SG.hu

Ellenőrzi az internetkorlátozást az NHH

A Nemzeti Hírközlési Hatóság közzétette 2010-es piacfelügyeleti tervét, amelyben kiemelt feladatként szerepel az internetszolgáltatók által a le- és feltöltési sebesség lassításának illetve korlátozásának vizsgálata.

A mobiltelefon-szolgáltatók, illetve a UPC a hálózat és a szolgáltatás biztonságának fenntartására hivatkozással azon előfizetők esetében, akik jelentős adatforgalmat bonyolítottak, az általuk igénybe vehető sebességet korlátozták. A törvény tételesen meghatározza, hogy mely esetekben kerülhet sor a szolgáltatás korlátozására, minőségi vagy más jellemzőinek csökkentésére. Az NHH szerint azonban a szolgáltatók által alkalmazott lassításra nem a jogszabályban meghatározott esetek miatt kerül sor, hanem azért, mert - technológiai megvalósítástól függően - az internetszolgáltatás igénybevételére csak meghatározott korlátok között kerülhet sor, az egyes felhasználók adatforgalma befolyásolja a többiekét.

Ha valaki például egy adott területen (cellában) hosszabb ideig magas adatforgalmat generál, azzal a többi előfizető által felhasználható sávszélességet csökkenti. Viszont nagyobb adatmennyiség le- vagy fel töltése azonban önmagában nem jogsértő, így ez a szolgáltatás korlátozására nem adhat okot. A szolgáltatók akkor járnak el megfelelően, ha az előfizetői szerződés megkötésekor a leendő előfizető tudomására hozzák, hogy a szolgáltatás csak ezekkel, a hálózat biztosította technikai feltételekkel vehető igénybe, vagyis a szolgáltatásnak ez az alapvető jellemzője.

Az NHH célja egyrészt biztosítani az előfizetői jogok érvényesülését a szolgáltatás minőségével és korlátozásával kapcsolatban, másrészt felhívni a fogyasztók figyelmét arra, hogy szerződéskötéskor e körülménnyel kapcsolatban kérjenek részletes tájékoztatást a szolgáltatóktól, illetve azt is vegyék figyelembe, hogy a reklámokban, általános szerződési feltételekben feltüntetett "korlátlan" jelző nem az elérhető sávszélességre vonatkozik, hanem csak arra, hogy a szolgáltató nem avatkozik be a szolgáltatás minőségébe, illetve nem köti ki a letölthető adatmennyiség pontos értékét.

Az NHH leszögezi, hogy korlátlan internet-hozzáférés sem a használható sávszélesség, sem a valóban letölthető adatmennyiség vonatkozásában nem létezik. A sávszélességnek határt szab a hálózat átviteli képessége, az adatmennyiséget pedig meghatározza az adott pillanatban rendelkezésre álló sávszélesség és az az időtartam, míg e sávszélességet valaki igénybe veszi.

Az NHH 2010 folyamán kiemelten fogja vizsgálni az internetes egyedi előfizetői szerződéseket is. E speciális szerződésfajta (ún. blankettaszerződés) amellett, hogy létrehozza az előfizetői jogviszonyt, tartalmazza a szerződés teljesítése során gyakorolható jogokat. A hatóság tapasztalatai szerint az egyedi előfizetői szerződések hiányosságai jellemzően a szolgáltatói kötelezettségekhez kapcsolódnak. Ezen a területen számában és mértékében a legtöbb bírság kiszabására került sor. A vizsgálatok során egyértelmûen kiderült, hogy szerződések jogszerûsége sokat javult, míg 2007-ben a szolgáltatók átlagos hibaszáma (a figyelembe vehető 16 szempont szerint) 7,5; 2008-ban 5,5 és 2009-ben 2,9 volt.

