Gyurkity Péter

Járművek millióit követnék nyomon 2012-re

A tengerentúlon a vállalatok egyre többször alkalmazzák majd a GPS-technológiát saját járműflottájuk nyomon követésére, ahogy a platform fokozatosan olcsóbbá válik majd számukra.

Az amerikai CJ Driscoll  által elkészített felmérésből megtudhatjuk, hogy a túlsó parton tevékenykedő vállalatok egyre nagyobb százalékban tervezik a járműflotta tagjainak nyomon követését, a műholdas technológia ugyanis már nem jelent akkora korlátokat, mint évekkel ezelőtt - legalábbis a költségek tekintetében. A több mint száz céges vezető megkérdezésével összeállított anyag rámutat arra, hogy több milliárd dolláros piaci szegmens van kialakulóban.

Jelenleg az amerikai piacon mintegy 3,6 millió GPS-készülék van használatban, amelyek kizárólagos feladata a különböző nagyobb járművek, kamionok, felszerelések, valamint a sokat mozgó alkalmazottak nyomon követésére szolgálnak. Ez a szám alig három év alatt, vagyis legkésőbb 2012-re, eléri majd a 6,5 millió darabot, a fejlesztésekben érdekelt gyártók bevétele pedig meghaladja majd a 2,5 milliárd dollárt. Ezzel egy időben tovább növekszik a lefedettség, a különböző készülékek ára pedig folyamatosan csökkenni fog.

A népszerűség és az elterjedtség gyors növekedésében azonban az adatátvitellel kapcsolatos költségek csökkenése játssza majd a főszerepet, ez ugyanis eddig komoly problémát jelentett a megoldás iránt egyébként érdeklődő vállalatok jó része számára. Az adatok real-time visszavezetése a központi irodákba még mindig meglehetősen költséges, ahogy azonban egyre nagyobb sávszélesség válik elérhetővé, ezzel egy időben a költségek is csökkennek majd.

A teljes, 304 oldalas jelentés mintegy 160 különböző szállítót vesz sorra - a pontos adatokat szokás szerint csak azok tekinthetik meg, akik hajlandók kifizetni a cég által kért borsos összeget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #3
    "Most a kettő közül melyik a nem igaz?"

    Mindketto. A gps-t az usa fizeti es mindenki ingyen hasznalja. Ezert ha az usa-nak nincs penze, gondok lehetnek a rendszer fenttartasaval. Ezzel szemben akik hasznaljak, azoknak semmibe nem kerul es ezert nagy profitot hoz. A megoldas reszben a magan finanszirozas lenne, tehat a civil gps hasznalok esetleg fizethetnenek a rendszert mukodteto allamnak. Ezt a dijat legegyszerubben a gps vevo chipek araba lehetne beepiteni es az igy nyert penzbol fejleszteni a gps rendszert. Az eu is valami hasonloval probalkozna, de egyelore nem tul sok sikerrel.
  • B0nFire #2
    Most akkor mi van??? Tegnapelőtt még arról cikkezett Gyurkity Péter, hogy Akadozhat, összeomolhat a GPS, most meg homlokegyenest ellentmond neki. "..a műholdas technológia ugyanis már nem jelent akkora korlátokat, mint évekkel ezelőtt - legalábbis a költségek tekintetében."

    "Amennyiben további súlyos késedelmekre kerül sor, a jelenleg aktív, ám fokozatosan elöregedő műholdak kiesése komoly gondokat okozhat majd jövőre.

    Most a kettő közül melyik a nem igaz?
  • kvp #1
    Ha egy gps-es telefont hasznalnak (vagy egy ipari gsm modemet), ami gsm-es halozaton, tcp-n kuldi be az adatokat, akkor percenkent elkuldve az aktualis poziciot meg egy maganembereknek szant mobilinternetes elofizetessel sem kerul havi 2000 forintnal tobbe az egesz. Nem veletlen, hogy most kezd elterjedni a dolog.