Hunter

A maják szerint sem lesz világvége 2012-ben

"Tavaly jöttem vissza Angliából és már könyökömön jön ki ez az egész" - utal 2012-re egy idős maja indián, aki szerint az elméletek a nyugati civilizáció szüleményei.

Apolinario Chile Pixtunnak már elege van a maja naptárból kiolvasott 2012. december 21-i világvégével kapcsolatos kérdésekkel. Vége lesz a világnak, vagy sem? - teszi fel a kérdést a Discovery is. Természetesen nem - állítja az idős maja indián. "Tavaly jöttem vissza Angliából és már könyökömön jön ki ez az egész."

Pedig a világvége hisztéria még csak most fog kicsúcsosodni, amire a hamarosan a mozikba kerülő "2012" című film is rátesz néhány lapáttal. Lesz benne bőséggel földrengés, meteorzápor, szökőár, és persze a Fehér Ház is menetrendszerűen elpusztul. Az amerikaiak jelentős része tart a fenti dátumtól, fiatalok és idősebbek egyaránt. A guatemalai Chile Pixtun szerint a végítéletnapi elméletek a nyugati civilizáció szüleményei, nem a majáké.

A maják számára 2012. december 21-én egy jelentős időszak fog lezárulni, amihez néhány túlbuzgó egyén több csillagászati együttállást is talált, melyek egyszerre jelennek meg 2012-ben. Az egyik ilyen jelenség 25 800 évente ismétlődik. Mindezekkel együtt a legtöbb régész, csillagász és maja indián szerint a világvége helyett mindössze egy filozófiai, populáris csillagászati, és a média által összehordott zagyvalék zúdul majd az emberiségre. A History Channel Nostradamus és a maják "jövendöléseit" elegyítve teszi fel a kérdést: "2012 a kozmikus óra nulla napra, nulla reményre való leketyegésének az éve?"

Mindez nagyon hasonlít az utóbbi évtizedek világvége forgatókönyveire: az 1987-es harmonikus konvergenciára, a Jupiter-effektusra vagy az X-bolygóra. Pedig 2012-nek akadnak régészeti alapjai is, ezek egyike az úgynevezett "Monument 6". A hatalmas kőtáblára egy ismeretlen eredetű romban bukkantak rá egy dél-mexikói útépítés munkálatai során. A terület nagy részét már leburkolták, a táblát pedig széthordták. A lelet érdekessége, hogy ami megmaradt belőle, az a 2012-es dátummal foglalkozik. A felíratok valamilyen 2012-ben bekövetkező eseményről regélnek, aminek köze van Bolon Yokte, a rejtélyes maja istenhez, akit egyaránt társítanak a háborúhoz és a teremtéshez.

Azonban ahogy az a klasszikus kalandfilmekben lenni szokott, a szöveg vége az idő vasfogának köszönhetően olvashatatlanná vált, így a szakemberek leginkább csak találgatni tudnak. Guillermo Bernal, a mexikói Nemzeti Egyetem régésze például úgy véli, hogy az erodált betűkép azt mondja, hogy isten leereszkedik az égből. Bernal több más dátumot is beazonosított a maja ásatásokon, számos jóval 2012 utánra mutat, az egyik körülbelül 4772-t említ.

A mai majáknak azonban kisebb gondjuk is nagyobb a 2012-es jövendöléseknél. "Ha elmennék egy maja közösségbe és megkérdezném az ott élőktől, hogy mi fog 2012-ben történni, halvány fogalmuk sem lenne róla" - mondta Jose Huchim régész. "Ha azt mondanám, hogy vége lesz a világnak, nem hinnék el. Mostanság ennél jóval valósabb problémák aggasztják a lakosságot; vegyük csak az esőt."

A virágkorukat i.sz. 250 és 900 között élő maják igen jártasak voltak a csillagászatban. Hosszú Számítás elnevezésű naptárukban - ami i.e. 3114-től indul - nagyjából 394 éves időszakokat, úgynevezett baktunokat jelölnek. A 13 a maják szent száma, a 13. baktun pedig megközelítőleg 2012. december 21-én ér véget. "Ez a teremtés egy különleges évfordulója" - magyarázta David Stuart, a Texas Egyetem maja epigráfiai szakértője. "A maják soha nem mondták, hogy a világ véget ér, soha nem regéltek semmi rosszról, csupán feljegyezték ezt az évfordulót."

Bernal szerint a 2012-es apokalipszis egy nyugati, keresztény koncepció, amit ráaggattak a majákra, talán mert a nyugati mítoszok már "kimerültek". Egyesek szerint a maják tudtak egy titkot, miszerint a Föld tengelye inog, minden évben egy picit megváltozik ezáltal a csillagok együttállása. 25 800 évente a Nap egy téli napforduló alkalmával egy vonalba kerül a galaxis közepével. Ez 2012. december 21-én következik be, amikor a Nap ugyanazon a ponton kel fel, ahol a galaxis fényes középpontja helyezkedik el. Sokakat ez a ritka együttállás már önmagában is megrémít.

