Hunter

Koromból készült a világ legrégebbi tetoválása

A legrégebbi ismert tetoválás az 5300 éves tiroli "jégemberhez", Ötzihez tartozik, akinek egyszerű mintázata feltehetőleg gyógyítással kapcsolatos célokat szolgálhatott.

Azok számára, akik valamilyen ábrát szeretnének a testükre a modern tetováló szalonok szinte korlátlan szín és minta választékkal állnak a rendelkezésükre, az egykori fekete mellett ma már bármilyen pigmentet tetováltathatunk, akár olyat is, ami világít a sötétben.

Ez a mesterség igen nagy múltra tekint vissza, bár az ősi tetoválások célja nagy valószínűséggel nem a díszítés lehetett, alapanyaga pedig az akkori egyik legkézenfekvőbb, fekete színt biztosító anyag, a korom volt.

Ötzi egyszerű mintázata feltehetőleg gyógyítással kapcsolatos célokat szolgált, sem mint dekorációként került volna a testére, állítja Maria Anna Pabst, a Grazi Orvosi Egyetem egyik kutatója, aki optikai- és elektronmikroszkóppal is vizsgálta Ötzi maradványait.

A keresztekből és vonalakból álló rajzok többségét takarták Ötzi ruhái, több tetoválás is az úgynevezett akupunktúrás pontok közelében helyezkedik el. A jégbe zárt embert alpesi hegymászók fedezték fel 1991-ben, azóta a tudósok már kielemezték a ruházatát, különböző betegségeit - ízületi-, hát- és gyomorbántalmait - sőt még mitokondriális genomját is szekvenálták.


Ötzi tetoválásainak vizsgálatához Pabst csapata fény- és elektronmikroszkópot használt, megvizsgálva a tetovált bőrszakaszokat, melyeket utána összevetettek a belső comb nem tetovált mintáinak elemzéseivel. A tetovált bőr számtalan finom részecskét tárt a kutatók elé, melyek között hosszú kristályokat fedeztek fel. A vegyi elemzés szerint a részecskék a koromban is megtalálható kettős kötésű szénatomokból épülnek fel, míg a kristályok szilikátból tevődnek össze. Tetoválásmentes bőre ugyanakkor semmilyen jelét nem mutatta a koromnak. Ötzi "festékét" valószínűleg egy tűzrakóhelyet körülölelő szilikát tartalmú kövekről kaparták le, nyilatkozott Pabst.

"Ha megnézzük a jégember testét - én is ott voltam amikor a testet kiemelték - semmi jelét nem látni, hogyan készültek a tetoválások" - tette hozzá. Feltehetőleg Ötzi társai tüskéket használtak, hogy elég mélyen behatoljanak a bőrbe a korom-festék bejuttatásához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Alfa Of NS #11
    "A leölt ellenségeket számolta az öreg."

    Vagy azt hogy hány nő volt meg neki
  • Epikurosz #10
    Én is erre gondoltam.
  • Tetsuo #9
    Akupunktura.. lol az faszsag.
    majdnem az egesz testen vannak ilyen pontok, de 1ik terulet sem olyan alaku mint azok a csikok.
    A nyugati orvosok kb annyira vagjak az akupunkturat mint mi itt az sg-n. :)
    Ez kb olyan mint Darwinnak a fajok eredete c konyve, amiben van 1 evolucios megallapitas, viszont elmelkedes is, annak miert-jerol.
    Az elobbi az a komoly munka, a masodik az a vicc kategoria. Ahogy Darwinnak nem volt sok koze a filozofiahoz es a teologiahoz, ugy a regeszeknek v a nyugati orvosoknak sincs sok, mas tudomanyokhoz, viszont megis szeretnek elhamarkodottan ilyen fasz kijelenteseket tenni.

    A cikk nem is reszletezi az indokokat, mar majdnem origo szintu, bar az azert tulzas, oda nem is merek kattintani :)
  • gosub #8
    Európában vagy 30.000 éve ilyen számokat használtak méghozzá szinte napjainkig, mint ami a felső képen van. (Lásd a Lascaux barlangrajzokat.) Ha már ilyenről tudunk, talán kézenfekvőbb magyarázat.
  • ziipp #7
    Akupunktúra, ugyan már... A leölt ellenségeket számolta az öreg. :D
  • dzsagon #6
    Ha az én koromat nézzük akkor nem olyan régi az a tetkó.
  • matthias92 #5
    akézfején, mintha csak egy anarchista A betű lenne. :D
  • NEXUS6 #4
    Milyen trendi tetkó!

    Vonalkód!
  • Nos #3
    az egy halféle?
  • tomcsa4 #2
    Érdekes. A tetoválás is baromi régi, mint a zene. Végül is minden szir-szarból csináltak már tetoválást fejlődése során.