Berta Sándor

39 százalékos a Firefox piaci részesedése Európában

A Mozilla Alapítvány először adta ki a Mozilla Metrics Report nevű negyedéves jelentését.

A dokumentum legfontosabb megállapításai a következők: a Firefox globális böngészőpiaci részesedése megközelítette a 30 százalékot, a legnagyobb arányú felhasználói létszámnövekedést Oroszországban regisztrálták, a Persona nevű új funkciót pedig leginkább a Dél-Amerikában élők használják. Az anyag az idei esztendő első negyedévével foglalkozik a Mozilla Alapítvány szemszögéből és elsősorban a Firefox böngésző piaci részesedésére tér ki.

Európában jelenleg a programot 152,7 millióan használják, ez 39,2 százalékos piaci részesedésnek felel meg. Mindkét adatot tekintve elmondható, hogy a Firefox a kontinensünkön piacvezetőnek számít. A kontinensek rangsorában a felhasználók számát tekintve a második helyen Észak-Amerika található 100 millió Firefox-rajongóval, míg a dobogó harmadik fokára Ázsia kapaszkodhat fel 68,7 millió felhasználós adatával. A negyedik helyet Dél-Amerika (31,7 millió felhasználó), az ötödiket Óceánia (6,7 millió felhasználó), míg az utolsót Afrika (5,6 millió felhasználó) szerezte meg.


A piaci részesedések tekintetében Európa mögött Dél-Amerika (31,4 százalék), majd Afrika (29,7 százalék) található. A többi helyen sorrendben Óceánia (28,7 százalék), Ázsia (26,6 százalék) és Észak-Amerika (26 százalék) osztozik. Az országok tekintetében az Egyesült Államok vezet Németország és Franciaország előtt. A TOP10-ben van még Brazília, az Egyesült Királyság, Oroszország, Lengyelország, Kanada, Olaszország és Spanyolország. Magyarország a 19. helyen található. A legtöbb új Firefox-használót Oroszországban és Olaszországban regisztrálták.

A Persona funkciót a 3.6-os verziót telepítők 20 százaléka használja és egy átlagos Firefox-rajongó általában 2-3 oldalt nyit meg egyszerre. A rekord 600 oldalmegnyitás volt egyszerre. A szakemberek a felmérés készítésekor a StatCounter, a Quantcast, a Net Applications, a Gemius, a Mozilla Test Pilot és a böngésző frissítési adatait vették figyelembe, hogy így kapjanak pontosnak mondható számokat. A tervek szerint a jövőben minden negyedév után kiadja az alapítvány a Mozilla Metrics Reportot.

Tavaly decemberben a Firefox először előzte meg az Internet Explorert és az IE piaci részesedése azóta is folyamatosan csökken. Magyarországon egyértelműen a Firefox a piacvezető 56,44 százalékkal, az IE a második 29,36, a Chrome a harmadik 7,53, az Opera pedig a negyedik 5,13 százalékos adatával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MsUser #45
    Keresők népszerűsége: Benchmark your Browser

    FF csak a harmadik!
  • MsUser #44
    Eltelt 2hónap és láss csodát a CHROME szépen gyorsan fejlődött, miközben az FF és IE visszafele lépked! És még mindig a CHROME a gyorsabb böngésző beállítgatás és piszkálás nélkül, hogy van ez?
  • gothmog #43
    Ja, mert neked azt mondták, hogy az internetbiztonság=másik böngésző, oszt jónapot? Legközelebb aki ilyet mond, azt vágd szájon. msuser. spywear. egybe esés. zsázalék. Te se flémgenerátornanak jöttél ide.
  • Airbus A380 #42
    No meg ez mögött is van kampány rendesen japánba meg sok helyen még pl tv reklám.
  • Reg5 #41
    "A CHROME pár hónap alatt többet bizonyított mint az Opera és Firefox."

    Mit bizonyított? Jó böngésző nem tagadom, de csak azért mert a Google csinálta még nem lesz jobb a többinél.
  • Airbus A380 #40
    Na igen pl az opera biztonságát nem hiszem hogy górcső alá veszik túl sokszor tekintve a részesedését...

    Azt hiszem igazad van.

  • ozdimorgo #39
    Az FF tele van lukakkal? Melyik nincs? Amelyiket nem vizsgálják meg alaposan. Szerintem azt vizsgálják legjobban amelyik az élen van - vajon kit érdekel egy tizedrangú böngésző biztonsága? Érdemes tudni, hogy csak az jelent 100% biztonságot, ha kihúzod a zsinórt a konnektorból
  • Airbus A380 #38
    Nálam FF szemre látszólag lenyomja az az Operát meg a Chrome-t sebességbe de hátén ugye tuningoltam.
  • Airbus A380 #37
    "Használjatok gyors böngészőt és az sem árt ha a legnagyobbtól."


    Firefox s tud gyors lenni.
  • Airbus A380 #36
    Ezt azért megnézném hogy te alig látsz FF-t mert magyarországon (de úgy tudom az egész régióba is tán) BIZONYÍTOTTAN a legnépszerűbb , szerintem inkább ritka az olyan gép ahol nincs fenn... (már ha csak tartaléknak is)

    Valószínű hogy nincs köze hozzá de te láttál Mo-n pl Chrome hírdetést a tv-be? Vagy agresszívebb kampányt ? Lehet a GOOGLE is jól tudja hogy a régióba akkora a FF előnye hogy csak pénz szórás lenne a kampány.


    A Chrome azért nem hiszem hogy olyan elterjedt lenne még, mivel azért rendesen betett neki az a hírverés hogy "lopja az adatokat" fórumokon stb... legalábbis a 90% viszolyog a Chrome-tól.

    Plussz Chrome-ba nincs hatékony reklám blokkolás ami ismét csak ok a nem gyors terjedésre. Bár tény hogy 1 átlag embert nem bíztos hogy érdekli hogy blokkolni lehet a reklámokat , ha nem annyíra ért hozzáerről nem is tud szvsz Chrome-ba se hiányzik neki.


    Mellesleg a FF elég szépen felgyorsítható szóval ez nem igazán érv ellene hogy lsssú.