Gyurkity Péter

Új külsővel kísérletezik a Firefox

A Firefox 3.5 megjelenése után már dolgoznak is a következő állomáson, amelynek részeként némileg megújuló kezelőfelületet kapunk majd - az első koncepciókat a Mozilla megosztotta az érdeklődőkkel.

Az elsősorban a Windows 7 operációs rendszer méltó fogadására szánt új kezelőfelület első vázlatait a Mozilla Wiki oldalán tekinthetjük meg, ahol rögtön vastagbetűs felhívás tájékoztat arról, hogy ezen alkotások még semmiképpen nem tekinthetők véglegesnek. Arra azonban nyilván jók, hogy megismerjük a fejlesztők által bejárni kívánt utat, amely mintha a Google Chrome böngészőhöz vinné közelebb őket.

Nem véletlen, hogy rögtön a hasonlóságot emeljük ki, hiszen a vázlatok alapján jónéhány elem került át a keresőcég szintén ingyenes fejlesztéséből. Erre emlékeztetnek a meglehetősen kicsire sikeredett kezelőgombok a bal felső és jobb felső sarokban, utóbbi esetében pedig ugyanúgy mindössze kettő funkciót találunk meg, csakúgy mint a Chrome felületén. Az egyetlen jelentős eltérés, hogy a megnyitott böngészőfülek listája továbbra is a címsor, valamint a beépített keresőmező alatt kapott helyet - a jelek szerint a Mozilla illetékesei még mindig nem tudtak megbarátkozni a gondolattal, hogy a füleket az ablak tetején helyezzék el.

Az Aero használata esetén természetesen itt is megkapjuk az valamennyire átlátszó, glossy felületet, a Page gombot ezúttal a fülek listája elé szorították be, a lehető legközelebb helyezve egymáshoz a kettőt, a Kedvencek gombot pedig a jobb oldalon találjuk meg, közvetlenül az Eszközök mellett - a könyvjelzőként elmentett oldalak sávja alapesetben ezúttal nem jelenik meg, ezt először engedélyeznünk kell a beállítások között.

A kezelőfelületet természetesen XP-re is felkészítik, ebben az esetben a hagyományos, egyáltalán nem átlátszó felületet (Luna/Silver/Olive/Royale sémákkal) kapjuk meg, ahogy eddig is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • who am I 7 #49
    Most miért mondod?El kell fogadni, h vannak "kisebb igényűek" is köztünk...Ugyanúgy, h van aki még mindig trabanttal jár.Nincs ezzel probléma.
  • who am I 7 #48
    Nem rossz de a széthúzható "thumbnail"-es fülek jobban bejönnek az új operába, egy jó kis szkinnel.Ebbe amúgy mi az új?Egy tucat....semmi fantázia.
  • garferi #47
    Az átlátszóság a videokártyát terheli, nem a processzort :)
  • djw #46
    én meg leszarom hogy néz ki, csak gyors legyen és minél nagyobb területen lássam a weboldalat, a hasznos tartalmat... átlászóság meg szerintem egy baromság, amivel megint lehet a procit terhelni
  • chuky123 #45
    Na akkor a céges gépre is feldobom mert az tetü lassu.
    Visszont tetszik a "rejtett böngészés" amivel nem jegyez meg semmit ás a historyban sincs semmi nem kell külön törölgetni.
  • garferi #44
    @mate555: "NOT FINAL! THEY ARE ONLY FOR BRAINSTORMING/EXPLORATION!"
    Azaz nem végleges, csak ötlebörze.

    @chuky123: Firefox 3-hoz képest a 3.5.1 több mint 2x gyorsabb, van benne egy pár új funkció. Szerintem nagyon szuperül sikerült kiadás. A sebessége a hrome-hoz képes szabad suemmel szinte ugyanott van. A számbeli adatok ha érdekelnek akkor leteszteled.
  • chuky123 #43
    Mennyire gyors? Gyorsabb mint a crome. Mert 3-as lassu.
  • balee66 #42
    Tényleg színvilágban az Opera új skinjére emlékeztet :D
  • mate555 #41
    Eltűnt a házikó
  • szarvasdinnye #40
    Ue. Sima matt kek hatter, alap win98 style. Halisten luna nincs is ebben az oprendszerben, dehat ki akar csicsat egy serveren?

    Ha hatekonyabban/jobban hasznalhato, engem biztos nem fog zavarni ez az uj skin.