MTI

A játékosok 8,5 százaléka kórosan játékfüggő

Egy új amerikai kutatás megállapítása szerint a rendszeresen játszó fiatalok közül csaknem minden tizedik kóros játékszenvedéllyel küzd.

Jó néhányuknál kimutatható a szerencsejátékokhoz kötődő addikció legalább hat tünete: hazudnak a szüleiknek és barátaiknak arról, hogy mennyi időt játszanak; arra használják fel a játékokat, hogy elmeneküljenek problémáik elől; türelmetlenek és idegesek lesznek, amikor le kell állniuk; elhanyagolják házi feladataikat, és egyértelműen a túl sok játszás miatt következik be az is, hogy rosszak a tanulmányi eredményeik. A szóban forgó kutatást az iowai állami egyetemen működő, médiával és családdal foglalkozó intézet (National Institute on Media and the Family, NIMF) végezte el. "A kutatás célja az volt, hogy megvizsgáljuk: vajon a kóros játékszenvedély valóban olyan komoly probléma-e, amely megérdemli a kiemelt figyelmet. Az eredmények alapján kiderült, hogy bizony megérdemli" - jelentette ki Douglas Gentile, a kutatás vezetője.

A kutatási mintát 1178, 8 és 18 év közötti fiú és lány alkotta. Kilencven százalékuk bevallotta, hogy szokott számítógépen játszani. A fiúk hetente 16,4 órát töltöttek átlagosan számítógépes és videojátékokkal, a lányok 9,2 órát. A függőségben szenvedő játékosoknál ez a szám heti 24 órát tett ki, ami kétszer annyi, mint amennyi ideig az "alkalmi" játékosok a gép előtt ültek. A fiatalok 8,5 százaléka kóros szimptómákat mutatott: egész pontosan hatot sikerült beazonosítani náluk azok közül a tünetek közül, amelyeket az Amerikai Pszichológusok Egyesülete meghatározott. A szimptómák mindegyike hátrányosan hat a családi és iskolai kapcsolatrendszerre, illetve a pszichológiai fejlődésre. A leggyakoribb probléma az volt, hogy a gyermekek játékszenvedélyük miatt elhanyagolták feladataikat.

A megkérdezett fiatalok egynegyede bevallotta, azért játszik, hogy elmeneküljön a gondok elől, és nagyjából ugyanennyien válaszolták azt, hogy akkor ülnek le a géphez, amikor házi feladataikkal kellene foglalkozni. Egyötödük elismerte, hogy szenvedélyük kihatott iskolai teljesítményükre is; azért szerepeltek rosszul különböző vizsgákon, mert játszottak, ahelyett, hogy tanultak volna. Gentile szerint egyértelmű, hogy a gyenge iskolai teljesítmény és a beteges játékfüggőség összeköthető, azonban a kutatásból nem derült ki, hogy melyik jelentkezett előbb.

"Elképzelhető, hogy a kóros játékszenvedély vezet az iskolai teljesítmény romlásához, de az sem lehetetlen, hogy fordítva is igaz: azok a gyerekek, akik sikertelenek az iskolában, a játékban keresnek kárpótlást, sőt megeshet, hogy a figyelemzavaros problémák csak fokozzák a játszáshoz való kötődést - adta közre a pszichológus kutatásainak eredményeit, amelyeket a Psychological Science szaklapban kíván részletesen publikálni. - Bár az orvosi közösség a játékdependenciát nem tartja mentális problémának, reméljük, hogy kutatásunk felnyitja majd a szemüket a játékok pozitív és negatív hatásairól".

A szülők felelőssége érthetően ismét képbe került. A megkérdezetteknek alig a fele válaszolta azt, hogy szülei beleszólnak, mikor és mennyi időt tölthetnek a számítógép előtt. Csupán ötvenhat százalékuknak szabják meg, hogy milyen típusú játékokkal szórakozhatnak. A kutatók szerint súlyosbítja a problémát, hogy a 8-11 évesek egyötöde, a 12-14 évesek 41 százaléka, a 15-18 évesek 56 százaléka birtokolt erőszakos, csak 18 éven felülieknek való játékokat. Hét százalékuk azt is bevallotta, hogy a szülők tudta nélkül, saját pénzéből vásárolta meg a játékokat.

David Walsh, az NIMF elnöke szerint az eredményeknek ébresztőként kell szolgálniuk a családok számára. "Bár a videojátékok kétségkívül szórakoztatóak, egyes gyerekek komoly bajba kerülhetnek miattuk. Nemcsak azonosítanunk kell a problémát, hanem meg kell találnunk azokat a módszereket is, amelyekkel megóvhatjuk, illetve kezelhetjük a játékfüggő gyerekeket" - mondta.

