Berta Sándor

Izland kiemelten védi a médiacégeket

Az izlandi parlament nagy többséggel fogadta el a digitális médiák munkájának védelméről szóló előterjesztést.

A beadványt az Izlandi Modern Média Kezdeményezés (IMMI) nevű szervezet terjesztette be és az kiterjed az informátorok védelmére is. A dokumentum elkészítését támogatta a Wikileaks két tagja, Julian Assange és Daniel Schmitt, míg a szövegezésben helyi politikusok segítettek az IMMI-nek. Az új rendeletet a reykjavíki parlament elsöprő többséggel, 50 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül fogadta el. A voksoláskor ugyanakkor 12 izlandi képviselő nem volt jelen.

Az IMMI célja az volt, hogy egy olyan csomagot dolgozzon ki, amely ötvözi a különböző európai országok médiajogi szabályozásainak előnyös részeit és elfogadása esetén hatékonyan támogatja az online vállalatok munkáját. Az elfogadott beadványnak köszönhetően a közeljövőben várhatóan több internetszolgáltató és médiacég teszi majd át a székhelyét Izlandra és ez reményeik szerint jelentősen fellendítheti a szigetország gazdaságát.


A megszavazott csomag az internetszolgáltatókra, mint adattovábbítókra tekint, így ezek a cégek mentesülhetnek a szerzői jogsértési ügyekben a felelősségre vonás alól. Szintén védettnek minősülnek ezentúl az újságok online archívumai és megakadályozható az is, hogy egy vállalat vagy egy befolyásos személy megtiltsa egy újságcikk megjelentetését.

Kiemelt védelmet kapnak az újságírók és azok informátorai, különösen a társadalom érdekében információkat névtelenül kiszivárogtató vagy átadó személyek, valamint a különböző médiaszerkesztőségek belső kommunikációja. Mindez azt jelenti, hogy a jövőben a Wikileaks nem kötelezhető arra, hogy kiadja az informátorait. Ezáltal a média, mint a demokrácia egyik oszlopa tovább erősödhet és Izland az adóparadicsomok ellenpólusává válhat.

Az elfogadott csomaghoz kapcsolódott két indítvány is. Az elsőben felszólították az izlandi kormányt arra, hogy készítsen tanulmányokat az országban működő számítógép-központok biztonsági kockázatairól. A másodikban egy a Cloud Computing (számítási felhő) technológiával kapcsolatos adatgyűjtésekről szóló nemzetközi konferencia megrendezését indítványozták. A végső szót az izlandi kabinet mondja ki: ha a kormány elfogadja a csomagot, úgy az hatályba lép.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • petyminger #3
    Csak az összkép kedvéért, itt egy kis filmgyűjtemény:

    http://www.forradalommost.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=53&Itemid=2

    Jó reggelt:)
  • Tetsuo #2
    Teljesen egyetertek veled. Sajnos ez van es nem sok esely van ra, hogy jobb legyen.
  • Amergin #1
    Úgy tudom, hogy a derék vikingek beintettek és nem óhajtják kifizetni azt a "forró tőkét", amit a spekulánsok elvesztettek, amikor izlandi bankok dőltek be...
    Ezért vajon mikor fogják őket lebombázni az igazságos usákok? Mi pedig miért és főleg meddig fogjuk még fizetni azokat a soha vissza nem fizethető "hiteleket", amiket még a komcsi elvtársak vettek fel? A kamat kamatos kamatának fizetésére újabb és még újabb "hiteleket" veszünk föl a "külföldi befektetői csoportoktól". Aki a hitelező az a gazda, aki meg felveszi, az a cseléd és úgy táncol, ahogy a gazda (mondjuk az IMF) fütyül. Miért is jó ez minekünk?
    Az izlandiak védik a médiát: tulajdonképpen a szabad vélemény nyilvánítást védik. Itthon mi van? A pártatlan médiának el kell menekülni az országból és külföldi szerverről kell működni, mert itthon betiltanák. Azon "újságírók", akik meg itthon a médiában vannak pártkatonák, vagy elvtelen kiszolgálói ennek a félgyarmati-helytartói rendszernek.