Berta Sándor

Felgyorsítják a Thunderbird fejlesztését

A Mozilla Alapítvány fel akarja gyorsítani a népszerű levelezőprogram fejlesztési munkáit. Amennyiben minden a fejlesztők tervei szerint alakul, jövőre több Thunderbird-verzió is megjelenhet.

Erről David Ascher, a Mozilla Messaging vezetője beszélt a The Register brit IT-lapnak. A szakemberek jelenleg ugyan a Thunderbird 3.1-es változatára koncentrálnak, de emellett már a további verziók részleteit is igyekeznek kidolgozni. Ugyanazt az ütemtervet valósítanák meg, mint ami a Firefox esetében már bevált. Az elképzelés alapján számos új funkciót először csak letölthető kiegészítőként tennének elérhetővé és csak a kedvező fogadtatás esetén integrálnának később a következő Thunderbird-kiadásokba.

Felmerült annak a lehetősége is, hogy jelentős mértékben növelik a projekten dolgozó szakemberek számát. A Mozilla Messaging jelenleg 60 munkatársat foglalkoztat, közülük 45 kifejezetten a Thunderbird továbbfejlesztésén dolgozik. Összehasonlításul: néhány évvel ezelőtt csupán két szakember foglalkozott ezzel.

Nagyon valószínű az is, hogy a Raindrop projekt számos ötletét szintén viszontláthatjuk majd a Thunderbird új verzióiban. A Mozilla Messaging a Raindrop keretében arra kíváncsi, hogy miként lehet a kommunikációt a meglévő webes technológiák segítségével feljavítani vagy új alapokra helyezni. Vagyis a Raindrop nem csak egy újabb e-mail kliens, hanem egy teljes mértékben személyre szabható kommunikációs központ, amelynél a családtagok és a barátok üzenetei vannak az előtérben. A Raindropnak már hozzáférhető a forráskódja.

David Ascher leszögezte, hogy a Thunderbird 3-ba más levelezőprogramok legjobb funkcióit igyekeztek ötvözni, illetve azok alapján új funkciókat kifejleszteni. Ascher az új szoftver keresőmoduljára a legbüszkébb. Mivel a Thunderbird immár hat éves, ideje, hogy komoly ráncfelvarráson essen át és újjászületve jelenjen meg a piacon. A népszerűsége alighanem az új verziók megjelenése után is töretlen marad.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • derwer #10
    A fülek is jók, de szerintem a keresés lett nagyon ütős. .)

    Amit hiányolok: A naptár. Persze ott a Lightning (használom is), de azt ígérték alapból benne lesz.
    És ami még nekem szívügyem: Nincs SyncML protokoll támogatás, hogy a Symbianos telómmal közvetlen szinkronizáltathassam. :(

    Derwer
  • vmiki88 #9
    megérkezett és kicsivel gyorsabb, mint a 2.0-ás verzió és elméletileg biztonságosabb is :).
    Az új felület is tetszik és a fülek... ááá... csillagos 5-ös, így tényleg átláthatóbb a hsóasználata
  • derwer #8
    És ma eljött hozzánk: Thunderbird 3.0 :)
  • Vorpal #7
    Gizikéhez hozzátenném, hogy van felhasználó akinek semmi sem elég egyszerű.

    Epikus példa erre, csináltam weblapot 1...2...3 lépésekkel, a felhasználók első kérdése az volt, hogy melyikkel kezdjék.

    Tágul a digitális szakadék és nem biztos, hogy Gizikét be kéne venni a klubba a többiek meg ellesznek egy picit összetettebb kommunikációval.
  • torcipepe #6
    erre való a haladó beállítások fül, plusz a különböző beállítási lehetőségeknél az alapértelmezett lehetőség, ami a legtöbb felhasználónak meg is teszi. akinek ez nem felel meg, az valószinűleg azért van, mert ért hozzá valamelyest és tudja mire van szüksége.
  • Griphons #5
    Stílusosan szólva: összekevered a gizikét a gőzekével. Attól, hogy valami profi és mindenre jó, attól még lehet felhasználóbarát, amin egy "Gizike" is el tud igazodni.
    Másrészt a fapados nem jelent felhasználóbarátot.
    Harmadrészt honnan tudod, hogy használhatatlanul bonyolult lesz? Ez elég nonszensz feltételezés.
  • caprocorno #4
    Én meg azt gondolom, hogy nem biztos, hogy jó, hogy mindennel elmennek abba az irányba, hogy bele inegrálják a világ összes kinját is. Van akinek ez bejön, de többeknek nem. Idézem: "Raindrop nem csak egy újabb e-mail kliens, hanem egy teljes mértékben személyre szabható kommunikációs központ," Nem biztos, hogy gizike egy kommunikációs központot akar irányítani. Sőt, valószínű, hogy nem is akarja, de ha akarná sem tudná személyre szabni. Csupán annyit szeretne, hogy el tudja küldeni az e-mailjeit, tudjon hozzá csatolni mellékletet, és fogadni tudja azokat, amelyeket neki írtak. Azt sem bánná gizike, ha frankó spamszürő lenne a levelezőjében, és megjeleníté az Otto meg mittudomén milyen katalógusok hírlevelének az összes képi elemét. DE SLUSSZ!!! Többre nem vágyik gizike. És gizikék ezrei, milliói leveleznek. Szerintem mindenképpen üdvös lenne, ha marha-profi verziók mellett megtartanának egy fapadosat is, amin gizike tökéletesen eligazodik, és tökéletesen elegendő az igényei kielégítésére.
  • TommyGun #3
    Mit jelent az nálad hogy a végső ? Egy alkalmazást max nem fejlesztenek tovább de olyan hogy végső a megszámlálhatatlan verzió és build világában ? Max csinálnak újat helyette node a TB a piac egyik vezető mail softvere miért hagynák abba ugye...
  • Hegi90 #2
    remélem nem :D

    pár dolog elég furcsa benne (legalábbis nekem)
  • gemihu #1
    Érdekes, tekintve,hogy eddig úgy nézett ki ez a TB lesz a végső. Vagy nem jól tom?