Napi Online

Kedvezményesen cserélhető új iPhone-ra a régi

Óriási érdeklődés kíséri az iPhone legújabb változatának magyarországi bevezetését, s a lapunknak nyilatkozó Winkler János, a Magyar Telekom vezérigazgató-helyettese, a T-Mobile vezetője szerint bár ma még korlátozott a cég rendelkezésére álló telefon, előreláthatólag három hónap múlva minden vásárolni kívánó könnyűszerrel hozzájuthat az új készülékhez.

Az iPhone megjelenésétől kezdve világviszonylatban sikertörténet. Marad ez a népszerűség a legújabb verzió, az iPhone 3GS megjelenésével?
- Mindenképpen, ezt tükrözi az is, hogy rengetegen álltak már hajnaltól sorban, amikor kijött az új készülék, amelynek árusítását - ahogyan a korábbi változatét is - a MOM Parkban kezdtük el. Nagyon nagy tehát az érdeklődés a készülék iránt.

Miben új a most megjelent iPhone?
- Elsősorban a nagy sebességet emelném ki, gyorsabb - 7,2 Mbps - lett a letöltés, s miután az iPhone egy igazi multimédiás, web 2.0-s telefon, aminek a lételeme a letöltés (a képek, videók nézegetése), a tartalommegosztás, ezért ebben az esetben rendkívül fontos a sebesség. Ez tehát egy gyorsabb telefon, s azt gondolom, hogy ez az Apple híresen jó felhasználói felületével párosulva biztosítja azt, hogy ez az új termék is ugyanazt a sikerpályát fogja befutni, mint az elődje. A designon már nem lehetett változtatni, mert az annyira letisztult, hogy azt már nem lehet tovább formálni.

Az iPhone tavalyi és mostani megjelenésekor is korlátozott számú készülék volt a magyar piacon. Mikorra juthat valamennyi iPhone 3GS iránt érdeklődő vásárló a készülékhez?
- Valóban, mindkét alkalommal korlátozott darabszám állt rendelkezésünkre, ezért most például nem is tudtuk a teljes disztribúciós hálózatunkba eljuttatni a készüléket, országszerte mindössze 11 üzletben és a webshopban indítottuk el az értékesítést. Azt gondolom, hogy a kereslet-kínálat körülbelül három hónapon belül egyensúlyba kerülhet, s akkor már különösebb nehézségek nélkül ki tudjuk elégíteni az igényeket.

Az iPhone gyorsasága azt jelzi, hogy a mobilinternetnek minden korábbinál hangsúlyosabb szerepe lehet a közeljövőben?
- Azt hiszem, hogy ez is az egyik üzenete az iPhone 3GS-nek, ezzel a 7,2 Mbps-szel már kompromisszumoktól mentesen lehet filmeket letölteni, videókat nézni. Az iPhone, egy tipikusan multimédiás eszköz, s működésének alapfeltétele a normális sebességű hálózat, amit a lakosság 70 százalékának lakóhelyén biztosítunk - vagyis ekkora területén van jelen a szélessávú HSDPA-hálózat, s ennek jó részén már a falakon belül - a lakásokban, az irodákban - is rendelkezésre áll az említett sebesség.

A mobil infrastruktúra fejlesztésével párhuzamosan egy széles sávú vezetékes hálózat építését is végzi a Magyar Telekom. Ez a két fejlesztés összeér-e, s ha igen, mikor és hogyan?
- Az internetező ugyanazt az élményt szeretné az épületen kívül is elérni, mint az épületen belül. A hálózatunknak köszönhetően a felhasználó - például az iPhone révén - a lakásban is ugyanazt a 7,2 Mbps sebességet használhatja, mint a lakáson kívül. De az már nem feltétlenül fontos, hogy az ügyfél az épületen belül a mobilhálózatot terhelje ezzel a letöltéssel, ennek szerepét az épületen belül - valamely vezeték nélküli megoldással, például WiFi - átveheti a vezetékes hálózat. Ennek során viszont az a legfontosabb, hogy kettő közötti a kapcsolat folyamatos legyen, vagyis az ügyfél ne vegye észre, hogy mikor melyik hálózatra kapcsolódik.

Ezt segíti, ha az épületen kívül megjelenik majd az LTE, a negyedik generációs mobiltechnológia, ami nagyon gyors, de ennél is fontosabb, hogy általa optimálisabban használható a frekvencia, aminek következtében pedig olcsóbb is lesz. Azt gondolom, hogy ez 2011 után Magyarországon is realitás lehet. Emellett meg kell jelennie a kereskedelemben annak a lakásban elhelyezett kis rádiós egységnek (femtocellának), amely lehetővé teszi, hogy az említett folyamatos átadás-átvétel meg tudjon történni a két hálózat között. Mindezek mellé pedig kell egy erős vezetékes hálózat, a legjobb, ha ez optikai alapú. Ma gyakorlatilag minden adott, technológiailag megoldott, egy részük teszt alatt áll, például az említett kis rádiós egység kereskedelmi indulásáig egy-két évet várni kell.