"Csupán annyit szeretnék kérdezni ezektől az emberektől, hogy na és akkor mi van?" - reagált a felvetésre Phil Plait, a "Bad Astronomy" blog szerzője. Szerinte egyrészt az együttállás nem pontosan 2012-re esik, másrészt a távoli csillagok semmilyen erőt nem fejtenek ki a Földre. "Ez csak egy erőltetett próbálkozás, ami valamilyen csillagászati eseményt igyekszik társítani a 2012-es dátumhoz" - tette hozzá Plait.

A régészeti leletek szerint a maják tudatában voltak ennek az együttállásnak és nagy fontosságot tulajdonítottak neki. A ciklusok végeként, egy változásként, egyfajta megújulásként tekintettek rá, szögezi le John Major Jenkins, aki két évtizeden át tanulmányozta a maja leleteket. Ann Martin a Cornell Egyetem tudósa, aki egy csillagászati tévhitekkel foglalkozó weboldalt üzemeltet, csupán annyit fűz hozzá az egészhez, hogy mivel a korábbi hasonló világvége hisztériákat is egészen jól átvészeltük, miért lenne ez másként 2012-ben?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Irasidus #217
    Ezt a marhaságot honnan szeded?
  • bergerj #216
    HELLÓ 2012 december 21 semmi nagy világ rengető dolog nem történik, sorba állnak a bolygók, hatással lesz a földre, de nem lesz észre vehető , azaz a léköri változásban igen, de hogy fog alakulni aszt inkább tapasztjátok meg magatok .
  • bergerj #215
    HELLÓ 1012 december 21 semmi nagy világ rengető dolog nem történik, sorba állnak a bolygók, hatással lesz a földre, de nem lesz észre vehető , azaz a léköri változásban igen, de hogy fog alakulni aszt inkább tapasztjátok meg magatok .
  • kipinil #214
    Mondd.
  • roli613 #213
    Szerintem lesz, el is mondanám, hogy hogyan lesz!

    Erik izmainak köszönhetően, és az mégis hogyan? HÁT nem mondok sokat, de www.erikizmos.blog.hu
  • Anaid #212
    Nem lesz. Sztem, mint már korábban is említettem...:D
  • OmaDeTorun #211
    Az idő elérkezett ,
    2012 nemsokára itt lessz ,
    emelkedjen fel , és élje túl 2012-t
    oldalunk:
    http://senergy.atw.hu/
    regisztrációt Nem igénylő Fórumunk az oldalról elérhető
    Megnyílt a közvetlen Chatelés lehetősége az oldal látogatóinak !

    "A vég csupán a kezdet" ...
  • babajaga #210
    "Ha a magyar munkas Magyarorszagot epitené, eromuveket, infrastrukturat, magyar ipart, akkor nehany ev alatt elernenk Ausztria szintjet"

    És a magyar ipar termékéért honnan kapnál pénzt? A mezőgazdasági cikkeket hol akarnád eladni ha nincs piaca?
  • Padawan88 #209
    Jól esett néha látni a következő idézetet különböző helyeken/oldalakon.
    (lehet valaki elcsépeltnek látja,de szerintem nem az)
    Ami arra is hatalmas példa, hogy mi még mindig jóformán ugyanabba a sz@rban járunk és soha nem tanulunk a régi hibáinkból.
    (vagy nem is érdekel minket)
    “Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi.
    De ha egy hitvány kormány huzamosan marad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba…
    Akkor a nemzet aljas, vagy műveletlen.”
    (gróf Széchenyi István)
    2012: reszkessetek!!!!
  • bleifrei #208
    Kedves társadalom, politika és történelem tudós fórumtársak! :) Hol maradt a józan paraszti eszetek? Mielőtt valaki ebből is politikát csinál, a paraszti ész se nem kommunista és nem is jobbos, igenis hasznos dolog. Hasznosabb, mint amit a médiából és a történelmi mesekönyvekből szedünk magunkra, vagy jobb esetben belénk vernek(így egy nagyon rövid ideig lehet mást okolni ;) ).
    Amíg a jelenlegi gazdasági rendszer és A politika marad és amíg nagy öntudatosan erre szavazunk, addig a műsor is ugyanaz marad. Mindenki rakja össze magának, hogy miért. Aki nem látja annak mindegy és a többinek is, mert a másik bagázs a nagyobb. Egyelőre. A tudatosság fejlődése elkerülhetetlen. Lehet odázni, de ha már egyszer van rá lehetőségünk, tanuljunk a hibáinkból. Most.