Gyurkity Péter

Új böngészőt támogat a Netscape alapítója

A Netscape böngésző alapítója most újból versenyre szánhat az őket egyszer már legyőző Microsofttal, új projektje keretében ugyanis egy készülőben lévő böngészőt támogat teljes mellszélességgel.

Marc Andreessen több mint 15 évvel ezelőtt állt elő a Netscape eredeti verziójával, amely a web korai időszakában az egyetlen prominens böngészőként ismertette meg a világhálót a nagyközönséggel. A Windows 95 beépített böngészője azonban néhány év elteltével kikezdte ezt az előnyt, a Microsoft fejlesztése pedig hamarosan megelőzte a céget, hogy azután utóbbi szinte a névtelenségbe süllyedve vegetáljon tovább. Most sor kerülhet a visszavágóra.

Legalábbis így harangozzák be egyes külső megfigyelők Andreessen lépését, amelynek keretében a RockMeIt böngésző támogatásáról döntött. Magáról a projektról egyelőre sajnos nem sokat tudni, a szakember egy korábbi nyilatkozatában mindössze annyit árult el, hogy véleményük szerint a ma elterjedt böngészők nem tartottak lépést a weben végbement óriási változásokkal. Azért a többesszám, mert Andreessen egykori munkatársai alapították az új céget, akik korábban az Opsware vezetői voltak - utóbbi vállalatot még 2007-ben adták el a HP-nek 1,6 milliárd dollárért.

Nem csoda, hogy Andreessen most jelentős befektetőként tevékenykedik a Szilícium-völgyben, pénzét pedig szeretné méltó módon kamatoztatni. A tervekről sajnos nem nyilatkoznak (Andreessen korábban azt is megbánta, hogy szót ejtett a támogatásról), mindössze annyit tudni, hogy a Facebook közösségi oldallal fognának össze, egyrészt bizonyos funkciók integrálása, másrészt pedig a portál közönségének megnyerése céljából. Utóbbi nagyon kellene egy sikeres rajthoz, bár ehhez egy hozzávetőleges dátumot sem ártana elárulni.

A szakember a Mozillát dicsérte, amiért egy sikeres üzleti modellt alakítottak ki az alternatív böngészők számára - az alapítvány anno a Google-lal kötött szerződésnek köszönhette kellemes bevételi mutatóit, a keresőcég azért fizetett, hogy saját fejlesztésük kezdőoldalként jelenjen meg a böngészőben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #18
    AASDKSDKASDLÉ
  • chuky123 #17
    Bocs Frayer 11 kommentjére akartam küldeni
  • chuky123 #16
    Vagy Goliáttal kecsölnél
  • Loverman #15
    "Rengeteg mindent eltitkolnak előled, nem akarják, hogy tudj róluk.
    A ma divatos politikusok és újságírók többsége hazudik vagy elhallgat."

    ROFLMFAO
  • Sir Ny #14
    a reklámot kihagytad. hogy rá tudják venni az embereket, hogy ócsárolják a konkurenciát. lásd firefoxos tábor, akik agyba főbe szidják az IE-t és az Operát.
  • kvp #13
    Mi kell egy bongeszohoz:
    -halozati modul (http, https, stb.)
    -dokumentum objektum modul kezelo modul
    -script modul
    -megjelenito modul
    -keretrendszer

    Az elso es az utolso nem problema, a kozepso harom egyre inkabb ossze van nove, hiszen a script-ek a dom reszei, mig a megjelenites mindkettovel kapcsolatban all (a dom-bol rajzol, az esemenyek meg elsodlegesen a script modul fele mennek). Mindezek mellett lehet uj bongeszot irni, bar nem biztos, hogy erdemes, de egy .net-es vagy smalltalk-os bongeszot nem lenne olyan nehez osszehozni, csak egy picit lassu lenne...
  • passatgt #12
    szerintem onnan jött
  • Frayer #11
    Ha lenne tíz ezer forintom, nem ezen az szájbavert fórumon ülnék hanem már rég a kocsmába lennék. =)
  • Epikurosz #10
    Hát, akkor meg lehet írni a Beongayssoe-t.:-)
    Különben tudtam, hogy ki tudnák ejteni, de a magyar írás alapján, fonetika nélkül lenne gond.
  • Lazarus #9
    Bejött az élet Feri! (csak nem a Vágási Feri?)