Berta Sándor

Vezeték nélküli internet az iskolabuszban

Egy arizonai oktatási intézmény jó példával akar elől járni, ezért komolyan átalakította az iskolabuszát.

Az iskolabuszok hozzátartoznak a jellegzetes amerikai utcaképhez. A 92-es számú iskolabusz naponta közlekedik Tuscon városában és annak környékén. Korábban a rossz gyerekek miatt a vezetők nem szívesen dolgoztak ezen a járaton, a 70 perces út nem kevés kényelmetlenséget jelentett nekik. Azonban mindez már a múlté. A diákok alig vitáznak, ehelyett inkább a laptopjaik kijelzőit nézik. Az iskolabuszt ugyanis afféle mozgó osztályteremmé alakították át. A program célja, hogy a diákok figyelmét lekössék, ne a drogozáson vagy a bandázáson járjon az eszük, hanem inkább hatékonyabban tanuljanak.

"Ez már valami, komoly különbség van a korábbi állapotokhoz képest. A fiúk nem verekednek egymással állandóan és a lányok is elfoglalják magukat, senki nem ugrándozik" - nyilatkozta J. J. Johnson sofőr. Az iskolabusz Vail kerületet járja körbe. Ezen az 1100 négyzetkilométernyi területen összesen 18 iskola található, így a tanulók kénytelenek néha több órát a buszban tölteni.


A legtöbb tanuló kihasználja a 70 perces utat adta lehetőségeket és nyugodtan elkészíti a házi feladatát. Az Empire High School diákja, a 16 éves John O'Connel például az első világháborúról ír egy anyagot és itt megengedett az online puskázás. Osztálytársa, Kyle Letarte eközben folyamatosan notebookja képernyőjét nézi, mert visszajelzést vár a korábban leadott biológia házi feladata kapcsán. Az e-mail hamarosan meg is érkezik, "Köszönöm, megkaptam" - írja biológia tanára.

De nem mindenki tanulásra használja a laptopját. Jennifer Renner például egy találkozót beszél meg néhány osztálytársával. Dylan Powell pedig a Garage Band szoftverrel dolgozik egy új dalon. Mások nem csinálnak semmit, inkább csak élvezik a hosszú hónapokkal ezelőtt elképzelhetetlennek tűnő nyugalmat és csöndet.

A kezdeményezés Calvin Balkernek, az iskolakerület első emberének és Matt Federoffnak, a helyi iskolakerület IT-vezetőjének nevéhez fűződik. A szakemberek úgy gondolták, hogy igenis lehet jövője egy internetes, laptopos iskolabusznak. Federoff egy olyan céget talált az interneten, amely vezeték nélküli internetezést ígért az autókban és úgy vélte, hogy ennek a megoldásnak működnie kellene egy iskolabuszban is. Az elképzelés bejött és rövid időn belül rendkívül népszerűvé vált. Eddig Florida, Missouri és Washington D.C. iskolakerületei építtették át az iskolabuszaikat. A szükséges router 200, az internethozzáférések 60 dollárba kerülnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • redfish #18
    Milyen jó is az, ha minden 10-14 évesnek van laptopja...

    Amúgy meg itt az ideje, hogy az erdőkbe, mezőkre, játszóterekre, állatkertbe, uszodákba, és mindenhová netet telepítsünk, nehogy véletlenül elmerüljön a kölyök a kirándulás alatt a madárcsicsergés szépségeibe, tessék szépen olvasni a kötelező olvasmányt vagy végső esetben MSN-ezhet a haverjaival, nem bánom...

    Lehet, csak én vagyok ilyen ódivatú, hogy még emlékszem arra : lehet egymással beszélgetni, barátkozni is, milyen jókat vitatkoztunk kamaszkorunkban...

    Én igazán megszállott számítógép-imádó vagyok, de ez már nekem is sok!
    Mi a túrónak kell MINDENHOL és MINDIG netezni vagy TV-zni?!
    Iskola után ezeknek a kölköknek is jó lenne 1-1,5 óra kikapcsolódás, barátkozás, kötetlen beszélgetés, netán csajozhatnának is...
    Fegyelmet meg másképp kellene tartani és lehetne is, csak ahhoz meg kellene kicsit erőltetnie magát 1-2 embernek...

  • chuky123 #17
    Valszeg mobilnet az alapja. De szerintem nem drága 50 ropiért. Bár én nem vennék ilyet a kocsiba
  • kvp #16
    "Én nem lennék úgy oda, ha minden könyvem fekete-fehér lenne..."

    Van szines epapir is, csak nem gyartjak mert meg kisebb a kereslet ra mint a fekete feherre. Az utobbit is csak egy kinai ceg gyartja, tole veszi az alapot az osszes nyugati gyarto es ok csak az elektronikat tervezik melle.

    Lehetne egy szines epapir kijelzot, egy tollas touchscreen-t, egy minimalista mikrovezerlot es egy sd kartyaolvasot kombinalva olyan digitalis palatablat kesziteni, ami ket ceruzaelemrol elmegy kb. egy honapot. Tovabba lehet rajta olvasni es jegyzetelni is. Csak a gyartoknak nem erdekuk, mert inkabb raknak bele mp3 lejatszot, mini lcd monitort billentyuzettel es csak ujjal mukodo erintokepernyot, mint egy rendes es takarekos kijelzot, meg par tenylegesen hasznalhato funkciot.
  • tenkenorman #15
    ez amúgy honnan szedi a netet? 3g, hdps, edge vagy valami gsm cuccoson keresztül gondolom? mert akkor azért ilyen drágaa
  • Ferrer #14
    "Viszont ha elterjedne a digitalis palatablaval kombinalt epapir rendszer, tehat lenne megfizetheto aru es tollal jegyzetelesre hasznalhato ebook, akkor mindenki orulhetne."

    Én nem lennék úgy oda, ha minden könyvem fekete-fehér lenne...
  • tenkenorman #13
    mostantól majd nem a leckéjüket írják hanem farmvilleznek inkább.
    viccen kívül tényleg jó dolog és az új mobilok és az egyre jobb és olcsóbb leptook térhódítása után már nálunk is szállóigévé vált: "itt van wifi?!?!? mé nincsen?)
  • kvp #12
    "Én is. Hülye technokraták szerint minden elavult, ami nem nullákból meg egyesekből áll..."

    Nem avult el, csak sokkal kevesebb szemetet gyart az ember, ha valamilyen olcso digitalis megoldast hasznal. En is hasznalok papirt, de csak akkor ha valamit offline archivalni akarok, tehat azt akarom, hogy ne vesszen el x ev mulva. A bevasarololista es az sg cikkjei tipikusan nem ilyen adatok.

    Viszont ha elterjedne a digitalis palatablaval kombinalt epapir rendszer, tehat lenne megfizetheto aru es tollal jegyzetelesre hasznalhato ebook, akkor mindenki orulhetne. Sajnos most az ujjas iranyitas a divat, viszont digitalis toll nelkul nem igazan lehet rendesen irni vagy rajzolni, legalabbis vicces lenne ha az emberek ezutan az ujjukat a tintaba martva irnanak, akar papirra is, mert igy tanultak meg irni valami apple keszuleken. :-)
  • Gerygrey #11
    Ízlések és pofonok, én például nem.

    Írni meg kifejezetten rühellek papírra... Már a bevásárlólistát sem vagyok hajlandó cetlire írni, amióta van billentyűzetes PDA :)
  • Ferrer #10
    Én is. Hülye technokraták szerint minden elavult, ami nem nullákból meg egyesekből áll...
  • Rage47 #9
    papírról én szívesebben olvasok, mint monitorról :/