Berta Sándor

Archiválják a GeoCities-tartalmakat

Néhány napja vált ismertté, hogy a Yahoo bezárja a GeoCities nevű szolgáltatását. A szakemberek igyekeznek megmenteni a web első korszakából származó tartalmakat.

"A Yahoo gyáva módon, csendben, titokban jelentette be a döntést. Le akarják kapcsolni a GeoCitiest, ami egy közel 20 éve működő szolgáltatás és ami több millió felhasználó otthona volt" - írta blogjában Jason Scott. A virtuális érdekességek gyűjtője számára azonnal világossá vált, hogy meg kell menteni a GeoCities tartalmát. Scott azzal indokolta ezt, hogy a Yahoo anyagai részét képezik az internet történelmének, az emberi kultúrának és valami olyasmit jelentenek, amit mindenképpen meg kell őrizni a jövő generációinak.

A GeoCitiest 1994-ben alapították Beverly Hills Internet néven. A cég nagyon gyorsan fejlődött, mivel felhasználóinak lehetővé tette, hogy ingyenesen elkészítsék első honlapjukat. "Az emberek elmentek a GeoCitieshez, ha be akarták mutatni az ötleteiket. A hobbijaikról való feljegyzések vagy az összeesküvés-elméletek először hagyhatták el a Windows 3.1-es környezetet és valami olyasmivé váltak, amit minden internetezőnek bemutathattak, ráadásul színesben és azonnal" - tette hozzá a webrégész.

A Yahoo 1999-ben 3,5 milliárd dollárért vásárolta meg a céget, de a dolgok később nem a tervek szerint alakultak. Jason Scott ezért felszólította az online közösség tagjait, hogy találkozzanak az #archiveteam IRC-csatornán és ajánljanak fel sávszélességet, valamint tárhelyet a GeoCities-tartalmak megmentésére. A szakember április 26-án a barátaival már több mint 200 000 GeoCities-oldalt mentett le. A legtöbb honlapot még 1999-ben hozták létre. "Még nem tudjuk, hogy az összes tartalom mekkora helyet foglal. Néhányan úgy vélik, hogy elérheti akár az 50 terabyte-ot is. Én azonban úgy becsülöm, hogy 5-15 terabyte lehet" - közölte Scott.

A webrégész nem akart technikai részleteket elárulni, mivel attól tartott, hogy a Yahoo valamelyik vezetője jogi lépéseket tesz ellenük. Annyit azért tudni lehet, hogy minden http-kapcsolatokon keresztül és az rsync program használatával történik. az egyes oldalakról 3-5 másolat készül. Amikor a munka elkészül, az önkéntesek meg fogják kérdezni az Archive.org-ot, illetve a Kongresszusi Könyvtárat, hogy igényt tart-e egy kópiára. Vagyis könnyen lehet, hogy a honlapok egy része online továbbra is elérhető lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AtisH #5
    Hát igen.... És amikor ez a portál is, azaz a supergamez még warezben nyomult...
  • Flashy #4
    érdekes korszak volt. az, hogy mindenkinek a szaladgáló kutyás animgifek ugranak be erről az időszakról, elég sok mindent elmond, mást jelentett a design, mást jelentett az információ. az akkor keletkezett értékes tartalom biztosan átkerült már máshova, tehát azt nem kell sajnálni. tényleg inkább történelmi érdekesség már, egy ilyen gyorsan fejlődő tudományágban 10-15 év már történelem, úgyhogy mentsék meg.
  • mad mind #3
    Nekem is volt ott próbaoldalam.
    Régi szép idők.
  • FoodLFG #2
    Én már abba a generációba tartozom, akiknek nem sokat mond ez a név.
    Úgy tűnk eljárt felette az idő.
  • Praetor #1
    De rég is volt, amikor a legjobb oldalak a Geocities-en voltak...