Annak ellenére, hogy jelentős a javulás, a legrosszabb szerződéseket az internetszolgáltatás területén találta a hatóság. Az internetszolgáltatók átlagos hibaszáma 2007-ben 9,6; 2008-ban 7,6 és 2009-ben 4,6 volt. Tekintettel arra, hogy az internetszolgáltatók egyedi előfizetői szerződései voltak a legrosszabbak, ezért számos szolgáltatót vonnak be az ellenőrzésbe. Az NHH a piacfelügyeleti tevékenysége keretében 2008-ban 215 bírságoló határozattal 206,3 millió forint, 2009 első félévében 170 bírságoló határozattal 91 millió forint bírságot szabott ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MacropusRufus #12
    300Gb az barátok közt is legalább 63db 4.7Gb-os dvd.
    és az is tény, hogy ekkora sávszélesség mellett kb 5 óra alatt lent is van.
    De ki a fene fog egy hónap alatt 63db 4.7Gb-os dvd-nyi adatot leszedni?

    Flang3r: azért egy picit még tanulmányozd az összefüggést a I.VH lezárását követő pékepaktum és a II.VH kitörése közt. Ui. a békepaktumba szinte beleorkkatnak a vesztes országok ergo: nem volt veszteni valójuk.
    Azért erős túlzás azt mondani, hogy a net korlátozás gy.k. ua. mind amikor több mint a párizsi béke....
  • kisgabo #10
    nem látom az indokod, tacskó. vagy csak pofaduma?
  • Csak77 #9
    "összességében nem látom egy 120 as csomag létjogosultságát."

    jólvan tapsifüles.
  • Csak77 #8
    Ne vicceljünk már, addig amíg a fogyasztók teljes átverésért, hónapokig tartó hazudozásáért, pofátlan egyoldalú szerződés módosításért 10 milliós büntit kapott a vodafone, addig nincs miről beszélni.
  • Dj Faustus #7
    Nagyon úgy érzem, hogy ez az NHH részéről csak tűzoltás, és ezzel is csak a felhasználók fognak szívni.
    Talán először a fejnél kéne kezdeni - kideríteni ki nyúlt le európai uniós támogatásokat (amikből a kisebb méretű Internet-szolgáltatók a mai napig egy fillért nem láttak), milyen "látványprojektekre" ment el a pénz, hol késik a "Nemzeti Digitális Közmű", illetve hogy a nem a húsosfazék körül ülő cégek is jussanak támogatásokhoz.

    Talán először helyre kéne tenni az infrastruktúrát - például sok településen a mai napig olyan tranziensek szaladgálnak a villamos hálózaton, hogy csoda hogy a kitelepített eszközök működnek (minden eszközhöz szünetmentest kitenni meg egyrészt luxus, másrészt drága).

    Talán először a lakosság oktatását (vagy informatikai kulturálódását), mentális kezelését, pénzügyi helyzetét kellene javítani.
    Ha ugyanis a felhasználó nem ért a géphez, akkor könnyen megeshet, hogy a szolgáltatótól független problémákért (vírusfertőzés, programok hibás beállításai, stb...) is a szolgáltatót fogja szapulni, feleslegesen. Ha az Internetre nem rég rászabadult vérpistike nem érti meg, hogy a gazdasági okokból alul-méretezett hálózaton a helytelenül bekonfigurált szoftverei milyen bonyodalmakat tudnak okozni a hálózaton, akkor nincs még miről beszélni.
    Ha ugyanis a kedves felhasználó nem érti meg, hogy egy komplex rendszerben (pláne ha a kedves kormányzat jóvoltából az infrastruktúrájában elmaradott) bárhol beüthet hiba - ez okból kifolyólag 1. ha nagyon fontos az Internet, több előfizetést is birtokol, 2. hagy mindenképpen Internet-mentes megoldást dolgainak elintézésére 3. ha az Internet-mentes állapotot nem tudja higgadtan kezelni (a telefonos ügyintézőt példának okáért életveszélyesen megfenyegeti), akkor menjen el szakrendelésre.
    Ha ugyanis a kedves felhasználó "mélyszegénységben" él, akkor olyan szociális megoldásokat kellene találni, hogy például az aláírt hűségnyilatkozatos szerződés elmaradt havidíjai ne kerüljenek behajtócéghez.

    Talán először meg kellene érteni, hogy az Internet nem olyan, mint a vízcsap (egyik oktatáson hangzott el: "az Internet olyan, mint egy második világháborús csatatér"). Talán először meg kellene érteni ha Japán-szintű hálózatot áhítunk, ahhoz nagyon sok pénz kell, amit nem az előfizetői havidíjakból fognak előteremteni, és valószínűleg nem a szolgáltató fogja elővarázsolni (meg ráadásul ennek a ***** drága infrastruktúra-fejlesztésből valaki látni akarja a hasznát, és nagyon tartok tőle, hogy jelen gazdasági helyzetben erre vajmi kevés esély van).

