Gyurkity Péter

Bíróságon akadályoznák az Android terjedését

A Microsoft elsősorban a tábla PC-k és netbookok tajvani gyártóit veszi célkeresztbe azon lépésével, amely az Android operációs rendszerben felhasznált bizonyos szabadalmak alkalmazását érinti.

A szigetország lapjai jól értesült, a céghez közel álló forrásokra hivatkozva számoltak be arról, hogy a Microsoft határozott lépésre készül a bíróságon, amelynek célja elsősorban az ottani gyártók megregulázása, illetve a rivális mobil operációs rendszer térhódításának korlátozása - saját megoldásukat szeretnék bebiztosítani.

Ennek érdekében követeléseket támaszt a szabályokat nem teljesen betartó tajvani gyártókkal szemben, amelyek jelenleg nem fizetik be azokat az összegeket, amelyek az Android részeként a számukra is szabadalmak felhasználása kapcsán lennének esedékesek. Itt több ilyen szabadalom található, amelyek főleg az elektronikus levelezéssel, a multimédiás és egyéb feladatok végrehajtásával kapcsolatosak a hordozható eszközökben alkalmazott szoftverben, a szegmensen belül pedig egyedül a HTC fizeti be rendszeresen a díjakat. Az olyan gyártók, mint az Acer, vagy az Asus, nem teljesítik az előírást (ez termékenként 10-15 dollárt jelentene az Android esetén a szabadalmak miatt), ezért a redmondi szoftvercég ellenlépések megtételére készül.

Szakértők kiemelik, hogy utóbbi két vállalat részesedése a hordozható szegmensen belül nem mondható túlzottan nagynak. Az igazi motiváció tehát a Microsoft háza táján nem az elmaradt bevételek pótlása, azok behajtása, hanem sokkal inkább annak elérése, hogy az említett gyártók távol maradjanak az Android platformtól, és ehelyett a Windows Mobile vagy Windows Phone szoftvert részesítsék előnyben.

Az Android és a Chrome OS ugyanis komoly kihívást jelent a Microsoft számára, és mivel a szabadalmak után járó díjat sem fizetik be ezen gyártók, így sokkal kisebb költségekkel dolgoznak, mint amit a Windows-vonal alkalmazása jelentene.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MsUser #12
    Ez a tipikus este, ha neki nem megy másnak se legyen jó!
    Pedig lassan lassan sehol sem lesz egyeduralkodó az M..soft.
  • narumon #11
    Ó, és akkor nem veszel semmilyen Sony terméket? Nem veszel semmilyen Samsung terméket? Nem veszel semmilyen xyz terméket? Mert, hogy ez a magatartás azért a cégek 90%-ra gond nélkül ráhúzható.
  • sanyicks #10
    Valahogy így, már tolja a zöldhasúakat a mobilgyártók zsebébe hogy tegyenek wp7-et a mobiljaikra.
  • Major #9
    Én meg nem használok több Oracle terméket Ámen :) Ez azért gyerekes :)
  • Major #8
    Az Oracle beperelte a Google-t az Android-ban implementált Java futtatási környezet miatt. A hírek szerint az Oracle most pontosította a beadványát és azt állítja, hogy az Android egy része nem más, mint az Oracle Java kódjának másolata. A Google egyelőre nem reagált a hírre.

    Tegnapi hír.
  • sedward #7
    Én biztos, hogy ezek után sohasem fogok venni semmilyen microsoft terméket. Ez a cég csak zsarolásból és a felhasználók, gyártók kényszerítéséből tud megélni. Emlékszem még amikor az új excel direkt nem mentett régebbi formátumban, hogy rákényszerítse a cégeket, hogy vegyenek új office-t (150ezer/db), ha már a főnöknek új van a laptopján...

    Az új telefonjuk is egy hulladék, azzal kábítják az embereket, hogy ha most megveszed, akkor egy év múlva majd frissítik a rendszert, hogy tudja azt amit a többi most. Akkor miért ne vegyél egy két éves telefont fillérekért ami épp ugyanennyit tud. És azok a csodás érvek, hogy ne hasonlítsd máshoz a WinMo7-et, mert a laikusoknak van, akik nem tudják mi az az okostelefon, és nekik még ez a vacak is jó lesz... Remélem lesz olyan Kínos bukás mint a Kin telefon amit valami 500 példányban sikerült eladniuk...
  • a_n_d_r_e_w #6
    Aa, rossz a forditas, a vege a kovetkezo: a 7-es siker lesz, a 7-es siker lesz, A 7-ES CSAKAZERT IS SIKER LESZ HA MIND BELEPUSZTULTOK IS!!!!!!!NEGY!!!
  • Inquisitor #5
    Lefordítom a hírt: Befürödtünk a Kin telefonokkal, befürödtünk a 6.5-ös mobile Windows-al és most a 7-es se érdekli a vevőket, brühühühü, adjon valaki gyorsan PÉNZt!
  • bottika #4
    az ilyenek mé nem inkább a vörös iszap terjedését akadályozzák?
  • Polemius #3
    Mert gondolom a ms megoldások használata ingyenes lenne számukra, sem az oprendszer, sem a programok után, sem a fent említett szabadalmak után nem kellene a gyártóknak licenszdíjat fizetni? :)

    Valószínűleg még a díjak kifizetése után is olcsóbb lenne nekik az Androidnál maradni, mint az Ms termékeire áttérni.

    Gondolom most is a szokásos eljárás megy:
    Microsoft: - Megsértik a szabadalmainkat! És nem fizetnek a használatukért!
    Gyártók: - Pontosan melyik megoldások és pontosan milyen szabadalmakat sértenek?
    Microsoft: - öööö... Az titok! De megsértik! Tényleg! De nem mondhatjuk meg melyeket!
    mindenki más: - Ez hülye..