Gyurkity Péter

Vezet az AMD a mobil grafikus kártyáknál

Az AMD büszkén jelentette be, hogy a második negyedévben átvették a vezetést a különálló mobil grafikus kártyák szegmensében, ami mindenképpen jól jel az iskolai szezon és a Windows 7 érkezése előtt.

A hivatalos közleményben azt olvashatjuk, hogy a különálló mobil grafikus kártyák terén a cég (amely immár egyetlen saját gyártósorral sem rendelkezik) több mint 50 százalékos részesedést ért el, amely az ATI Mobility Radeon termékcsalád egyértelmű sikereként értékelhető. A teljes piacot nézve természetesen már korántsem ilyen kedvező a helyzet, ám a mindennapi használatra és játékokra szánt noteszgépek és laptopok hozzájárulhatnak a vállalat további előrenyomulásához.

A pontos adatok a Jon Peddie Research által még július végén elkészített második negyedéves jelentésből származnak, ez pedig arra világít rá, hogy az AMD a teljes piacot tekintve is terjeszkedésnek örülhet. Míg az első negyedben a teljes piac 17,1 százalékát birtokolták, ezt most 18,4 százalékra növelték, miközben az első helyet továbbra is tartja az Intel a maga 51,2 százalékos túlsúlyával, a második pedig az nVidia 29,2 százalékkal. Ez utóbbi adatoknál természetesen az integrált megoldásokat és minden egyéb fejlesztést is bele kell vennünk a számításba, az AMD viszont úgy tűnik, hogy a különálló Radeon kártyákkal hódíthat igazán.

Ez nem véletlen, hiszen a Radeon HD 4000 sorozat igencsak jóra sikerült, ennek folytatásaként pedig elsőként jelenthetik majd be a DirectX 11 technológiát hardveresen támogató megoldásaikat - ez utóbbira már most szeptemberben sort kerítenek, hogy megelőzzék a rivális nVidiát. Addig marad a fanfárok fújása, amelyből egyébként azt hallhatjuk ki, hogy a Mobility Radeon HD 4000 kártyák különösen a HP Pavilion, az Acer Aspire laptopokban, valamint a Samsung, az Asus, illetve az MSI termékeiben szerepeltek jól. Külön kiemelik a 4530, a 4650, valamint a 4670 típusokat, amelyek nagyon is népszerűnek bizonyultak.

Az AMD tehát jó pozícióból várhatja a Windows 7 megjelenését, amely valószínűleg alaposan megnöveli a számítógépek forgalmát - a laptopok és noteszgépek fokozott ütemű terjedése pedig szintén nekik kedvezhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #23
    "Nem kizart hogy el is alelnek, ha legalabb a VGA expanziot BIOS szinten lehetne szabalyozni az emlitett keszulekekben, mint ahogy az mar a 10 evvel ezelotti laptopokban is standard volt"

    Direkt megneztem es az altalam vizsgalt netbook-ban lehet. Ha a nallad levo peldanyban nem, akkor vagy valamit beneztel, vagy a szuleid nem jo gyarto termeket valasztottak neked. A wind-ekben pl. sima desktop ami bios van, csak a legtobb ember nem tudja hol van benne az advanced settings tab... Egyebkent meg mit erdemes allitani bios-ban egy vga kartyaval kapcsolatban a megosztott memoria mereten, a boot priority-n es az elsodleges kimeneten kivul?
  • nkmedve #22
    MXM-ek nem a jó kompatibilitásról hiresek. Kicsi az esély, hogy akár egy kártyát is találj ami kompatibilis egy adott notebookkal.
  • tomcsa4 #21
    Ja ja, jó reggelt neked is. :)

    A felhasználó jobb ha nem turkál. 10 éve még nem mindenkinek volt notija, ma meg tömegtermék. Sajnos Te csak a saját szemeddel látsz.
  • tomcsa4 #19
    Például a mobility HD3650 az az asztali HD 3650 teljesítményének a 70%-át hozza, azaz kb 30%-kal lassabb. Egy 9600GTM (ami 8600GTM) pedig az asztali HD3650 50-60%-át hozza.

    Azaz a mobility HD3650 kb 10-20%-kal gyorsabb és olcsóbb is, mint a 9600GTM.
  • Ahoy #18
    Jaja pont ezt akartam én is mondani. Asus notiban van 3470-em és szerintem kellően jó... Mai játékok úgyis fosok, régebbiekre meg tökéletesen jó.Pl COD 4 is elmegy rajta. A régi jókis gémek, meg mind döccensémentesen futnak ellenben Intel GMA-val szemben ami nagyon tré.

    Összességében én nagyon örülök, hogy egy 150ezres notiban már van külön VGA. Sok Dell meg HP notiban még mindig csak GMA van, pedig 150-180 rugó némelyik.
  • [HUN]FaTaL #17
    A 3470 még mindig erősebb bármelyik Intel csodánál (nekem is 3470 van). Pl. lehet vele GRIDezni stb. Nekem notebookba bőven elég. :)
  • dara #16
    Ha MXM-es az adott notebook, és az adott GPU-k MXM kártyán vannak, akkor pont ennyi tesztelni. Cserélgetheted ahogy jól esik.

    A cikkírónak: Az ATi egyébként sem rendelkezett gyártósorokkal... Az AMD sem gyártotta soha az ATi GPU-kat a saját gyártósorain. Szóval a cikkben levő megjegyzés irreleváns.
  • Narxis #15
    AMD 4ever!
  • norphindel #14
    * Moore
  • norphindel #13
    Nemtom mia a bajod a fejlodessel, a Moor-torveny meg mindig mukodik
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Moore-t%C3%B6rv%C3%A9ny