Hunter
Igyon sört, ha erős csontokat szeretne
A sör igen gazdag szilíciumban, ami jót tesz a csontoknak, tehát a sör fogyasztása jót tesz a csontoknak. Persze nem mindegy, milyet iszunk.
Számos tanulmány kimutatta már a szilícium jótékony hatását a csontnövekedésre, és az sem hat teljesen újszerűen, hogy a mértékletes sörfogyasztás növeli a csontsűrűséget. A sörben ugyanis jelentős mennyiségű szilícium található az ortokovasav oldható formájában. Charles Bamforth, az élelmiszertudományok professzora és Troy Casey, a davisi Kalifornia Egyetem végzős hallgatója megelégelte a bor szívre gyakorolt jótékony hatásának ajnározását, és a sör pozitív hatásait kezdték kutatni, utánajárva, hogy a különböző sörfajták mennyi szilíciumot tartalmaznak.
Száz, a világ különböző tájairól származó sört vizsgáltak meg. Elemzéseik igen nagy szórást mutattak, literenként 6,4-től egészen 56 milligrammig terjedt a szilícium tartalom, az átlag a literenkénti 29 milligramm volt. Ami az összetevőket illeti, a kutatók megállapították, hogy a szilícium az árpamaláta héjából eredeztethető. Azt is sikerült kimutatni, hogy a világos árpamalátából és komlóból készülő klasszikus világos sörök a leggazdagabbak szilíciumban, míg a legkisebb mennyiséget az alacsony alkoholtartalmú sörök tartalmazzák az erős barna, vagy inkább fekete stout és porter sörökkel, valamint a búzasörökkel karöltve.
Jonathan Powell, a brit Gyógyászati Kutató Bizottság Emberi Élelmezéskutató Csoportjának tagja szerint az eredmények megerősítik munkatársaival folytatott korábbi kutatását, ami azt bizonyította, hogy a sör remek forrása a biológiailag hozzáférhető szilíciumnak, úgy fokozva a csont ásványi sűrűségét, ahogy arra a borok és egyéb szeszes italok nem képesek. A sör egyébként hatékony a vese- és epekövek kialakulásának megakadályozásában is.
A brit csoport 2004-es beszámolója szerint a mértéktartó sörfogyasztók jobb csontsűrűséggel büszkélkedhetnek, mint azok, akik nem fogyasztják az italt, ugyanakkor a túlzásba esőknél mérték a legalacsonyabb csont ásványi sűrűséget az összes vizsgált alany közül. Nem mindenki favorizálja a sört, Catherine Collins, a londoni St. George Nemzeti Egészségügyi Szolgálat dietetikusa szerint bár a sörben lévő szilícium hasznos a csontsűrűségre nézve, a tejtermékek kalciuma sokkal hatásosabb a csontritkulás megelőzésében.
Számos tanulmány kimutatta már a szilícium jótékony hatását a csontnövekedésre, és az sem hat teljesen újszerűen, hogy a mértékletes sörfogyasztás növeli a csontsűrűséget. A sörben ugyanis jelentős mennyiségű szilícium található az ortokovasav oldható formájában. Charles Bamforth, az élelmiszertudományok professzora és Troy Casey, a davisi Kalifornia Egyetem végzős hallgatója megelégelte a bor szívre gyakorolt jótékony hatásának ajnározását, és a sör pozitív hatásait kezdték kutatni, utánajárva, hogy a különböző sörfajták mennyi szilíciumot tartalmaznak.
Száz, a világ különböző tájairól származó sört vizsgáltak meg. Elemzéseik igen nagy szórást mutattak, literenként 6,4-től egészen 56 milligrammig terjedt a szilícium tartalom, az átlag a literenkénti 29 milligramm volt. Ami az összetevőket illeti, a kutatók megállapították, hogy a szilícium az árpamaláta héjából eredeztethető. Azt is sikerült kimutatni, hogy a világos árpamalátából és komlóból készülő klasszikus világos sörök a leggazdagabbak szilíciumban, míg a legkisebb mennyiséget az alacsony alkoholtartalmú sörök tartalmazzák az erős barna, vagy inkább fekete stout és porter sörökkel, valamint a búzasörökkel karöltve.
Jonathan Powell, a brit Gyógyászati Kutató Bizottság Emberi Élelmezéskutató Csoportjának tagja szerint az eredmények megerősítik munkatársaival folytatott korábbi kutatását, ami azt bizonyította, hogy a sör remek forrása a biológiailag hozzáférhető szilíciumnak, úgy fokozva a csont ásványi sűrűségét, ahogy arra a borok és egyéb szeszes italok nem képesek. A sör egyébként hatékony a vese- és epekövek kialakulásának megakadályozásában is.
A brit csoport 2004-es beszámolója szerint a mértéktartó sörfogyasztók jobb csontsűrűséggel büszkélkedhetnek, mint azok, akik nem fogyasztják az italt, ugyanakkor a túlzásba esőknél mérték a legalacsonyabb csont ásványi sűrűséget az összes vizsgált alany közül. Nem mindenki favorizálja a sört, Catherine Collins, a londoni St. George Nemzeti Egészségügyi Szolgálat dietetikusa szerint bár a sörben lévő szilícium hasznos a csontsűrűségre nézve, a tejtermékek kalciuma sokkal hatásosabb a csontritkulás megelőzésében.