Berta Sándor

Véget ért a magánélet korszaka?

Nagy vihart kavart Mark Zuckerbergnek, a Facebook alapítójának nyilatkozata, aki szerint adatvédelem gyengesége terén ők csak a megváltozott társadalmi szokásokhoz alkalmazkodnak.

A Crunchies Awards nevű díjkiosztó keretében a TechCrunch munkatársa a Facebook új adatvédelmi beállításairól kérdezte Zuckerberget, aki körülbelül annyival intézte el a kérdést, hogy azért kellenek a lazább adatvédelmi beállítások, mert ez a társadalmi trend és ehhez kell alkalmazkodniuk. A kijelentés elég szerencsétlenre és félreérthetőre sikeredett, ami miatt természetesen azonnal támadások kereszttüzébe került a közösségi portál vezetője.

A legnagyobb vitát azonban nem is ez, hanem még az adatvédelmi beállítások tavaly decemberi megváltoztatása váltotta ki, ami alapján elvileg kiadható harmadik fél részére a regisztrált tagok neve, a profilképük, a nemük, a lakóhelyük, a Facebook-kapcsolataik listája, illetve hogy mely hálózatok és oldalak tagjai. Michael Arrington, a TechCrunch bloggere mindenképpen választ akart kapni arra a kérdésre, hogy a Facebook miért írja elő a tagjainak, hogy tegyék ezeket a részben személyes adatokat elérhetővé mások számára?


Zuckerberg válasza érdekes volt: "Amikor én a szobámban a Harvardon elkezdtem a Facebookot építeni, sok ember megkérdezte tőlem, hogy miért kellene nekik információkat közölniük magukról a weben? Ez a hozzáállás az elmúlt öt évben megváltozott. Az emberek ma már egyetértenek azzal, hogy megosszák az információikat másokkal és egyre nyíltabbak másokkal szemben. Egyszerűen idővel változtak a szociális normák. A Facebook csak erre a fejlődésre reagál. A mi szerepünk ebben a rendszerben az, hogy ezeket a változásokat mindig beépítsük és a szoftverünket ezekhez a módosításokhoz igazítsuk úgy, hogy visszatükrözze a jelenlegi szociális normákat."

Tény, hogy a fiatal szakembernek részben igaza van, hiszen folyamatosan változik az, hogy mit tekintenek az emberek a magánéletük részének és mit osztanak meg másokkal. Ugyanakkor az is igaz, hogy ezeket az információkat gyakran nem önszántukból adják ki. Zuckerberg csupán egyetlen, a legfontosabb kérdésre nem válaszolt: miért kényszeríti a Facebook a felhasználókat arra, hogy bizonyos információkat kiadjanak magukról azért, ha továbbra is használni akarják a szolgáltatást?

A Readwriteweb nevű blog így kommentálta a nyilatkozatot: "Zuckerberg szerint az adatvédelem korszaka leáldozott". Ugyan a szakember ezt így soha nem mondta, azonban az igenis elgondolkoztató, hogy a legnépszerűbb közösségi portál a látogatói védelme helyett fontosabbnak tekinti a személyes adatok megadását. Mindenesetre a Facebook alapítója gondoskodott arról, hogy az adatvédelmi szakemberek és szervezetek jó ideig ne maradjanak munka nélkül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoleeca #21
    :))))
    Engedelmeddel, ez megy aláírásba

    :DDD
  • krajcsovszkig #20
    A Facebookon meg azok, akik beírják a neved a googlebe.
  • Kerub #19
    "Az iwiw es a facebook azoknak jo, akik amugy is szeretik ha minden adatuk nyilvanos"

    A Facebookon csak azok nézhetik meg az adataidat, fotóidat... profilodat, akiket te felhatalmazol rá. Vagyis az ismerőseid. Nem úgy müködik mint az IWIW ahol boldog boldogtalan megnézhet téged.
  • Tetsuo #18
    kozossegi oldalakrol volt szo, lezbi3
  • L3zl13 #17
    "A jelszavak es biztonsagi beallitasok csak a vandalokat tartjak tavol a rongalastol, de az adataink olvasasat nem akadalyozzak meg."

