Berta Sándor

Akinek a Firefox köszönhető

A 2000 és 2003 közötti úgynevezett New Economy válság idején egy fiatal nőt is kirúgtak a Szilicíum-völgyben. Akkor még senki sem sejthette, hogy néhány esztendő múlva sikeresen tér vissza az IT-világba.

Mitchell Baker nem kesergett túlzottan, hanem hazament és a régi ötletein kezdett el dolgozni. Ezek egyikéből jött létre később a Mozilla Alapítvány. A szervezet által kifejlesztett Firefox egyre sikeresebb. Ugyan a sebességet tekintve megelőzi a Chrome, de egyre több hivatalban térnek át a szoftverre vagy ajánlják a használatát. Baker számára nem volt idegen a böngészők világa, hiszen az 1990-es években fiatal ügyvédként a Netscape cégnél dolgozott.

"Már fiatalon megfertőződtem az internet vírusával, mert én ezt a jelenséget csak így hívom. Állandóan sci-fi könyveket olvastam, voltak köztük orosz művek rosszul lefordított kiadásai is. Sok kiadványban olyan extrém módon hálózatba kötött társadalmakról volt szó, ahol az információ szabadon áramolhatott. Éppúgy, mint ma a világhálón. Olyan ez, mint amikor valakinek maláriája van, semmit sem tehet ellene" - szögezte le a szakember.


A Netscape akkor élte a fénykorát, a World Wide Web úttörőinek egyike volt. Évek múlva azonban szembekerült a Microsofttal és annak vezetőjével. Bill Gates felismerte, hogy cége nem zárhatja ki az életéből az internetet, ezért úgy döntött, hogy egy hasonló programot fejleszt ki, mint a Netscape. Kifejlesztették az Internet Explorert, amit a Windows operációs rendszerekkel együtt jutott el a felhasználókhoz, így nem csoda, hogy csak kevesen töltötték le a Netscape-et. Az európai és az amerikai versenyügyi hatóságok csak lassan reagáltak az új helyzetre és mire eszméltek, a Netscape gyakorlatilag eltűnt a piacról.

A cég öröksége azonban megmaradt, köszönhetően egy egyszerű, de nagyszerű lépésnek. A Netscape vezetői úgy döntöttek, hogy a szoftver forráskódját mindenki számára elérhetővé és módosíthatóvá teszik. Így alakult ki a Mozilla és a program élére Mitchell Baker került. "Kell, hogy legyenek olyan dolgok is az interneten, amik nem csak az üzletről szólnak" - jegyezte meg az alapítvány vezetője és ez a mondat tökéletesen tükrözi a szervezet szemléletét.

A nyílt forráskód ötlet azonban már túl későn érkezett a Netscape megmentéséhez, és Baker 2001-ben megkapta felmondólevelét. Azonban a program emiatt nem állhatott le. A lakásában egy szobát rendezett be központnak és onnan koordinálta a munkát. "Gyakran azt csinálom, amihez senkinek sincs kedve. Egyszer egy hetet fordítottam egy olyan irányelv kidolgozására, amelyben leírtam a kezelőfelület kiválasztásának folyamatát" - emlékezett vissza Baker. 2003-ban hagyta ott végleg az AOL-t, majd kis idő múlva megalapította a Mozilla Alapítványt és megvásárolta az AOL-től a szükséges jogokat.

Bár minden jel arra mutatott, hogy reménytelen vállalkozásba fog, hiszen tízből kilenc számítógépen az Internet Explorert használták, a szakember nem adta fel. Mindig a tökéletességre törekedett, már iskolásként is. Hosszú fejlesztések eredményeképpen megszületett a Firefox, aminek az első végleges változata 2004-ben mutatkozott be. Az alapelv megmaradt: a forráskód 40 százalékát önkéntesek fejlesztik, a fennmaradó részt az alapítvány 250 munkatársa.

Hiába azonban a siker, komoly viharfelhők gyülekeznek a Mozilla feje fölött. Jelenleg ugyanis a szervezet bevételeinek a 90 százalékát a Google adja, azért, hogy az ő keresője legyen az előre beállított startoldal. Megjelent azonban a Chrome és a vállalat a 2011 őszén lejáró támogatását várhatóan nem hosszabbítja meg. "Alternatívákat keresünk" - hangsúlyozta Mitchell Baker. Feladni biztosan nem fogja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • psishock #119
    értem, hát majd meglátjuk mit ad a win8 vagy a 9, én ebben a pillanatban biztosan maradok még pár évig az XPnél, egyik újítás se hozott lázba se a Vistánál, se a hetesnél. Majd ha meglesz a következő hw csere, leaglább 3*4giga ramom és 6-8magos procim akkor talán érdekes lesz váltani és nem fog érdekelni a többlet memória, hw evés.
  • Sanyix #118
    "Win7 memóriakezelése? Hagyjuk már, 2x annyi kell neki hogy normálisan fussanak rajta a játékok pl mint az XP társán? Alapból is sokkal HW igényesebb, laptopokat is hamarabb leeszi (üzemidő) mint az XP. Nekem ezekre nincs igényem, de jöhet még példa, hátha jobb belátásra tudsz bírni."