    Szóval ezzel a rendelkezéssel csak a szolgáltatók és a lakosság fogják egymás idegeit felőrölni. Nem megoldás a problémára.

    Mondom én ezt gyakorló informatikusként, aki járt már a front mindkét oldalán
  • DeedY #6
    Nem kell ehez verszemet kapni.. sokaig mar nem mondhatod hogy hu 300Gb mennyire sok, van akinek az, van akinek meg sokaig lesz is, van akinek meg mar regota nem az. Persze lesz user aki a budos eletbe nem szed le 300Gb-ot meg 1evben sem nem hogy 1 honapban van akinek meg ez is keves lesz, igeny mindig lesz ennel tobbre is persze azt en sem tartom teljesen fontosnak hogy legyen 120mbit-ed ha mondjuk xGb utan meg 1mbit re valtozik
  • kisgabo #5
    pontosan mien tartalom letöltése meriti ki a 300 gigát? net tévé?

    tulajdonképpen eladnak valamit, amire nincs szükséged, de ha vérszemet kapnál a torrenttől, és orrbaszájba tötené valahonnan, valamit, akkor kapod a képedbe a lekorlátozást. cca 1 terra / 3 hó, 4 terra / év, azt az adatot tárolni kéne v kiirni, v mittomén. ingyé van, vagy mégse?

    kis csomagot nem érdemes előfizetni, mert ha tényleg lekapsz egy linux iso-t, a géped áramköltsége lassan több, mint egy nagyobb csomagra forditott mani.

    összességében nem látom egy 120 as csomag létjogosultságát.
  • Darth Sith #4
    Persze, hogy olcsóbb, a fogyasztó meg dögöljön meg.

    A fiber power-nek sincs értelme, legalább is a 120as csomagnak. Minek az embernek 120mbit-es net ha van rajta 300GB adatkorlát? ilyen sebesség mellett, 1-2 nap alatt simán át lehet lépni. Korlátozás mellett meg bőven elég a 8mbit is...
  • kisgabo #3
    szerinted meik az olcsóbb? eladni 100 egységnyi sávszélességet 5 embernek (adott területre vetitve )100 egység / fő alapon, és arra apellálni, hogy eltérő időben eltérő intenzitással használják, vagy adni nekik valós 500 egységet, amit lehet, hogy igazándiból valóban átlagosan 400 egységnyire terhelnek le. de a szolgáltatónak 500 egység kiszolgálására alkalmas infrastruktúrát kell fenntartania.

    szvsz olcsóbb nekik többszörös lefedettséggel értékesiteni a sávot, és copatni a népet.

    fizess fiberpower répaizgató 30-as netet, de ha tőneté gyökké, akkor korlát az arcba. online játék, meg index olvasásra elég a trógernet, ötödáron.
  • Darth Sith #2
    Végre valami. Kíváncsi vagyok, hogy milyen eredmények, és remélhetőleg durva szankciók és szabályok fognak születni, mert amit manapság megengednek maguknak a szolgáltatók, az túl lép a pofátlanság határán.

    Az egy dolog, hogy adatforgalom optimalizálás címszó alatt lekorlátozzák a júzert, és így több profit marad, minthogy visszaforgatnák a profit jó részét és fejlesztenék tovább a hálózatot. Rövid távon kevésbé lenne nyereséges, de hosszútávon lenyomnák a többi szolgáltatót, mivel náluk lenne a gyorsabb, stabilabb kapcsolat, átpártolnának a júzerek. De gondolom, az azonnali hatalmas profit fontosabb..

    És akkor még a redundanciáról nem is beszéltünk.. Amióta a civil szektorban van az internet, azóta ha egy markoló valahol mucsán megsért egy kábelt, az egész országban behal a rendszer, mert erre is költeni kéne, de hát ugye kell az extra profit. Paraszt júzer meg tud várni 0,5-1 napot amíg helyre rakják. Senkit nem érdekel, fizessen jó sokat, aztán kap valamit ami talán hasonlít néha ahhoz amiről elvileg papírja van.