Berta Sándor

Kínáé a világ leggyorsabb szuperszámítógépe

Az Nvidia adatai alapján a Tianhe-1A kínai szuperszámítógép 40 százalékkal erősebb a Tennessee államban található Jaguar nevű amerikai konkurensénél. Mindez azt jelenti, hogy a távol-keleti állam először vezetheti majd a világ 500 legerősebb számítógépeinek listáját.

A Védelmi Technológiai Egyetemen található Kínai Nemzeti Szuperszámítógép Központba kerülő Tianhe-1A (Tejút-1) megépítésében az Nvidia mellett az Intel is részt vett. A hét hónap alatt elkészült készülék 14 336 darab Intel x86-os többmagos szerverprocesszorra és 7168 darab Nvidia Tesla M2050 grafikus kártyára épül. Az egységekben 448 CUDA mag dolgozik és minden Tesla M2050-est egyenként 3 gigabájtos GDDR5-ös memória egészít ki. Az Nvidia tájékoztatása alapján a szerverprocesszorok teljesítménye 50 000 PC CPU-jának teljesítményével egyezik meg.

Jack Dongarra, a Tennessee-i Egyetem munkatársa és egyben a legerősebb szuperszámítógépek Top500-as listájának összeállítója a The New York Timesnak úgy nyilatkozott: ő azzal számol, hogy a novemberi listát már a kínai berendezés fogja vezetni. "A Tianhe-1A könnyedén maga mögé utasította az eddigi elsőt. Úgy vélem, nagyon valószínűtlen, hogy a következő héten egy erősebb gép jelenjen meg."


Az Nvidia képe a Tianhe-1A szuperszámítógépről

Az eddig a listát vezető 1,759 Petaflops teljesítményű, az Oak Ridge National Laboratoryban működő Jaguar az Istanbul architektúrára és több mint 30 000 darab hatmagos Opteron processzorra épül. Az eddigi legerősebb kínai szuperszámítógép, a Nebulae teljesítménye 1,271 Petaflops volt. (A flops elnevezés az angol Floating point Operations Per Second, vagyis a másodpercenkénti lebegőpontos műveletek számát jelenti, a peta előtag a 10 a tizenötödiken hatványt jelöli.) Ezzel szemben a Tianhe-1A az Nvidia adatai szerint olyan, mintha 175 000 laptopot kapcsoltak volna össze, a teljesítménye pedig 2,507 Petaflops. A Tianhe-1A-t elsősorban katonai célú kutatásokra használják majd.

Korábban már megalkották a Tianhe-1 készüléket, amelyben még az AMD Radeon 4870 X2-es videokártyáit építették. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az új kiadás a CPU-kat és a GPU-kat kivéve megegyezik-e az elődjével, vagy teljesen új berendezés. Mindenesetre az Nvidia grafikus chipjeinek használata jótékony hatással volt a szuperszámítógép energiahatékonyságára, mivel az így "csupán" 4,04 Megawattot fogyaszt. Ennyi áram elegendő lenne 5000 háztartás ellátásához.

Az 1993 óta összeállított és félévente frissített TOP 500-as listát eddig többnyire amerikai szuperszámítógépek vezették, kivételt csak a 2002 és 2004 közötti időszak jelentett, amikor a japán tudósok által épített Earth Simulator állt az élen. Kína azonban ezen a területen is erősített és Dongarra szerint az ázsiai állam nagyon komolyan dolgozik azon, hogy a közeljövőben immár nyugati segítség nélkül is megépíthesse szuperszámítógépeit. A tervek szerint akár 1-2 éven belül elkészülhetnek a kifejezetten szuperszámítógépekhez tervezett első nagy teljesítményű kínai chipek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Grandpenge #53
    szerintem előtelepített keyloggert is tettek rá az amerikaiak, ha van eszük.
  • zola2000 #52
    Az atombomba 1945os feltalalasa ota nem lehet nagyban haboruzni, kulonben "vilagvege", es ez a mi szerencsenk.
  • Molnibalage #51
    A láthatáron sincs olyan rendszer amivel egy valóban tömeges ICBM és SLBM támadás megfogató. Sem mennyiségileg sem lefedettség terén. Egyetlen egy állam tudja majd magát többé kevésbé megvédeni magát kis mennyiségű ballisztikus rakéta támadás ellen. Izrael. Az ország kellően kicsi és a jenki pénzügyi + saját GDP-ből telik rá. De ez is max. pár rakétára korlátozódna.