A kutatás nem foglalkozott a közösségi online szerepjátékok, az MMORPG-k okozta addikcióval, amely egészen másféleképpen hat a résztvevőkre. Az egyik leghíresebb és legnépszerűbb MMORPG, a World of Warcraft (WoW) előidézte függőség bizonyítottan sokkal súlyosabb problémákhoz vezethet, mint más játékok esetében. Svéd kutatók nemrégiben megállapították, hogy a WoW tulajdonképpen a "játékvilág kokainjának" is tekinthető, mivel olyan mértékben rá lehet szokni, hogy szinte a fiatalok második életévé válik. Míg a hagyományos számítógépes játékok egyszer csak "véget érnek", addig a WoW állandó, folyamatosan fennmaradó világot teremt, amely totálisan magába szippantja a játékost, aki egyetlen szerveren több ezer másik szereplővel együtt járja végtelen útját.

A játék ráadásul egyfajta szimulációja a valós társadalomnak. A valódi sikerélményeket pótló játékbeli eredményeknek már csak azért is sokkal nagyobb a jelentőségük a WoW esetében, mint a hagyományos játékoknál, mert itt a többi hús-vér szereplő szemében ér el megbecsülést a játékos, míg az utóbbiaknál ilyen jellegű visszacsatolás nincs: ott, amikor az illető nyer, pusztán a gép "gratulál" neki. Egyelőre még az sem egészen világos, hogy a sokszor emlegetett "erőszakos tartalom" miként befolyásolja az addikciót. Békés és erőszakos játékok egyaránt okozhatnak káros szenvedélyt, a szakemberek egy része úgy véli, hogy nincs semmilyen bizonyított reláció az erőszakos tartalom és a függőség között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szigetlakó #68
    Játékok, nyeremények.

    http://fabos-net.ws/nyerj
  • Komolytalan #67
    Szerintem ha 10 nyelvet tanulsz meg, akkor se fogsz annyit keresni, mint én, aki napi 2-3 órát játszik, és magyaron kívül csak 1 nyelven beszél. Na bumm, ezt hova írod be az elemzésbe?
    Fel kéne fogni, hogy az ember nem szaros biorobot, aki azért él, hogy termeljen, hogy a multik tulajdonosai minden nap minden ujjukra másik luxusk.rvát húzhassanak. Nem. Az ember annyit alszik, amennyit muszáj. Annyit tölt el "hasznos" dolgokkal (pl munka, tanulás), amennyit muszáj. A többit meg magára/családjára fordítja (valójában ennek van értelme, a másik kettő csak szükséges rossz).
    Az ember nem akkor sikeres, a 24 órából 16-ot tanul/dolgozik. Nem, az ilyen ember abszolúte sikertelen, akinek tök fölösleges volt megszületnie, mert nem fog élni míg nyugdíjas nem lesz, sőt lehet utána sem. Sikeres ember arról ismerszik meg, hogy keveset tanul/dolgozik, ezzel elér egy olyan életszínvonalt ami neki megfelel, és emellett rengeteg ideje marad magára, vagyis családra/szórakozásra. Persze a "társadalmi normák", meg hasonló f.szságok alapján ez amit írok teljesen eretnek hozzáállás, de gondolj utána, hogy kik írják a társadalmi normákat? Ugye megvan - azok az arcnélküli multik, akik szeretnék, ha a tulajdonosainak minden nap, stb. Ideje felébredni.
  • morden #66
    Helyesebben az érettségi mióta nem ér már semmit...?
    Egyébként össze lehet bármilyen statisztikát hasonlítani más kultúrával rendelkező országokkal, de értelmes, előremutató dolgot nem fogsz leszűrni belőle. Pl hasonlítsuk össze szenegáli és magyaországi vidéki ifjúságának wow fertőzöttségét, eredmény: MO valószínű végtelenszer fertőzöttebb mint Szenegált mi következik ebből? semmi ... (Az adatok hasraütésszerűek szinte biztos vagyok benne, hogy valaki kukacoskodni fog, rendes statitszikával alátámasztva bátran tegye :D )
  • n0k0m #65
    Ezzel csak az a baj, hogy tenyeket mondtal, nem vitatkoztal vele, hogy deee annak idejen csak az emberek 1 %-a tudott lerettsegizni ami most a doktori cimhez is eleg lenne.

    Amugy meg mint irtam "erettsegi miota er barmit is?"

  • Julius Caesar #64
    hát 20%-tól kettes. megcsinálod az első két feladatod, ismered 0-9-ig a számjegyeket, latin ábécét, meg felirod a kódodat az első lapra és 3-masod van, mehetsz egyetemre. röviden ennyit :D