    A bankok internetes oldalai (netbank, telebank...) is fent vannak az interneten. Légyszi azt ne mond, hogy minden további nélkül meg tudod nézni kinek mennyi pénze van a számláján...
  • kvp #16
    "Én már akkor tudtam, hogy a világunknak vége, amikor az ismerősök az ünnepi üdvözléseket letudják iwiw-körlevélben. Nekem meg nincs, ezért idén csak azoktól kaptam, akiket felhívtam :D"

    Ez csak annyit jelent, hogy nincsennek ismeroseid. Nekem se sok van, de aki tenyleg akart az iwiw nelkul is elert, es azert volt par ember. Mondjuk kepeslap tenyleg csak 3 darab volt (idos videki rokonoktol), viszont szemelyes email/telefon/sms azert volt jopar. Meg 2 digitalis kepeslap. :-)

    Az iwiw es a facebook azoknak jo, akik amugy is szeretik ha minden adatuk nyilvanos, mert ha nem lenne az, maguk meselnek el offline mindenkinek akivel talalkoznak (pl. fodrasznal, cukraszdaban, jatszoteren, orvosnal). Aki meg nem akarja, az nem tolti fel az osszes adatat, csak annyit amennyit ki mer irni a postaladajara. (nekem iwiw-en pont annyi van fent es ha kell megis megtalalnak)

    Az internet nyilvanos, tehat minden rajta kozolt adat olyan, mintha egy kepeslapon lenne. A jelszavak es biztonsagi beallitasok csak a vandalokat tartjak tavol a rongalastol, de az adataink olvasasat nem akadalyozzak meg.
  • Jimmyke #15
    Én már akkor tudtam, hogy a világunknak vége, amikor az ismerősök az ünnepi üdvözléseket letudják iwiw-körlevélben. Nekem meg nincs, ezért idén csak azoktól kaptam, akiket felhívtam :D
  • Vadbarom #14
    A szép új világ beköszöntött. Nem kell a rabszolgákat közvetlen terror alatt tartani és állandóan a fejükhöz nyomni a pisztolyt, hanem rá kell venni őket, hogy "maguk akarják megtenni", amit a gazdáik akarnak. Ez az eljárás sokkal hatékonyabb is.
    Ha berendel egy hatóság és közli veled, hogy az összes adatodat add meg, valamint add ki az összes ismerősöd nevét, és elérhetőségét, valamint adj meg intim személyes és családi adatokat is, akkor az "hogy nézne ki"?
    Ha viszont mindezt "önként" teszed meg, akkor semmi gond
    Azt hiszed van "adatvédelem"? Megbízol a "hatóságokban"? Az hiszed, a megadott adataid "bizalmasan lesznek kezelve", és azt hiszed, hogy azzal senki nem fog visszaélni?
    Rosszul teszed. Szerintem.
  • Kerub #13
    Van egy elég nagy baráti társaságom akik a Facebookon keresztül szervezik meg a legtöbb eseményt és programot. Eleinte az IWIWen kezdték, de a facebook ugye kevésbé fapados és több lehetőséget rejt.
    Egy ilyen társaságnak igazán hasznosak az ilyen közösségi portálok. Egyszerűen annyi a titka hogy tudnak élni az általa nyujtott lehetőségekkel. Ugyan úgy ahogyan a MySpace jó a művészeknek mert lehetőségük van prezentálni a produktumukat egy forgalmas helyen (lásd Artic Monkeys akik ott futottak be).

    Személy szerint óckodoma attól h adatokat szolgáltassak ki ezért nem vagyok tagja egyiknek sem, de ez csak annyit jelent hogy nem nekem találták ki. Ettől függetlenül látom a hasznukat.
  • shenmuedc #12
    Az internet tiszta gáz lett, amióta felfedezte magának a média, a pénzvilág, meg a sok idióta user. Ameddig a kockák voltak többségben nem volt semmi gond.