    Az AEGIS rendszer nem tudom, hogy emelkedő vagy végfázisban képes elkapni a célokat, de a nincs elég abból, hogy csak az USA nagyvárosait megvédd, hollott ezek CBG kötelékek védelmének kulcselemei.

    Röviden, ma egy ICBM + és SLBM pont annyira halálos és kivédhetetlen tömegsen, mint 30-40 éve.
  • byzhouse #50
    ki csinált képet a szobámról?
  • Palinko #49
    őszintén szólva nem tudom milyen hatékonysággal működnek ezek a védelmi rendszerek, ha érdekel a haditechnika topicban meg lehet kérdezni.

    emígy egyetértünk hogy könnyen lehet konfliktus a dologból, már pár játék is felvetette :D
  • NEXUS6 #48
    Őööö persze, volt már rá példa. 100 rakétából egyet ki is lőnének, így csak 99 több robbanófejes rakéta érne célba.

    Az a baj, hogy a kínaiak, lásd másik cikk, próbálgatják a karmaikat, az amcsik pozíciója meg szépen folyamatosan gyengül, ami őket is egyre szélsőségesebbé teheti. Biztos, hogy előbb utóbb lesz konfliktus köztük.

    Én valószínűbbnek tartok egy a korábbi vietnámi, izraeli, koreai konfliktus jellegű valamit, amiben közvetlenül egyik fél sem vesz részt, így nem okoz látványos presztízs veszteséget egy esetleges vereség, de az erejüket kipróbálhatják.
  • Palinko #47
    de ha jól tudom az amcsik már a levegőben likvidálni tudják az atomfegyvereket, nah de az sem tenne jót a kötnyezetnek remélem nem lesz ilyen forgatókönyv.
  • NEXUS6 #46
    A gazdaság 90%-ban olyan dolgokból áll manapság, ami háborúban nincs, vagy csak korlátozottan működik. Egy világháború eseten az amcsik totálisan lekorlátoznák a netet, meg a ... és szerintem ezt a sort már nem is kell folytatnom.

    20-30 éve még lehetett volna világháborúzni, ma már nem.

    A 2008-as év eseményei, az hogy az ingatlan lufi kipukkadásából jött egy válság csak egy példa volt egy forgatókönyvre, csak az én egyéni perverzióm volt, hogy kapcsolatot kerestem az események között, amelyek azonban lezajlottak.

    A különbség csak annyi, hogy egy Kína elleni támadásnál viszont már biztosan lenne ilyen kapcsolat!

    A kínai atomfegyverek pontosan elégségesek arra, hogy az USA-t abban a formában ahogy ma ismerjük megszüntessék. Ez a támadás, nem azt a célt szolgálná, hogy győzzenek, sokkal inkább, hogy az ellenfél még többet veszítsen. A sarokba szorított pandamaci végső, kétségbeesett tette lenne, mint az izraeli kormányé, amikor '73-ban a Yom Kippur háborúban be akarták vetni a saját atomfegyverüket.
  • Tripax #45
    És ne feledjük azt sem, hogy Kína éppen a Szerbiába kíván infrastruktúrát létrehozni. De miért is nagy biznyák ez?
  • Palinko #44
    háborús helyzetben nem dönthetnék romba a kínaiak a gazdaságot mert olyankor fagyasztás van és elvesztik a tulajdont valószínűleg... az ingatlan lufi már olyan hatalmas volt hogy szerintem teljesen természetesen pukkadt ki és nem manipulálással, a kínaiaknak emígy sem jött jól hogy ennek hatására kevesebbet vásárolnak a termékekből. kínától emígy is elég szar döntés lenne megtámadni az USÁt mert nem rendelkeznek ehhez megfelelő haditechnikával.