Szekeres Viktor

A végső állomás 3D

Az elmúlt évek egyik legjobb horrorsorozata megkapta a 3D-s támogatást, hozta az ötletes halálnemet és bevételi rekordot is. Azonban nem minden fenékig tejfel.

A Végső állomás sorozat hihetetlen sikerszériával bír, hiszen a bevételek nem a szokásos horrorfilmes utat követve zuhannak, hanem részről-részre nőnek a kezdő hétvégék bevételei, ezzel is jelezve azt, hogy olyan horrorokra is igény van, ahol nem feltétlenül egy maszkos pszichopata aprítja az embereket húsdarálóval.

A Végső állomás (mármint az ezen címmel bíró 4. rész) története már nulla meglepetést hordoz. Követi a szokásos formulát, ezen nem is szabad változtatni, hiszen a nézők is az állandóságra való igényüket jelzik folyamatos megjelenésükkel. Ezúttal egy autóversenyen történik tragédia, melyet megérez főhősünk és neki köszönhetően páran megmenekülnek a biztos haláltól, mely azonban visszatér a sehonnai bitangokért (vö: "Ki hogy ha kell, halni nem mer!), hogy behajtsa azokon tartozásukat, mert a Halált kicselezni nem ér.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Csavart maximum a halálesetek utáni nyomozás jelenthet a történetben, hiszen idővel a szereplők rájönnek, hogy mi is történik, a net segítségével összekötik a pontokat és elkezdhetnek agyalni azon, hogy miképpen is ússzák meg a helyzetet, amibe kerültek. A néző pedig hátradőlve figyeli őket és tudja, hogy csórikáimnak nincs semmi esélyük, hiszen a készítők minden bizonnyal kiélik minden gonoszkodó hajlamukat. A Halál elől nem lehet elmenekülni. Nagy kár viszont, hogy a remek kis főcímen kívül semmi sem köti össze ezt az epizódot az előzőekkel, ha más nem, akkor egy Tony Todd cameót ismét szívesen megnéztünk volna, hiszen az ő megjelenése az első rész csúcspontja volt.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Cseppet sem félelmetes, de azért gonosz filmecske a Végső állomás, hiszen szép sorban kegyetlen halálnemeket ró ki a karakterekre, mind ötleteset, mind kevésbé ötleteseket. Azonban közel sincs olyan gonosz, mint mondjuk a Pokolba taszítva. Az ötletemberek olykor nagyon szépen kapcsolták össze a véletlenek azon eseményeinek láncolatát, melyek kiváltják a ronda balesetnek tűnő a haláleseteket. Az az igazság, hogy hiába bír remek alapötlettel a Végső állomás sorozat, kevésbé tehetséges emberek kezében megbicsaklik. Ez már a harmadik résznél is tetten érhető volt, mert a két remek epizódot csak egy közepes követte, s hasonló az ember érzése a negyedik láttán is.

Túlságosan is folyamatábra-szerű a film. Az elején megtörténik az a tragédia, melyet elkerülnek főhőseink, utána pedig aggódás - haláleset - aggódás - haláleset tempóban folynak az események, mintha teljesen különálló szegmensekből tákolták volna össze a végterméket. Valahogy nincs semmi, ami összekötné az egymásra pakolt jeleneteket, s mindezen az sem segít, hogy a főszerepre egy viszonylag szürke színészt szereztek meg. Manapság egy jó horrornak nem (csak) az az ismérve, hogy ötletes halálesetek legyenek benne, csak annyival nem lehet eladni egy filmet. Ezt a 4. rész készítői sajnos nem ismerték fel.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Viszont a filmet el lehet adni a térhatással, a 3D-vel, mint azt említettem fentebb, s a Végső állomás-sorozat jellegéből adódóan igazán jó 3D-s alapanyagot biztosított. A készítők, a kreatív alkalmazottak igencsak kiélhették perverziókat látvány terén, ami mondanunk sem kell, a jelen technikai körülmények között pazarra sikeredett.