    nemigaz. Nemkell több memória. De több memóriát kihasznál. Meg lehet nézni mire, nem írom le mégegyszer, de a vista óta már nagy fail ezzel a nagy memóriahasználatos marhasággal előjönni, úgy hogy azt sem tudod mire használja. Segítek, superfetch (de ha nem tetszik, ki lehet kapcsolni).
    laptop akksikat éppenhogy kevésbé meríti le...
    És nem igazán hardverigényesebb mint az xp.

    És bizony vannak benne szép újítások (bár a legtöbb a vistából származik), max te nem tudsz ezekről, de bizony nagyon hasznosak.
  • psishock #117
    omájgád :DD, ezek az életünkre törnek ezzel... =)
  • cousin333 #116
    Operában: Shift + Enter :D
  • psishock #115
    ó, most olvasom hogy nem is kell külön friss plugin, TabMixPlus-ban csak 1 beállítás kipipázás, hogy addressbar ból is friss tabot nyisson az enterre. Kipróbálom így pár napra, mennyire könnyít a dolgokon.
  • psishock #114
    cousin333:
    bah, nem is értem francnak kezdtünk xp/win7 re térni át, annyira nem is izgat, mire odajutok hogy váltsak, már win 8 vagy 9 lesz, amiben talán lesz számomra érdekes feature is.

    "Forrás?"
    hát több helyen is olvastam, főleg a mobiloknál ahol nagyon necces hogy folyamatosan kéznél legyenek számít legnagyobbrészt. Pár cikk:
    http://www.geekwithlaptop.com/windows-xp-wins-over-windows-7-in-netbook-battery-life
    http://blog.laptopmag.com/stick-with-xp-windows-7-battery-life-worse-on-netbooks

    "Elég sokat nézem az OS-t ahhoz hogy számítson a kinézete. Ha neked nem, az a te bajod."
    Jogos. Előttem csak a browser meg a futó munka programok vannak, de tényleg vannak emberek akik folyamatosan buherálgatják a gépüket, és még élvezik is.

    "Az zavar, hogy az általad dicsőített fene nagy innovációkat nem látom"
    hát meghozta az innovációt pár hónapja amikor kidobta a Chrome-ot, moduláris felépítés és nagyon sebes folyamatosan, bármennyire terheled, több szálon fut minden. Az eltelt időt (nagyon is helyesen) azzal töltötte, hogy a felmerülő hibákat javítgassa és a felhasználók követeléseinek eleget tegyen. Ha kezdeti gyermekbetegségek kezelése megvolt, majd halad megint a frissítések felé. Ezt még veheted elméletben Chrome 1.5 nek, független hogy látod szeretik egész verziószámokkal kimutatni a kisebb változásokat is.

    "Csak azokat a lapokat nézed, amik a címsávod mellett vannak? :)"
    ha indítom a browsert, általában már kattanok is a friss hírekre :D mánia. Ha nem is így történik, nyitva kínál ugye alapból egy üres lapot. Ha épp "menet közben" vagyok és új oldalt szeretnék behozni, egy bármilyen meglevő (akár ami éppen előttem is van) címsorába beírom amit szeretnék és alt+enterrel új tabban nyitja meg (a régiben megmarad a cím, átdobja a frissbe amit írtál), de van plugin ami sima enterre is új tabot nyit. Gondolkodtam már hogy felteszem...
    Lényeg a lényeg, nem kell a friss lap fogalom =), ki lehet iktatni a gondolatmenetből.
  • cousin333 #113
    A memóriakezelés nem azt jelenti, hogy kevesebbet eszik, hanem hogy jobban kihasználja, ami van. Valóban nem árt neki 2GB, de onnantól kezdve gyorsabb is mindenapi használatra, mint az XP. Nem akarok itt átváltani a böngésző témáról, de legfeljebb olyan eséllyel győzködsz az XP-ről, mint én téged az Operáról...

    "laptopokat is hamarabb leeszi (üzemidő) mint az XP"

    Forrás? Én az ellenkezőjét olvastam. Ha a VGA-t is tudja használni, akkor nem terheli a procit az ablakok rajzolgatásával.

    "Nekem ezekre nincs igényem, de jöhet még példa, hátha jobb belátásra tudsz bírni."