    amúgy fbn lx-nek is sok helyen (ha nem mindenhol) igaza van, bár gondolom más tényezők is rájátszanak.
  • dilofekete #63
    Amikor még az elemit végeztem, nem hittem el az osztályfőnökömnek, hogy azzal a tudásunkal amivel rendelkezünk, simán leéretségizünk. Teljesen igaza lett csak még pluszban 4 évet el kellet tölteni plusz 11 kilónéterre, hogy még oklevelet is kapjak érte. Ráadásul nem értem, hogy eggyes tantárgyakból tökre ugyan azok a témakörök, mint az elemiben volt anno, de itt mindig ki kellett menni a szünetekben. Elemiben játszhattuk azt, hogy állandóan elbújtunk a teremben és kaptuk a figyelmeztetőket eggy idő után :) Mennyivel jobbnak tartottam volna, ha csak szakmát tanulok, meg matekot és talán idegennyelvet, de én azt soha nem fogom megtanulni, mert pik-pak elfelejtem, mert csak összezavarja a gondolataimat és nem érzem jól magamat. Viszont jó volt váltogatni az osztájokat, hogy mindig más közöségben legyek és újakat halljak és több kedvem volt bejárni a suliba. Számomra az éretségim annyit ér, mintha sokat tanutam volna itthon a semmi helyett. Akkor se tanultam volna, ha fizettek volna érte.
    A föld eggyes orszégaival meg igenis össze kell hasonlítani a statisztikákat, mert hogy más értékrendűek az nem azt jelenti, hogy ezek az emberek nem ugyan azon a bolygón élnek, tehát ők is ugyan úgy képesek azt csinálni amit mi, mert van kezük lábuk fejük.... Ez a bizonyítható közös tulajdonságunk, amit meg nem lehet elnézni azzal az indokkal, hogy ők hülyék vagy bármi más kitalált tulajdonságu(n)k. Emberek között csak két féle ember lehet: a NŐ és a FÉRFI
    Pesrze attól hogy valakinek más a csontfelépítése az még nem azt jelenti, hogy neki nem tetszik a számítógépes játék.
  • n0k0m #62
    Na ez morden-nek megy:

    "OFF Mennyire értéktelen lett az érettségi, Spielberg mint "eggy" tétel :DD én annó az Édes Anna pszichodinakikájából érettségiztem és ugyan azt éri az enyém, mint a kollégáé :D OFF vége"

    Szeretem az ilyen embereket akik igy kifenyezik magukat. Elarulom most is ugyanolyan konnyu (vagy kinek nehez) az erettsegi, mint annak idejen volt.

    Arrol meg ne is beszeljunk, hogy nyugatabbra milyen az iskolarendszer, megis hulyebb a magyar.

    Utoirat: Miota er az erettsegi barmit is?
  • morden #61
    OFF Usamen Power: nem képzellek senkinek, nem is értem miért gondolod , hogy veszem a fárattságot és elgondolkodok rajtad, nem szállok be a nárcisztikus,figyelemhiányos játszmádba, azt meghagyom másnak. (a vélemény pedig a legritkább esetben semleges:D) OFF vége

    Nemrég volt egy felmérés, hogy minden 200 ezredik(!!) ember hasonlít csak a címlapos, elvárt emberre (Új-Zélandon) a többiekkel mi van ? lehet FBN LX jó helyen kapizsgál.

  • Fbn Lx #60
    heti 16 óra lófasz.
    amikor kijött a gothic 3, akkor napi 14-16 órát játszottam durván.
    volt egy hasonló silkroados időszak is.
    manapság van, hogy hetekig nem játszok semmivel, mert kevés játék köt le igazán.

    Mellesleg talán azért keresi mindenki a sikerélményt a játékokban, és azért élvezi mindenki, hogy a játékban egy hős, egy nagy ember bőrébe bújhat, mert a társadalom, a média elvárja az emberektől, hogy sokkal erősebbek, sikeresebbek, szebbek, jobbak legyenek, mint amilyenek. Nem igaz?
    Olyasmi hatásgyakorlás ez, mint amilyet a nőkre a fogyókúrás legyél ribanc legyél szőke legyél csontsovány és markolj sok f@szt magazinok gyakorolnak, na meg a TV, már egész kicsi kortól kezdve.
    Aztán csodálkoznak, hogy az ember anorexiás, hogy az ember szenvedélyekbe menekül, hogy az ember függő, hogy az embernek nincs önértékelése, amikor mindenhol, tévében, rádióban, interneten, újságba a tökéletes embereket mutatják, a média a tökéletes emberekről szól.
    Kicsit mindenki érezheti ezt a tökéletességet, ha megszemélyesíthet egy karaktert.
    Én így látom.
  • USAMEN POWER #59
    Lenne egy két hozzászólásom az Offon belüli szövegedre, de kihagyom...
    Túl beképzelt vagy, és túl magas a ló alattad, ami qrwára nem érdekel, majd egyszer le esel.
    Körülötted mindenki megtudja fogalmazni semlegesen, a hozzászólását a cikkhez, de nekem nem tetszik a szöveged.

    "sportot, művészeteket (zene festés stb), önkéntes munkavégézést, közösségben való aktív részvételt és a szerelmet értem" Ha a világ úgy alakulna ahogy te elképzeled, lehet hogy még a középkorban lennénk. De meglehet hogy csak én gondolom így...
    Ja és ne képzelj el egy szétkockult képü függőnek, egy dolog hogy játszok épp eleget, ha annak képzelsz, különösebben nem érdekel, de nincs igazad.