A filmről sajnos ugyanez már nem mondható el, de ettől függetlenül az évad sok pocsék horrorja között még a maga középszerűségével is az élmezőnyben található a Végső állomás. Egyrészről még a hibák ellenére is szórakoztató valamilyen szinten, másrészről pedig az autóversenyes kezdés révén belepillanthattunk a közeljövőbe, azokba az időkbe, mikorra meg fog valósulni a 3D-s sportközvetítés. Valljuk meg, a 3D alkalmazása a sport közegében sokszorosára emelné a közvetítések élményfaktorát.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
A végső állomás (The Final Destination)


rendező: David R. Ellis
forgatókönyvíró: Eric Bress, Jeffrey Reddick
zeneszerző: Brian Tyler
operatőr: Glen MacPherson
producer: Craig Perry, Warren Zide

szereplők:
Bobby Campo (Nick)
Shantel VanSanten (Lori)
Krista Allen (Ally)
Nick Zano (Hunt)
Haley Webb (Janet)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ulquiorra #25
    Aha. Azt én nem is tagadom hogy vannak fontosabb magasabb priorítású dolgok mint egy mozifilm. EBBEN igazad van. Viszont az már elég erős túlzás hogy egy átlag magyar négyfős család az eladósodott és küzdelemből áll az élete. Ez a csúsztatás és sztereotípia. Ha van egy lakáshitel, az még nem egyenlő azzal hogy egy család eladósodott. Viszont én tapasztalatból mondom azt hogy nehéz helyzetben még mindig az internet az első dolog amin lehet költséget csökkenteni. De nem is ez a lényeg.
    A hangsúly az adj pénzt kifejezésen volt. Ha valakinek nincs pénze akkor miért nem dolgozik ahelyett hogy csak követel?Miért nem tesz erőfeszítéseket hogy megváltozzon a helyzet? Miért arra fogja a cselekedeteit hogy nincs pénze?
    Gondolom hogy ez itt poén akart lenni, de sajnos folyton ezt látom magam körül és ezért zavar.
    És sokan dobálóznak azzal hogy válság így meg úgy, de aki keres talál. Ez tény. Mint ahogy az is hogy az emberek egy része egyes munkafajtákat ledegralálónak talál, és inkább nem vállalja el. (javaslom hogy nézz utána az út a munkába program sikerességének, és hogy mennyi helyet töltöttek ki a keretből.)
  • tomsh #24
    Pont a "luxoson" van a hangsúly, és szembesítve vele az élet hasznosabb, kézzelfoghatóbb, racionálisabb dolgait, amik inkább nagyobb prioritásokkal kezelendőek a mai bizonytalan válságokkal és küzdelmekkel teli, való életben... Itt nem az a primitív analógia, hogy fussa vagy nem fussa, vagy éppen fussa. És egen, nagy érvágás pl.egy négytagú bérből és fizetésből élő, nagy valószínűséggel eladósodott, átlag magyar családnak egy-egy ilyen kirándulás. Tehát nem arról a csúsztatásokról, prejudikálásokról van szó, amiket te itt össze-vissza hablatyolsz...
  • Renátó1985 #23
    nézz a mélyére ha akarsz :)

    legyen humorod!
  • Ulquiorra #22
    Mindig vannak olyan emberek akik kifogásokat kerenek ahelyett hogy a probléma méylére néznének
  • Renátó1985 #21
    mindig vannak ilyen arcok akik pontosan meg tudják mondani kinek mire és miért van pénze
  • Ulquiorra #20
    Nyilván az úgy van hogy szélessávú internetet tud magának fizetni havonta annak nemhiszem hogy gond egy egyszeri 1500ft-os jegy. És tanusíthatom hogy aki a reggelit alig tudja kigazdálkodni, az netre sem költhet (csak hogy a te példádnál maradjunk).
    Ez a tipikus kábítás hogy jaj semmire sincs pénz de azért net meg számítógép van. Én is egyedül élek, bérből és fizetem magamnak a kaját és rezsit. Szóval hagyjuk ezt a szöveget a reggelivel meg a rezsivel mert te is tudod hogy nem igaz.
    Amilyen áruk van az élelmiszereknek elhiheted hogy 2 vacsoránál nem kerül többe egy mozijegy. de ezt biztos tudod te is, ha magadat vagy a családodat tartod el.
  • who am I 7 #19
    Az első hihető, másodikban már voltak érdekes dolgok (de azért tetszett), ez a 3. meg 4. rész meg már unalmas rókabőr ugyanarra a témára.Szerintem 3. 4. rész fölös volt, persze valamennyi $ azért biztos bejött belőle, az fontos.
  • digital #18
    Aki dolgozik és bérből fizetésből önellátó,vagy családja van,nagyon megnézi mire költi a pénzét. Az egyébként ilyen nélkülözhető "luxus" kiadásokra vagy magának gyereknek reggelire,rezsire stb...
  • 12346 #17
    asszonnyal ingyé láttuk, így nem volt para esti mozinak, de pénzt mondjuk nem adtam volna ki rá alapból sem:)
  • Daza500 #16
    De Válság van bazzé ! Válság van ! :D