Berta Sándor

Monitor előtt ülve is vezérelhetők az épülettechnikák

Olyan új rendszert mutattak be az Aastra cég munkatársai, amelynek segítségével egy épület épületgépészeti technikái akár a távolból is vezérelhetők.

Az új megoldásnak köszönhetően egy számítógép előtt ülő felhasználó egy gombnyomással vagy egérkattintással szabályozhatja egy üzletház vagy egy lakótömb fényviszonyait, fűtési rendszerét, ajtó- és ablaknyitásait, zsaluit és más felszereléseit.

"A cégünk egy Nyílt Interfész Platformot (OIP) fejlesztett ki és ezt ötvöztük a KNX-szabványokon alapuló IntelliGate telefonos épületautomatizálási rendszerünkkel" - jelentette ki Peter Friedsam, az Aastra Austria, értékesítési igazgatója. A KNX egy 2002 óta létező nyílt univerzális épületautomatizálási szabvány. Az alaphálózat számos szenzort köt össze és kétirányú adatkapcsolatot tesz lehetővé akár két érzékelő között is.

Azonban a megoldás nem csak az épülettechnikák vezérlésére alkalmas, hanem más esetekben is hasznos lehet. "Tegyük fel, hogy tűz üt ki egy épületben és a tűzjelző azonnal részletes információkat küld a felhasználó vagy az operátor számítógépére" - közölte Friedsam. A szoftverbe az Outlook Express is integrálható, így bárki bármikor, akár e-mailben is ellenőrizheti mondjuk a lakása fényviszonyait, lekapcsolhatja a fényforrásokat és a klímaberendezéseket. A program további előnye, hogy a mobil kliensnek köszönhetően a Blackberryk és a Symbian S60 operációs rendszer 3-as verzióját használó mobiltelefonok tulajdonosai is bármikor hozzáférhetnek a kezelőfelülethez és az egyes funkciókhoz.

A fejlesztők már dolgoznak a szoftver Windows Mobile és az Android operációs rendszerekkel kompatibilis változatain. "A rendszeradminisztrátornak lehetősége van a hozzáférési jogokat szabadon konfigurálni és személyre szabni" - mondta Friedsam. Sőt, ezenkívül az Aastra szerveréhez egyszerre akár több cég telefonrendszerei is csatlakozhatnak és így megoldható az eltérő épületautomatizálási rendszerek egyidejű vezérlése is. A rendszer legnagyobb előnye a rugalmassága és ebből adódóan segíthet a vállalatoknak, de akár egy társasháznak is jelentős összegeket megtakarítani.

A megoldást már teszteli egy svájci rádióadó. Amikor hívás érkezik a műsorba, akkor a rendszer automatikusan kikapcsolja a klímaberendezést és ha valamelyik dolgozó adásba kerül, a telefonok azonnal elnémulnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #4
    Az elso ilyen rendszer amit lattam meg valamikor 1998-ban a siemens demo kamionja volt. Ott webes interface-t hasznaltak es a kozponti gepen meg windows 98 ment. Vicces volt, de sikerult lefagyasztani amikor azt kertem, hogy a tuzhelyet kapcsoljak be teafozeshez. A nemet mernok keresgelt egy kicsit a felkinalt menuk kozott, aztan megprobalta manualisan bekapcsolni a villanytuzhelyet, amitol merevre fagyott a fal mogott elhelyezett gep. Ettol persze nem nyiltak az ajtok sem. Vegul a biztositek le es felkapcsolasaval sikerult ujrainditani a 'hazat'. Most kepzeljuk el, mi lett volna, ha nem csak egy szoba van, hanem egy valodi haz, ahol a fo biztositektabla nem abban a helyisegben van ahol a felhasznalo a hiba elojottekor. Szoval ilyen rendszerek mar nagyon regota, tobb mint 11 eve leteznek. Az universal plug and play szabvany a hivatalos 'nyilt' szabvany, amit nagyon sok gyarto kovet. Ezt kiegeszitve egy webes felulettel nagyon latvanyos dolgokat lehet epiteni a legkulonbozobb gyartok termekeibol. Azaz nem kell hozza semmilyen specialis ceg specialis termeke...
  • moleotov #3
    Nem értem, hogy ez miért olyan nagy újdonság. Épületautomatizálás sok éve létezik. Ha a vezérlőegységet (mondjuk: PLC) rákötik egy ethernet hálózatra, ami internetre csatlakozik, akkor gyakorlatilag bárhonnan elérhető IP cím alapján, és irányítható. Persze ajánlott hozzá a jelszavas védelem.
  • Magiszter #2
    Lemaradt:

    Offline változatot azért el tudnék viselni, alias Star Trek: "Kompjúter Fényt, 80%-on").
  • Magiszter #1
    És milyen jó lesz ha valaki ezt feltöri és arra megyek haza hogy ég az összes lámpa és a fűtés is 80 fokra van feltolva. Meg majd jön a számla hó végén... tényleg jó. Ennél jobb már csak az mikor az érzékelők segítségével meg tudják majd állapítani hogy mikor melyik szobában vagyok és esetleg éppen mit csinálok...