Berta Sándor

Szolgáltatók az Apps Store ellen

Komoly konkurensekkel kell szembenéznie az Apple-nek. Mobilszolgáltatók ugyanis megalapították a Wholesale Applications Community (WAC) nevű szervezetet, amely vetélytársa lehet az Apps Store-nak.

A WAC alapító tagja többek között az AT&T, a Bharti Airtel, a China Mobile, a Deutsche Telekom, a KT, a mobilkom austria group, az NTT DoCoMo, az Orange, a Softbank Mobile, a Telecom Italia, a Telefónica, a Telenor Group, a TeliaSonera, az SK Telecom, a Sprint, a Verizon Wireless, a Vodafone és a Wind. A vállalatok célja, hogy rövid időn belül saját letöltőplatformot alakítsanak ki az okostelefonokkal rendelkező ügyfeleik számára.

Mivel az okostelefonokra kifejlesztett alkalmazások tavalyi forgalma elérte a 4,2 milliárd dollárt, így érthető, hogy a mobil szolgáltatók is szeretnék kihasítani a maguk szeletét ebből az új piacból. Az összeg nagy része megfelelő konkurensek híján az Apple-nél landolt. A Google szintén saját letöltőplatformot működtet az Androidot futtató készülékekhez, az oldal neve Android Market. Mindkét szolgáltatás esetében a külső szoftverek fejlesztőinek hozzá kell járulniuk ahhoz, hogy a két nagy cég 30 százalékot kasszírozhasson a bevételeikből. A Google ugyanakkor nem támaszt olyan szigorú követelményeket a platformon elérhető külsős programokkal és azok alkotóival szemben.

Mivel a távlati előrejelzésekből is az derült ki, hogy ennek a piacnak az értéke 2013-ra elérheti a minimum 11 milliárd dollárt, de ugyanakkor könnyen lehet, hogy meghaladja a 39 milliárd dollárt, így a WAC 24 alapítója sem szeretne kimaradni az üzletből. A szervezet tagjai azonban egy teljesen nyílt platformot akarnak létrehozni és a céljuk az, hogy az oda felkerülő alkalmazások minden mobil készülék tulajdonosának szabadon elérhetőek legyenek.

A kezdeményezést támogatásáról biztosította Rob Conway, a GSM Szövetség (GSMA) vezérigazgatója, valamint három mobiltelefon-gyártó, az LG, a Samsung és a Sony Ericsson is. A szövetség elsősorban a JIL és az OMTP BONDI szabványokra épít és ezeket a következő egy évben tovább akarja fejleszteni. A távlati cél az, hogy a W3C-vel egy egységes szabványt teremtsenek és az ennek megfelelő alkalmazások minden mobil eszközön futnak majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NullZ3r0 #1
    App Store, nem Apps.