elött kell menteni.
    1. Innos: beszélni kell a királyal utána irány a Monostor - Beszélni Innos-al -> Fine.
    2. Xardas: a királyt lecsapni utána irány Xardas tornya - kohó - Xardas - "kijárati kapu" ->Fine.
    3. Beliar: a királyt lecsapni utána irány Xardas tornya Xardast lecsapni - Bukaresh temploma - beszélni Beliar-al -> Fine.
    (
  • cateran #15
    A legjobb "RPG" a szineszet....:P
  • Tomipapa86 #14
    "A Piranha Bytes elkészítette a Risen című RPG-t, mely alig szerepelt jobban, mint a Gothic negyedik része"

    Hatalmas fail. A konzolverzió elcseszett lett ugyan, de a pc-s rendre 80 vagy afölötti értékelést kapott. Eladások is jók voltak pc-n nem véletlen, hogy jön a Risen 2.
  • Loverman #13
    ezért van hogy a legjobb RPG még mindig a könyv alapú, és az ember még a barátaival is van közben. sőt mostanság "versenyek"re is járunk
  • IMYke2.0.0.0 #12
    Bizony. Nem is szavaztam.
  • Utokverek #11
    A szavazást elrontották, gothic 4:arcania vs risen kellett volna, hogy legyen....
  • Molnibalage #10
    Azt írtam, hogy nem nagyon. Tényleg midenkinek ennyire nehéz ma már a szövegértelmezés?

    A legtöbb RPG-nél a főszálat alig módosítja, csak a céhek és mellékküldiket határozza meg. A Gothic 3 estén olyan szinten lehetett elhúzni a választást, hogy lényegében az utolsó 1-2 óráig lehetett halogatni, hogy kihez állsz. Összeszedtél minden cuccot, semmit sem szabadítottál fel és megvan minden kehely. Eztán vagy smeleges befejezés vagy embert vagy orkot irtod ki. Ennyi.

    A különféle befejezések között néha alig van eltérés.
  • IMYke2.0.0.0 #9
    szerk.: kuriózum...
  • IMYke2.0.0.0 #8
    Manapság ez már sajnos nem igaz az RPG-re - a fejlesztők lusták.
    A "The Witcher 2"-höz ígértek 10+ befejezést, és ez ma igazi kuriózium.