Berta Sándor

Nyílt forráskódú lett a Symbian operációs rendszer

A Symbian Alapítvány hivatalosan is bejelentette, hogy az Eclipse Public License (EPL) alatt szabadon hozzáférhetővé teszi a mobil operációs rendszer 3-as verziójának forráskódját.

A szoftver forráskód-csomagjai letölthetők bárki számára és ezzel a bejelentéssel megnyílt az út a független fejlesztők előtt. A szervezet adatai szerint jelenleg világszerte összesen 330 millió mobiltelefonon fut a Symbian 3, a Symbian S60 vagy a Symbian S40 operációs rendszer. A Nokia 2008 júniusában jelentette be, hogy a Symbian nyílt forráskódú lesz, majd a finn vállalat 264 millió euróért megvásárolta a Symbian cég 52 százalékos tulajdonrészét és létrehozta a Symbian Alapítványt.

A forráskód eddig csak a szervezet tagjai (Nokia, AT&T, Motorola, NTT DoCoMo, Sony Ericsson, Samsung, Vodafone, Qualcomm, Texas Instruments, Fujitsu, ST Microelectronics) számára volt elérhető. Az Eclipse Public License-nek köszönhetően viszont ez hamarosan megváltozhat. A megoldás egyetlen hátránya, hogy az EPL-t a Free Software Foundation ugyan elismerte, de szabadalmi jogi okokból nem kompatibilis a GPL-lel. Az eredeti tervek szerint a bejelentés 4 hónap múlva, 2010 közepén lett volna az aktuális, de az alapítványnak sikerült az EPL-folyamatot a vártnál hamarabb lezárnia.


Maga a Symbian platform több mint tíz éves és a kezdetei a Psion brit cég Epic operációs rendszereire vezethetők vissza. A Psion 1998-ban a fejlesztői részlegét egy külön cégbe szervezte ki, ez lett a Symbian, amelyben később tulajdonrészt szerzett a Nokia, a Motorola és az Ericsson is. A távlati célok között szerepel, hogy a Symbian 3-at független fejlesztők bevonásával továbbfejlesszék. Az operációs rendszer forráskódja összesen 108 szoftvercsomagból és több millió sornyi kódból áll, emellett elérhetőek a komplett fejlesztői modulok is. Utóbbiak már kompatibilisek a Symbian^3-mal, ami a platform következő kiadása.

"A fejlesztői közösségnek most lehetősége nyílik arra, hogy befolyásolja és formálja a mobil ipar jövőjét. Mindez egy gyorsabb globális innovációhoz vezet majd" - jelentette ki Lee Williams, a Symbian Alapítvány ügyvezető igazgatója. A szervezet a közeljövőben nyilvánosságra hozza a 2011-ig szóló fejlesztési ütemtervét, amelyeket bárki kiegészíthet vagy módosíthat a javaslataival.

John Delaney, az IDC elemzője úgy vélte, hogy a Symbian nyílt forráskódúvá minősítése fontos lépés az okostelefonok piacán a részesedésekért folytatott harcban. A Symbiannak az elmúlt években komoly konkurensévé vált az iPhone és az Android, így a szervezet tagjainak muszáj volt valamivel előrukkolniuk. "Egyre fontosabb lesz, hogy az okostelefonok fejlesztői valami különlegességet nyújtsanak. A nyílt forráskód egy ilyen különlegesség lehet. Érdekes lesz látni, hogy hova vezet mindez" - szögezte le Delaney.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Wuhy #12
    fasza!
  • krajcsovszkig #11
    Ettől függetlenül jobb most az android :P
    (Én symbianos vagyok :P)
  • DjDano #10
    Android még nem kevés hiányossággal, gyermekbetegséggel küzd! Symbian sokkal kiforrottabb!
  • krajcsovszkig #9
    "már két nyílt forráskódú OS is beszáll a ringbe"

    Az a kettő 3, ott van még a Nokia Maemo Linuxa is ;-) Sőt, még több is lehet, nemtom a palmOS meg a bada milyen

    Inquisitor:

    A Maemo az elég kevés fajta telóra alkalmas, a közép és felső-közép kategóriában meghagyják a symbiant

    Beers:

    Egyelőre sokkal nagyobb a symbian elterjedtsége, ha sikerül valami érdemi fejlődést végrehajtani rajta még könnyedén visszaszerezheti a népszerűségét. A jelenlegi telókban ha jól tudom a symbian^1 platform van, de már rég kész a symbian^2, szerintem már a ^3 is kábé és fejlesztik a ^4-et. Szóval ebből lehet még valami :)
    Ráadásul sokan a márkanevet nézik a telefonon, nem az OS-t, és ezek komoly része nokiát vesz, amin meg soha nem lesz se android, se windows
  • Beers #7
    Androin ledarálja!
    Elkéstek vele!
  • pixx #6
    Szerintem meg elkéstek vele, megvárták, míg tucatnyi telefon os elárasztotta a piacot, egy-két éve megmenthette volna a Symbiant, de így csak késleltetik az elmúlást.
  • kovadam87 #5
    Szerintem pont így akarják tovább vinni avagy fejleszteni. Nyílt forráskódra mindig mindenki ráugrik és szóbeszéd tárgyává teszik majd.. ami jó reklám. Bár ez így önmagában is az szóval okosan csinálták :) Aztán vagy lesz belőle valami vagy eltűnik a süllyesztőben.
  • valaé valaé ná #4
    Nem Epic, hanem EPOC és nagyon jó kis rendszer volt, atomstabil és nagyon gyors, érintőképernyős stb. Azóta csak rontottak rajta.
  • Inquisitor #3
    Mekkora jelentősége van a dolognak, tekintve, hogy a Nokia, a Samsung, az LG saját tervezésű linux alapú rendszereket fejleszt és használ, míg a szövetség több tagja is Androidos/Windowsos telefonokat gyárt?
  • Glutamin #2
    Ez egy okos lépés volt, úgy gondolom. Bár az emberek többsége úgyis az alkalmazáshoz választ készüléket/os-t nem pedig fordítva.