    Felesleges lengetni a vörös posztót, Win7 jobb és kész. :) Biztonságosabb, gyorsabb, jobban kezeli a RAM-ot a többmagos processzorokat, rengeteg driver van benne, szebb és jobban használható.

    "A Szépséget hagyjuk, aki gyönyörködni akar az oprendszerén annak tényleg jó"

    Elég sokat nézem az OS-t ahhoz hogy számítson a kinézete. Ha neked nem, az a te bajod.

    "most az zavar, hogy egységekkel emelik a verziószámot?"

    Az zavar, hogy az általad dicsőített fene nagy innovációkat nem látom. A kiegészítők talán az egyetlen kivétel.

    "Egy friss windows meg harangozza mindenhonnan a nagy újításokat, meg is fizetteti borsosan a semmit, minden újabb windowsnál, google meg ingyen adja ha kicsi, ha nagyobb update."

    Az ugye megvan, hogy te egy OS-t hasonlítasz egy böngészővel meg pár apró netes szolgáltatással? IE8 is ingyen van... Újítások márpeig vannak, de ettől függetlenül nem vagy köteles megvenni őket.

    "azzal eddig is ment, de nem veszik észre hogy ez szörnyen idegesítő?"

    Én is remélem, hogy észhez térnek majd... :)

    "igen, de én teljesen átugrottam eleve a friss lap nyitás kérdését"

    Csak azokat a lapokat nézed, amik a címsávod mellett vannak? :)
  • psishock #112
    cousin333:
    Win7 memóriakezelése? Hagyjuk már, 2x annyi kell neki hogy normálisan fussanak rajta a játékok pl mint az XP társán? Alapból is sokkal HW igényesebb, laptopokat is hamarabb leeszi (üzemidő) mint az XP. Nekem ezekre nincs igényem, de jöhet még példa, hátha jobb belátásra tudsz bírni.

    A Szépséget hagyjuk, aki gyönyörködni akar az oprenszerén annak tényleg jó, de én azt szeretem ha a háttérben van, észre sem kell vennem hanem a programokra figyelhetek amikkel dolgozom, minden extra forrásevő népámító csilivilitől próbálok szabadulni, azoknak nincs funkciója.

    "Különös tekintettel a Chrome 1 -> 5 váltásokra"
    most az zavar, hogy egységekkel emelik a verziószámot? ha Chrome 0.05 nek hívnák, akkor sem jelentene semmit az egész, nem is úgy állították be mint hú de nagy változtatás meg minden, csak beledobták végre várva várt extensionokat és javascript támogatásokat, a bug javításokon felül. Mint egy patch, úgy kell felfogni, nem mint egy teljesen újabb programot, a számok nem jelentenek semmit.
    Egy friss windows meg harangozza mindenhonnan a nagy újításokat, meg is fizetteti borsosan a semmit, minden újabb windowsnál, google meg ingyen adja ha kicsi, ha nagyobb update.

    "És miket használnak? Amúgy ez biztos komoly tömeg lehet... :)"
    majd a felmérők megmondják ezeket :), én egyszerű ember vagyok. Mozilla oldalán elolvashatod mi mennyire letöltött és populáris.

    "Az elcseszett dolgokról szólva nézelődj a Mozilla háza táján, kulcsszó: Direct2D támogatás. Súgok: Win Vista és Win7 only, DX10-el..."
    jó szar döntés ez is dettó, ne hidd hogy boldogabb lettem bármennyire is.

    "F2 mennyivel macerásabb, mint a címsorba vinni a kurzort"
    mivel netezés közben az egér folyamatosan, a bill meg néha néha jön számításba, így ha valamit egérrel el lehet intézni amíg a jobb kezemmel támasztom az arcomat, akkor az kevésbé macera, mintha mint 2 kezemet igénybe kellene vennem.

    "+ Shift"
    azzal eddig is ment, de nem veszik észre hogy ez szörnyen idegesítő? :D Eszem a design-erek pici agyát. Hogy mozgatni tudjam az egeret nem vezetnék be a biztonság kedvéért a shiftet, nehogy oda mozdítsam ahova nem terveztem? =) Na, reméljük később törölve lesz ez a shiftes dolog minden téren.

    "Én meg gyorshívót használok"
    igen, de én teljesen átugrottam eleve a friss lap nyitás kérdését, soha nem kell igénybe vennem szinte, középkattal új ablakban nyit meg mindent, bal kattal meg a meglevőbe, felesleges komplikálni (az én logikám szerint) speed dial-al és friss ablak nyitogatással az egyszerű problémákat.
  • cousin333 #111
    "Egy WinXp-vel mái napig, minden jellegű munkára elvan a legtöbb ember, és jönnek folyamatosan a friss programok rá."

