Gyurkity Péter

Bemutatkozott a PSP Go!

Bár a meglepetést maga a Sony feje is az E3 legrosszabbul őrzött titkának nevezte, azért még maradt puskapor a vállalat tarsolyában az új vezérlő által.

A Sony a maga részéről két újdonsággal szolgált az E3-kiállítás látogatóinak, ez pedig az új hordozható PSP Go! konzol, valamint a PlayStation Motion Control névre keresztelt mozgásérzékelő vezérlő. Új kontrollert a Microsoft is bemutatott az első napon, így most már három cég jelenik meg a piacon saját megoldásával - egyes vélemények szerint épp ez lesz majd a vesztük. Kaz Hirai elnök fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy kedvező benyomásai vannak a gép fogadtatásával kapcsolatban és egyáltalán nem gondolja, hogy a kiszivárogtatás valamilyen kárt okozott volna. "Futótűzként terjedt el a hír, de mindenki izgalmasnak tartja a masinánkban rejlő új lehetőségeket" - tette hozzá az SCE főnöke.


A PSP Go! fejlesztéséről már több alkalommal jelent meg hír a világhálón, ezekről pedig mi is folyamatosan beszámoltunk, így nem érhet minket nagy meglepetés a készülék specifikációjának láttán. A nagy durranásnak szánt bemutató élét ráadásul a Qore online magazinnak sikerült elvennie, hiszen napokkal a debütálás előtt lehozott néhány képet a termékről, így az érdeklődők mindössze azt nyugtázhatták, hogy végre elkészült az új hordozható konzol. Az új jövevény a hivatalos adatok szerint 50 százalékkal kisebb és 40 százalékkal könnyebb elődjénél. Belső tároló kapacitása 16 GB, ezt tovább bővíthetjük m2 memóriával, a Wi-Fi és a Bluetooth mellől pedig ezúttal hiányzik a beépített UMD-meghajtó.


A Sony azonban nem mondott le végleg az UMD-formátumról, amit Kaz Hirai elnök-vezérigazgató is igyekezett kihangsúlyozni. Az új kiadványok egyszerre jelennek meg korongon és online letöltések formájában, a készülék sikerét pedig exkluzív címekkel (Gran Turismo PSP, illetve Metal Gear: Peacewalker) szeretné bebiztosítani. Az új játékeszközt sokan a Nintendo DSi komoly riválisának tekintik, amelyet idén áprilisában dobott piacra a másik nagy japán cég.


A cég azért szolgált némi meglepetéssel, mégpedig az új mozgásérzékelő kontroller révén, amelynek érkezéséről korábban szintén halhattunk pletykákat. A megoldás az EyeToy kamera, egy Wiimote-hoz hasonló vezérlő egység, valamint egy passzív optikai "érzékelőbúra" ötvözése, amely a beszámolók szerint pontosságban és hatékonyságban lepipálhatja a riválisok megoldásait. A fejlesztés még nem áll készen a rajtra, ezt 2010 tavaszára ígérik. A világhálón azonban máris olvashatunk szkeptikus véleményeket, amelyek szerint a három rivális eltérő megoldása komoly fejtörést okoz majd a játékfejlesztőknek, akik valószínűleg nem kötelezik el magukat egyik mellett sem.


Kazuo Hirai szerint szó sincs arról, hogy a régi PSP-t ezentúl sutba dobhatják tulajdonosaik, ugyanis továbbra is támogatni fogják és sok játékot megjelentetnek még erre a gépre is. A Sony ezt a döntését minden bizonnyal arra a felfedezésre alapozza, hogy a PlayStation 3 játékkonzol megjelenése után is éveken keresztül - mind a mai napig - rendkívül népszerű a 2001-ben megjelent régi, jóval olcsóbb PlayStation 2 és hasonló tendencia várható a 2004 decemberében megjelent marokkonzol, a PSP esetében is. A PSP Go! konzol október első napján rajtol el a tengerentúlon, mégpedig 250 dolláros áron.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #17
    ha csak erre jön a GT meg a Metal Gear, és elfér a zsebemben, ráadásul olcsóbbak lesznek a játékok, akkor lehet beruházok egy ilyenre. ha lejjebb megy az ára.
  • zritya #16
    Csúnya!!!
  • Sir Ny #15
    "rendkívül népszerű a 2001-ben megjelent régi, jóval olcsóbb PlayStation 2 és hasonló tendencia várható a 2004 decemberében megjelent marokkonzol, a PSP esetében is."
    a playstation 2 nem 2000-ben jelent meg?
  • muerte2 #14
    Nekem tetszik, rogton ezt kellett volna kiadni most meg egy tenyleg tovabbfejlesztett gepet.

  • Renátó1985 #13
    igen de ez szinte semmivel nem tud többet. Ez csak egy parasztvakítás.
  • kukacS3K #12
    250 dolcsi az azért nem olyan sok
    sima psp magyarországon kábé 100e körül rajtolt, ez kábé a fele bár amcsi
  • Renátó1985 #11
    ezek már teljesen hülyének nézik a vásárlót
    5 év után előrukkolnak egy szinte ugyanolyan géppel csak kisebb a kijelzője és nem tudod betenni a már meglévő UMD-ket
    pedig hogy vártam az uj kézi konzolt :(
    megérdemelné most a sony hogy valamelyik gyártó előrukkoljon egy tényleg next gen kézi konzollal
  • kvp #10
    Ennyiert az ember mar kap egy kisebb laptopot is teljes erteku operacios rendszerrel, joval tobb jatekkal es kb. hasonlo 3d teljesitmennyel. Igaz, hogy azokban nincs umd meghajto, de ebben sincs, viszont egy laptophoz lehet kapcsolni dvd irot is. Az ingyenesen es/vagy legalisan beszerezheto jatekok szamarol mar nem is beszelve. A sony mar megint dragan ad keveset.
  • Hegi90 #9
    Hát ha tényleg nem fog tudni többet mint a mostani, akkor jó lesz a régi, úgy tervezem, hogy nyár végén beruházok egyre a sok vonatozás miatt :P
  • cateran #8
    Hát..a leirás alapján valamivel jobb lesz,mint a régebbiek,de valahogy nem érzek késztetést, hogy rohanjak berendelni egyet szolid 250 dollárért...annyival azért nem tűnik jobbnak..Jó lesz nekem a régi is:)