Szekeres Viktor

Antal Nimród megint megmutatta?

Antal Nimród a Kontroll után, de az új Predátor-film előtt tavaly leforgatta A szállítmány című filmet, mely nem sikerült rosszul, ha hihetünk a kritikáknak.

Tavaly nyár végén került dobozba A szállítmány (Armored) végső verziója, melyet a forgalmazó Sony, illetve a közvetlen gyártó Screen Gem eredetileg idén nyár végén engedtek volna moziba, de végül a meglehetősen kihalt decemberi első hétvégére száműzték a filmet. A 20 millió dolláros költségvetésből készült mozi kapott némi marketingtámogatást, bár a plakátot már nem tudták eladni a filmben szereplő színészek (Matt Dillon, Laurence Fishburne, Jean Reno) arcaival, így az meglehetősen személytelen lett.

A film végül 6,5 millió dollár bevételt hozott az első három nap vetítései alapján, ez majdnem egymillióval elmarad Antal előző hollywoodi filmjének, az Elhagyott szobának kezdő eredményétől. Persze mindez - mint ahogy előző stúdiófilmjének szereplése - nem befolyásolja a magyar rendező hollywoodi megítélését, amit jelez az is, hogy a Predátor rendezését már A szállítmány premierje előtt ráosztották. Egyik oldalról a stúdiók tehát elégedettek Antal Nimród teljesítményével, másik oldalról a közönség nem igazán érdeklődött eddig filmjei iránt.


A nagy kérdés mindig az, hogy a hivatásos megmondóemberek, a kritikusok hogyan vélekednek a munkáiról. A filmes kritikákat remekül összegyűjtő Rotten Tomatoes weboldalon jó pár véleményt el lehet olvasni, bár az is igaz, hogy míg a nyári filmek esetében akár 100-150-re is rúghat a kritikák száma, addig az Armored-ról mindössze 22 sajtóorgánum nyilvánított véleményt. A 22 kritikából 10 pozitív, 12 pedig negatív, így jelenleg a szétkenődött zöld paradicsomot érdeklő 45%-on áll A szállítmány, aminél a heti top 10-es filmek közül mindössze 3 jobb akad. Utóbbi remekül jelzi, hogy milyen alkotásokat játszanak jelenleg a filmszínházakban.

Mivel bárki írástudó kinevezheti magát kritikussá, így a kisebb oldalak és lapok véleményeit kihagyva inkább az elismert orgánumokkal érdemes törődni, s bizony mind a New York Times, mind a Los Angeles Times jó véleménnyel van a filmről, akárcsak a ComingSoon filmes oldal. A NYT szerint Antal filmje "pofátlan B-film, egyszerű, brutális és olykor esetlen, de egyáltalán nem buta és nem is rossz". A LAT is B-filmnek aposztrofálja az Armored-ot, ami "nem fog díjakat nyerni, de megnyugtató bizonyítékkal szolgál azzal kapcsolatban, hogy igenis van hely a CG-filmek által elárasztott mozis palettán a jól kivitelezett B-moziknak". A ComingSoon szerint a film "egy erős koncepcióval rendelkező rablós mozi, mely ugyan a műfaj jellegzetességei miatt olykor kiszámítható, de szerencsére az erős rendezés és a jó színészek megmentik azt."


Persze az elit kritikusok közül sem jött be mindenkinek a film. A Variety a recenziója szerint "egy langyosan tipikus, félresikerült rablást bemutató" filmről van szó, mely nem képes megragadni a nézők figyelmét. A Hollywood Reporter zsurnalisztája pedig amondó, hogy egy eleinte érdekes, figyelemfelkeltő történet válik zavarossá a történet előrehaladtával, mközben kliséhegyeket próbálnak lenyomni a néző torkán. Ugyancsak negatív kritikát közölt A szállítmányról az Entertainment Weekly, mely szerint a film "kiszámítható és felejthető és szerencsésnek tekintheti magát, hogy nem csak DVD-n került bemutatásra."

A vélemények tehát megoszlanak, abban azonban a kritikák is egyetértenek, hogy nem kimagaslóan jó vagy rossz a film, tehát valószínűleg nagyon nem lehet mellényúlni vele, a többség afféle "egynek elmegy" véleménnyel fog bírni. Persze minden ember esetében legnagyobb súlya a saját véleménynek van, így igazából a kritikák csak afféle iránymutatásnak tekinthetők.

A film magyar nyelvű előzetese

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • scagnetti #9
    Nem mindenki tud beszélni és/vagy olvasni angolul.
    Nem kötekszem, ez csak tény.
  • Drawain #8
    Szerintem jó volt ez a cikk. Nem szoktam rottentomatoes-t olvasni, úgyhogy szívesen veszek ilyen rövid összefoglalót a nevesebb kritikusok tollából itt az sg-n. Még mindig jobb, mint mikor saját kritikus próbálja ízekre szedni a filmet :)
  • Loverman #7
    ja, ne higgyünk a kritikusoknak, inkább a látatlanban fikázóknak meg az elvakult rajongóknak
  • endrev #6
    Szerintem brutál :)

    A jó kritikusnak pedig emberismeretre és önismeretre van szüksége, és az nem biztos hogy mindegyiknek van, szóval tényleg nem mérvadó hogy mit mondanak.

    Nimród rulez!!!
  • pixx #5
    Adott minden egy jó filmhez, már, ami a szórakozást, és az izgalmat érinti...remélem jó film lett.
    Kritikusok egy jelentős része, a Gyűrűk Urát lehúzta, míg ugyanez a fele a Fenegyereket egy nagyon élvezhető mozinak nevezte...én pont az ellenkező véleményen vagyok.
  • bertino #4
    soha ne is higyj nekik.
    jobb, télleg.

    nézd meg magad és meglátod jó-e vagy sem.
  • NEXUS6 #3
    Olvastam valami olyan kritikát is, hogy olyan mint a Kutyaszorítóban, lineáris történettel, jó poénok és szövegek nélkül.
    :(

    Háát egy downloadot talán megér, mera tréler nem igazán csábít a mozibabe.
  • Darth Sith #2
    Nem hiszek a kritikusoknak. Érdemes megnézni vagy sem?
  • CaptainRumi #1
    a cikk annyiból is állhatott volna, hogy : wwww.rottentomatoes.com