MTI

Élete végéig börtönben lehet a Wikileaks-iratok kiszivárogtatója

Huszonkét vádponttal bővítette az amerikai hadsereg annak a közkatonának a vádiratát, akit azzal gyanúsítanak, hogy több százezer bizalmas diplomáciai jelentést adott át a Wikileaks internetes portálnak - közölte a Pentagon.


Bradley Manning
A védelmi minisztérium hét hónapos nyomozás után bővítette Bradley Manning közlegény vádlistáját. Egyebek mellett már "az ellenségnek való segítségnyújtással" is vádolják, ami főbenjáró bűnnek számít az amerikai hadjogban. Az amerikai hadsereg ügyészei arról tájékoztatták Manning ügyvédeit, hogy nem kívánnak halálbüntetést kérni a vádlottra. Mindenesetre elmarasztaló ítélet esetén a 23 éves katona élete hátralevő részét börtönben fogja tölteni. Az újabb vádpontok között szerepel a tiltott iratmásolás, a titkos információk birtoklása és közzététele, illetve a csalás bűntette is.

Manninget eddig két korábbi kiszivárogtatással összefüggésben vádolták, egyebek mellett azzal, hogy letöltött a hadsereg számítógépéről egy négy évvel ezelőtt bagdadi helikopteres támadásról készült titkosított videofelvételt. Az incidensben tíz civil vesztette életét.

Manning az amerikai hadsereg egyik Irakban állomásozó hírszerzési egységéhez volt beosztva. Jóllehet közkatona volt, engedélyezték neki, hogy rendszeresen hozzáférjen két biztonsági informatikai hálózathoz, amelyet az amerikai katonák és diplomaták használnak szerte a világban. Feltételezések szerint a katona letöltötte róla az amerikai külügyminisztérium és az amerikai követségek mintegy 260 ezer jelentését, és elküldte a dokumentumokat a Wikileaks oknyomozó internetes oldalnak, amely az iratok egy részét már közzétette több tekintélyes lap közreműködésével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Amergin #28
    Erről ennyit.
  • hangulati #27
    akkor mar ide az Allatfarm jobban illene. ha mar a birodalmak, es azok szuksegszeru letezeserol van szo... akkor lenne jo, ha csak egy lenne. ahogy Isten is, ami ugyebar 1 van. ennek az egynek a neveert haboruzni nagy hiba. es addig haboruzunk, amig meg nem tanuljuk ezt az egyszeu igazsagot. egyszeruen errol van szo. nehogy azt gondolja barki is, hogy templombajaro fajta vagyok. meg csak a nevhez sem ragaszkodom tulzottan... van nekunk itt egy nagy jarmuvunk, amit kozosen kell vezetgetnunk. ott ul a hatalom az anarchia kellos kozepen... ez akkor lenne szornyu, ha pl. egy ilyen wikileaks ugyrol nem is tudnank, csak ugy szep csendben „megszuntetnenk”. de tudunk. valamilyen modon csak muszaj a tomegek tudomasara hozni, hogy mi is a helyzet... majd kialakul ez, de egyelore ez van. mi magunk vagyunk a gat, hogy maskeppen lehessen. szerintem ezek a dolgok nincsenek annyira rossz kezekben, mint egyesek hiszik. T*.*:(idot kerunk).
  • hangulati #26
    grrr, meg morr a karosszekbol? az egesz banda hazug, es kepmutato. szerintem pedig a jatek arra megy ki, hogy ezek a sargadinnyek vegyek eszre magukat. bradlimanning egy mocsok kis arulo. nem szabadsagot erdemel, hanem kotelet. persze, mivel a rohadekok felhasznaltak, kvazi szerepet jatszik, nem megbuntetve lesz, hanem felveszi a fizeteset az eljatszott szerepert (azert, hogy jojjon a kovetkezo, es addig, amig el nem fogynak az ilyenek.). blessyou:
    „Azért ez nem annyi, hogy kisétálok a külügyminisztériumból kétszázötvenezer titkos irattal a hónom alatt (akár virtuálisan).” igy van. nem csak nem egyszeru, lehetetlen is. a sajat szavaid bizonyitjak, hogy sajnos nincs igazad. ha katona haboruban ilyet tesz, az nem jo. sajnos a helyzet az, hogy mi cseszunk ki sajat magunkkal, mert nem vesszuk eszre, hogy nalunk sokkal okosabbak probalnak pont minket menteni. ha hiszitek, ha nem. lehet peldakkal jonni, lehet magyarkodni, lehet gyalazkodni. megis: valamiert igy alakult ki a vilag. nyakam ra, oka van. ha igy nem jo, megvaltozik hamarosan. ennek eleresehez pedig nem egymas gyalazasa, nem a haza elarulasa, nem a profitleses az eszkoz. ahhoz, hogy ezeket a bajokat megszuntessuk, eloszor meg kell talalni a bajok forrasait. ez nem a hatalom, inkabb a szubjektiv itelokepesseg hianyara vezetheto vissza. nem gondoljatok, hogy a hatalom pont azt szeretne, ami nekunk is idealis? lehet maskepp? sajnos nehezen tanulunk. de, azert lassan lassan...
  • Murder3 #25
    mondjuk h kicsit az amcsi honfitársai is észbe kapjanak h mi is folyik ott valójában, am meg az nem szándékos civil írtás volt egy hiba ami háborús körülmények között hát nem ritka főleg h ott kicsit komolyabb tétre játszogatak a katonák.

    Igen a középkori szintne ragadt országokba, mint pl a közel kelet,kína és egyéb degenerált szövettöltelékű, életre se való semmirekellő országba kevesebbért is halálra itélik úgy h szarnak tárgyalni.

  • maestro85 #24
    Szabadságot Bradley Manning-nek, aki szembeszállt a hazugsággal, vállalva a büntetést, hogy megossza embertársaival az igazságot!!! Hazug, képmutató banda akik a bársonyszékekben ülnek!
  • Asperot #23
    Mások pl meghalnak érte. Egyébként ennek a „szeretem a hazámat és súgok róla titkokat” utoljára Canarisnak állt jól. Csak hogy közismert legyen a példa, a helikopteres videó kiszivárgásában, mi volt a nagyszerű, hazafias?
  • sanyicks #22
    És érdekes módon pont az az IGAZI liberális akik szerint ezek koncepciós perek. Itt derül ki, hogy ki az igazi liberális, és ki a az szdsz szoci szerű divat"liberális".
  • blessyou #21
    Amennyiben valóban ez a fickó szivárogtatta ki az infót akkor lehet, hogy ő jobban szereti a hazáját, mint az itt kommentelők együttvéve (engem is beleértve). Gondoljátok, nem tudta, hogy ez mivel jár, ha kiderül? Ne egy egyszerű fénykép alapján akarjátok megítélni az embert, ez a fickó nem egyszerű dolgot vitt végbe. Azért ez nem annyi, hogy kisétálok a külügyminisztériumból kétszázötvenezer titkos irattal a hónom alatt (akár virtuálisan).

    Szerintem ez a fickó annyira hazaáruló, mint amennyire Stauffenberg volt.
  • Tetsuo #20
    Nem kell itt a Jobbikkal jonni, aktualpolitikatol fuggetlenul is lehet beszelni.
    Kis olvasottsag es szeles latokor persze nem art.
    Erdemes pl. 1984 c Orwell regenyt elolvasni.
  • hangulati #19
    gondolom, nem kell magyaraznom, de ez nem Amergin-nek szolt, bar vele sem ertek egyet. line volt a cel. ezert bocsanatot kerek.