Szekeres Viktor

A szállítmány - Antal Nimród új filmje

A magyar rendező ismét egy egy helyszínen játszódó thrillert kapott, melyben a tét 42 millió dollár és a végére meglehetősen kevesen maradnak életben.

Antal Nimród már annak idején a Kontrollal jelezte, hogy tipikus B-filmes elemekből is össze lehet dobni egy jó mozifilmet, s talán épp ezért bízták rá első hollywoodi melóként az Elhagyott szobát, ami kvázi egy kamarathriller volt. Az egy helyszínen játszódó alkotás ugyan nem robbantott kasszát, kevés pénzből készült és keveset is hozott, de debütálásnak megfelelt. Főleg úgy, hogy stúdiófilm volt, tehát egy megvett forgatókönyvvel dobták meg hazánk fiát, aki, úgy ítélték meg odafent, kihozta a filmből azt, amit lehetett. Legalábbis efféle véleményre lehet következtetni abból, hogy Antal a premier után nem sokkal már új filmjére készülhetett.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Honfitársunk a stúdió bizalma jeléül a Szállítmányra is ismerős színészeket kapott, Kate Beckinsale és Luke Wilson után most Matt Dillonnal, Jean Renóval, Skeet Ulrich-kal és Laurence Fishburne-nel dolgozhatott. A körülmények sem változtak, hiszen a felütés ellenére a magyar rendező második hollywoodi filmje is inkább kamaradarab, mint üldözős, rohángálós thriller.

Pedig amikor megjöttek az első hírek a Szállítmányról, akkor egy rablós-átverős mókát vizionáltunk magunk ellé a cégük ellen forduló pénzszállító biztonsági őrökről szóló történet alapján. De nagyon távol álltunk az igazságtól, ugyanis jelen kritika tárgyában szinte semmi móka nincs, és a fő konfliktus sem átverősdi csikicsuki, hanem inkább egy egydíszletes dráma. Persze a Szállítmány nem vág rögtön a dolgok közepébe, mint az Elhagyott szoba, hiszen, ha nem is az összeset, de a fő karaktert muszáj felépíteni (másfél jelenettel, na hiszen!). Amint azonban megvannak a kellő motivációk, hőseink belevágnak a rablásba, hogy aztán természetesen minden balul süljön el.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A Szállítmánynak az a nagy előnye, hogy kellőképpen feszült és kellőképpen rövid idő alatt játszódik le, így mindenképp leköti a nézőt, aki nem sokat fog unatkozni. Azonban nagy innovációkat hiba lenne keresni a filmben, hiszen bár valamilyen szinten eredeti az elsőforgatókönyves James V. Simpson története, mégis sok filmet párhuzamba lehet állítani vele. Egy azonban biztos, többek között a rendező által jól keltett feszültségnek köszönhetően, egy kósza perc kivételével, nem siklik ki a film, pedig jól tudjuk, hogy még az ilyen kétmondatos történeteket is könnyen elszúrhatják a kevésbé hozzáértők.

Antal Nimród pénzrablós filmje annyiban is elüt az átlagtól, hogy nincs benne nagy zseni, nincs fő lángész, nincs stratéga, aki mindent átlát - átlagos, esendő emberek a főszereplők. Esendő emberek, akik általában az ilyen filmekben mindig arcukba kapják a "rossz helyen, rossz időben" közhelyet. A zárt helyszín miatt akció helyett inkább feszültséget kapunk, más kérdés, hogy ezt olyan karaktereknek kéne szolgáltatniuk, akik karakterdráma ide vagy oda, nincsenek túl jól kidolgozva. (A másik gond, hogy a főhőst alakító színész sem olyan figurát hozott, akiért igazán szurkolni tudna a néző.)

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A Szállítmány, akárcsak az Elhagyott szoba, egy korrekt leckefelmondás volt. Mint film nem lesz túl emlékezetes, viszont tisztességes munka, látszik az anyagon a rendező keze nyoma, akadtak benne kreatív megoldások, mondhatni egy színvonalas, de nem túl maradandó B-film lett a végeredmény. És, ami fontos: a Szállítmány ennél egy cseppet sem akar többnek látszani. Mi viszont többet akarunk látni Antal Nimródból, s ki tudja, ha siker lesz új filmje, a Predators, akkor végre saját filmet is készíthet, s nem csak a stúdióktól kapott anyagot kell vászonra vinnie.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
A szállítmány (Armored)
színes, feliratos, amerikai film, 88 perc, 2009, 16 éven aluliak számára nem ajánlott

rendező: Antal Nimród
forgatókönyvíró: James V. Simpson
zeneszerző: John Murphy
operatőr: Andrzej Sekula
producer: Joshua Donen, Dan Farah

szereplők:
Columbus Short (Ty Hackett)
Matt Dillon (Mike Cochrone)
Laurence Fishburne (Baines)
Jean Reno (Quinn)
Skeet Ulrich (Dobbs)
Amaury Nolasco (Palmer)
Fred Ward (Ashcroft)
Milo Ventimiglia (Eckehart)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • barcames #8
    kúrva szar film 10/2.5
  • Wessely #7
    Nekem nagyon tetszett, annak ellenére, hogy nem volt vicces (amit vártam). A rendőrt játszó színész nagyon ügyes volt és a többiek is. Igaz, én nem bánom, ha nem rágnak mindent a számba a "kidolgozott karakterekkel".

    És büszke vagyok a rendezőre, hogy magyar... Nem érdekel, hogy van-e mecénása, mert egy filmje kapcsán semmi értelme ezt taglalni!
  • god25 #6
    Minden tiszteletem a rendezőé, de ritka szar film lett.
    Ezen még a casting sem segített.
  • Reg5 #5
    Kissé unalmas film, de legalább nem olyan lelkizős mint a Kontroll.
  • Al Ashrad #4
    Én meg pont a Kontrollt nem láttam. Az elhagyatott szoba és a Szállítmány is 7/10. Talán ez volt az igazi lecke a számára és úgy gondolom jól teljesített. Az, hogy a sztori nem volt a legizgalmasabb, az nem az ő hibája. Egy korrekt B film volt, A kategóriás sztárokkal. Majd a Predators fog nagyot durranni.
  • opeca #3
    Korrekt, én ettől a Nimród gyerektől még csak a Kontrollt láttam az tetszett de ennyire tehetséges, vagy van egy mecénása aki nyomja felfele?
  • BCS pixel #2
    a film rendezés ügyileg teljesen rendben van

    az a baj hogy a története alapból unalmas

  • Major #1
    Múlt héten néztem, üres teremben :P Nekem tetszett 10 ből 7. Bár én mindig várom a film végekre a nagy csavart :)