Mit tehetnek azok, akik egy évvel korábban megvásárolták iPhone készüléküket, s most szívesen cserélnék újra telefonjukat, ám egy hűségnyilatkozat köti őket a készülékhez használt csomaghoz?
- Az iPhone-osok minden országban elkötelezett vásárlói csoportot alkotnak, akik amint megtudják, hogy megjelenik egy módosított készülékváltozat, azon nyomban le akarják cserélni a régi telefonjukat. Azt gondolom, hogy annak a szolgáltatónak, amely az előző változatot értékesítette, e téren van némi felelőssége, hogy az előfizetők hozzájuthassanak az újabb változathoz. Épp ezért mi is lehetőséget adunk arra, hogy az ügyfelek kedvezményes feltételek mellett cserélhessék le telefonjukat.

Az előfizetőket egy-két éves hűségszerződés köti, s elvileg ez idő alatt, ha megszakítják a szerződést, akkor meghatározott összeget kellene fizetniük. Most ezt az összeget - esetenként - a tizedére csökkentettük - most is kell tehát fizetni, de lényegesen kevesebbet annál, mint ami a szerződésben szerepel, ezzel próbáltuk elősegíteni azt, hogy az iPhone régi verzióját újra cserélhessék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #244
    Tényleg elvakult vagyok. (Néhány vélemény a HTC Touch Pro 2-ről külföldi forumokról):

    "This phone sucks, plain and simple. It's slow, WinMo crashes all the time (try opening Opera, it will crash at least once). It decides to randomly not let you text anymore, sending you to the contacts screen. It will NOT keep up with an average texter's speed."

    "the battery gets really hot after just talking on the phone for about 5-10 minutes, which is ridiculous and the phone random showed error messages when I received SMSs...."

    "but mostly it sucked, slow, battery died quick, i had to install a new ROM to get it to work better and mic died on me twice"

    "Replaced this phone twice hoping it was just a lemon... If you need a phone to use as a phone this is not it! Absolutely useless. My office purchased this phone and so I was not out any money, I have since went back to my iPhone.

    * randomly opened apps
    * crashed often ( especially in mail)
    * Extremely short battery life"

    "use resistive touch screens, and navigation is not as smooth as on the Apple iPhone or HTC Hero, both of which use a capacitive touch screen."

    "the Touch Pro2 would be a safe recommendation for diehard Windows Mobile fans, and a cautious "consider it" for business-oriented smartphone shoppers, assuming it was priced at $200 or less. It costs nearly twice that much."

    "for $349, you can have virtually anything else on the market today. Putting the Pro2 at this price point means that every prospective buyer will have to compare it to the Pres, the iPhones, the MyTouch 3Gs, the Heroes (soon), and the BlackBerry Bolds of the world, all of which will cost less, and for most people, offer more,"

    Köszke, maradok elvakult (még jó hogy te nem vagy az)
  • narumon #243
    Na én viszont itt szálltam ki, ugyanazon emberek közé tartozol mint akikről néhány hozzászólással ezelőtt beszéltem. Lövésed sincs a dolgokról tisztán látszik.
  • narumon #242
    Még mindig nem jött a lista csak a fikázás.
  • levente68 #241
    Ez azt jelenti, hogy nem kell fárasztanod tovább magad avval, hogy válaszolsz, mert dobom ezt a topikot és máshol sem fogok neked válaszolni, vitázz a hasonszőrű ismerőseiddel, akik hozzád hasonlóan feleslegesnek tartják az SD foglalatot, a BT-ról meg azt se tudják, hol kell bekapcsolni (ezt te írtad róluk, magadat is és őket is minősítetted vele, mint a többi baromságoddal) és persze, gondolom szintén BMW-sek és olcsó a fenntartása az ő autójuknak is. No, pá, sok sikert, a tons of HDD aláírásod is fel kellett volna, hogy hívja a figyelmemet, de hát holtig tanulunk, lol.

    Tons of luck 2u, pal!
  • levente68 #240
    Nem tom, melyikre gondolsz, de már nem is érdekel.

    Abba is hagyom a veled való vitát, mert már csak röhögök én is, hogy mit erőlködöm egy ilyen iPhone-BMW a király véleményű emberrel, még a végén összekevernek veled...
  • levente68 #239
    De a márka a prémium, vagy a modell? Egy 316-os szartalicska is prémium neked?

    Közel nem a legjobb autó a BMW, de legalább a legdrágábbak közt versenybe szállhat, illetve a leginkább túlárazottak közt, no meg a leginkább értelmetlenek közt.

  • levente68 #238
    Te nem csak elvakult és tájékozatlan figura vagy, hanem még amnéziád is van?

    Neeeem tud többet?

    Lassan alig kapni 100 pénz feletti telefont, ami annyira buta lenne, mint a tied!!! Sőt, szerintem 100 alatt van ez a határ...

    Mondd, hányszor, hány fórumban kell elolvasnod azt a sokmindent, amit nem tud a szerelmed?
  • levente68 #237
    No de mikor fogod fel, hogy nem parasztvakítás az, hogy egy eszközbe bele tudtak rakni szinte mindent, ami elérhető ezen a területen és így is kevesebbe fáj, mint a te agyonhájpolt szarod, ami alig tud valamit?
  • levente68 #236
    Te milyen tájékozott vagy, szerinted mibe fáj egy átalakító, főleg, ha adják az SD kártyához?
  • narumon #235
    Illetve lehetne még pár gyártót sorolni, de az nem tartozik ide aki lowend autokat gyárt és bepróálkozik néha a premiumba. Azok a gyártók soha nem lesznek prémium kocsik.