    :) Épp az előbb emlegetted a különböző igényszinteket, ehhez képest most az XP-t ajnározod. Persze, aki XP-t használ, annak nincs igénye Win7-re, és az új szolgáltatásaira. Vannak, akik továbbléptek... :D Pl. XP memkezelése elég gyér, munkahelyen elmegyek kajálni, és amikor visszajövök, alig akarnak indulni a futtatott programok, mert az XP kirugdalta őket a RAM-ból...

    Az Aero meg sokkal kellemesebb a szemnek, mint az XP design, amit rövid úton ki szoktam kapcsolni. A hasonló XP-re tervezett megoldások meg olyanok, mint a NoScript FF-hez vs. Operához...

    "A Google azért ha bemutat egy új terméket, egy jól átgondolt, csomó újításokat tartalmazó dologról van szó, nem kacsa vagy bloatware lufi, mint egy pár kiváltságos cég "egyel frissebb verziója" valamiből."

    Különös tekintettel a Chrome 1 -> 5 váltásokra :). Az egyetlen valamirevaló "újítás" a kiegészítők megjelenítése, de az sem igazi innováció az FF után...

    "heh, FF megtette egyetlen pici pluginnel, Chrome alapból tudja, Opera meg nem találta gazdaságosnak."

    Nem az FF nem tette meg, hanem a kiegészítő fejlesztője. Operához is van megoldás, még ha nem is a legtökéletesebb. A fejlesztők úgy döntöttek, hogy a Win7-es verziót úgy designolják. Nem mellesleg pre-alfa, szóval idővel változhatnak a dolgok. Az új verzió technikailag sokkal fejlettebb, ez a kiegészítők készítőinek is több lehetőséget ad majd. Egyébként a válaszomat globálisabbnak szántam, nem csak erre a funkcióra vonatkoztatva.

    "minden firefoxos akit ismerek"

    És miket használnak? Amúgy ez biztos komoly tömeg lehet... :)

    "Vegyek alá Windows 7-et, ott már meg tudták oldani szépen a kérdést."

    Nem. De csak ott implementálták, amúgy szeritem is több értelme van. Az elcseszett dolgokról szólva nézelődj a Mozilla háza táján, kulcsszó: Direct2D támogatás. Súgok: Win Vista és Win7 only, DX10-el...

    "felnőtt, komoly ember létedre viszed megint óvodás szintre xD, lásd feljebb."

    Írtam már, hogy nem a legkényelmesebb, de használható. F2 mennyivel macerásabb, mint a címsorba vinni a kurzort, vagy F8-at nyomni, hogy odafókuszálj?

    " hogy gyorsikonokra kattanva közép gombbal egy friss ablakba nyitja meg őket?"

    megint csak a pre-alfára tudok hivatkozni, bár lehet, hogy a butulás része. Amúgy + Shift... :D

    "Ezt viszont minden pillanatban igényelem."

    Én meg gyorshívót használok, szóval hidegen hagy az ügy. És nem, nem lassabb, Operában legalábbis. De nyomkodhatsz Ctrl+szám (0-9)-ig, az automatikusan új fülön nyitja meg a hozzá tartozó oldalt.
  • psishock #110
    ZeGa:
    "ami arról szólt, hogy amerre jársz a weben vagy keresel googlin azt ő szépen megjegyzi (kb fél vagy év nem is tudom)"
    ez igaz 100%-ban, erre az amerikai biztonsági törvények kötelezik, azt hiszem 12 hónapig köteles tárolni ezeket az adatokat de meg lehet nézni pontosan, ha nemzetbiztonságilag problematikus infót találnak, akkor azt jelenteniük kell a hatóságoknak, és ha az állam megköveteli, visszavezethetik rád a gyűjtött információkat. Erre minden adatokkal foglalkozó cég köteles, ezek az ottani nemzet biztonság törvények, aminek a google is köteles helytállni. A CEO saját szájából mondta több interview-ban, és utána is lehet olvasni.

    "hol jártál az alapján tesz ki neked a hirdetéseket."
    Erre ha találsz nekem bizonyítékot, akkor tudunk beszélgetni. A CEO is megmondta hogy személyes adatokat nem szolgáltatnak ki cégeknek, ha így tennének magas számban hagynák őket el az emberek és ugrana a felépített bizalom. Ők se hülyék hogy maguk alatt vágják a fát. A Cégek ip-re lokalizált hirdetéseit meg én is láttam már több helyen. Nagyon nem ugyanaz, mintha google kiadott volna rólad minden adatod hogy dobáljanak olyan reklámmal ami jól esik nekik.