Berta Sándor

Az e-mail a legfontosabb kommunikációs eszköz

Hiába vannak közösségi portálok és azonnali üzenetküldő szolgáltatások, az elektronikus levelezés pozíciója megkérdőjelezhetetlen.

"A kezdetekkor egy e-mail cím volt az egyetlen lehetősége a digitális gondolatcserének. Az elektronikus levél tíz évvel ezelőtt még inkább a technika megszállottjainak és a fiataloknak volt érdekes, napjainkban azonban már mindenki számára természetes megoldás és a világháló első számú kommunikációs eszköze" - jelentette ki Eva Heil, a GMX német levelezési szolgáltató ügyvezető igazgatója.

A szakember hozzátette, hogy ugyan az elmúlt egy évtizedben megjelentek más, a mindennapokban szintén előszeretettel használt kommunikációs formák is a weben, például a klasszikus chat mellett az azonnali üzenetküldő szolgáltatások és a közösségi portálok, de ezek csak kiegészítő megoldások, az e-mail kulcspozíciója vitathatatlan. "Továbbra is az e-mail cím a belépő a digitális világba. Elég csak belegondolni, hogy például a a közösségi oldalakon vagy az online boltoknál való regisztrációnál, az információk megosztásakor, a magán és az üzleti életben még mindig minden az elektronikus levelezés segítségével történik. Szinte minden felhasználónak van legalább egy e-mail címe és a levelezőprogramokat is gyakrabban használják az emberek, mint más online szolgáltatásokat" - közölte a GMX vezetője.

Hiába népszerű ugyanakkor az elektronikus levelezés, komoly problémákkal kell szembenéznie: a spamekkel, az adathalász és az online csalók által küldött üzenetekkel. Különösen a spam aránya veszélyes, hiszen száz e-mailből több mint kilencven kéretlen reklámlevél. A szakértők úgy vélik, hogy amennyiben ez az arány eléri a 99 százalékot, akkor az elektronikus levelezés jövője is veszélybe kerülhet. Ezt a véleményt nem osztotta ugyanakkor Eva Heil, aki szerint a spamprobléma technikai szempontból komoly, de semmiképpen sem okozhatja az e-mail kihalását. A szakember nem tart attól sem, hogy például az azonnali üzenetküldők átveszik a közeljövőben az e-mail helyét.

"A 25 évesnél fiatalabbak közül ugyan sokan kommunikálnak ilyen módon, de az idősebbek között ez az arány sokkal kisebb" - szögezte le Eva Heil. S hogy mit hozhat a jövő? Nos, valószínűsíthető, hogy az e-mail, a mobil technikák és az azonnali üzenetküldők össze fognak olvadni egyetlen, több célú megoldássá. Az új szoftverek már nem csak levelezést és üzenetküldést tesznek majd lehetővé, de lesz számos kiegészítő funkciójuk (SMS-küldés, naptár, kereső, feladatkezelő stb.) is.

Nem véletlen például, hogy az egyik legnépszerűbb levelezőprogram, a Thunderbird készülő 3-as verziójának fejlesztői is ezt akarják megvalósítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #13
    pont ezért nem fizetős az ímél. ha fizetős lenne, akkor a spammerek a mi accoutunkon lőnék el a spamokat, és elfogyna a pénzünk, és kilépnénk a fizetős ímélből.
  • BlackRose #12
    Ez igaz, de... lehetséges limitet rendelni az email címhez rendelt számla mellé és így lehetetlen lenne a számlát terhelni (és email-t küldeni) külön felhatalmazás nélkül. A SPAM-ot másképpen nem lehet megoldani, szép és jó igy, hogy "ingyen" van de ennek az ára a SPAM.
  • mrzool #11
    Elsőre jó ötletnek hangzik (céges hálózatokon belül nyilván úgyse fizetne senki, csak a kimenő levelekért), egy aprócska ámde fatális hiba van benne. A spammerek ma is zombi gépeket használnak a szemétjük küldésére, mi akadályozná meg őket abban, hogy az x-edik verziójú botnet kliens ne az éppen feltört illető saját e-mail accountját használja, és így terhelje rá a költségeket? A választ rövid: semmi.
  • BlackRose #10
    Az igazi kérdés, hogy ez a 3-400 email mennyit hoz neked (vagy mennyit takarít meg) pl. SMS-re és telefonálásra is költesz legalább ennyit biztos vagyok benne, miért nem kapsz SMS SPAM-ot?, Az életben minden úgy van, ha nem hoz semmit akkor lehet, hogy nincs is szükséged rá, ha viszont szórakozás akkor meg pénzedbe kerül.

    Igy is fizeti valaki, mert ami lehetővé teszi az nincs ingyen és akik üzemeltetik azok sem dolgoznak ingyen, csak most a költségek szét vannak szórva és a SPAM-erek mint "free rider"-ek ezen alapozzák az "üzleti model"-t.
  • Sir Ny #9
    "Gondolom volt neki, amivel regisztrált anno bizonyos helyekre, viszont nem használja, a postafiókja régen betelt, a jelszót meg elfelejtette."

    nem telt be a postafiókom, nem leveleztem senkivel, csak jöttek a hírlevelek, mert mindenhova regisztráltam, de már azok sem, mert letiltottam őket.
    és nem felejtettem el a jelszómat. még mindig tudom, csak egyszer be akartam lépni megnézni a leveleimhez, oszt azt írta ki, hogy sikertelen belépés...
    meg van egy másik emailcímem is, annak is tudom a jelszavát, csak az apám elfelejtette a sajátját, bekéreckedett az én emailcímembe, és szép lassan kitúrt...
  • Sir Ny #8
    egyszer használatos emailcím (pl mailinator)
  • B0nFire #7
    Gondolom volt neki, amivel regisztrált anno bizonyos helyekre, viszont nem használja, a postafiókja régen betelt, a jelszót meg elfelejtette.

    Igaz, hogy amint új helyre akar regisztrálni, meg kell kérni a jelszó emlékeztetőt. Ami viszont szopás lesz, mert mivel valószínűsíthetően betelt a mailbox, nem tudják hová küldeni.

    No és persze vannak olyan szolgáltatók - pl a freemail -, ami 90 nap passzivitás után megszünteti az accountot. Ez is szopás.

    Na, ekkor kell e-mail címet csinálni újra.

    Egyébként sok olyan oldal van már, ami vizsgálja az email-cím hitelességét is, és egy kamu címmel nem enged hsz-t sem küldeni a lapra. Aztán vannak olyanok, amelyek kimondottan egy-egy szolgáltatót nem csípnek, pl a citromailt nem fogadják el. Ekkor is kell valami rendes helyen Yahoonál vagy Gmail-nél csinálni egyet.

    Aztán meg elfér az. Nem kér enni.
  • Macc #6
    #3: az oke, hogy valaki meg tud lenni nelkule, de a legtobb forumon aktivalas van emailen keresztul, akkor ide hogy regisztraltal?

    #5: azert az az emailenkenti 20 forint nem csak a spammereknek jonne rosszul. En havi 3-400 levelet kuldok...
  • BlackRose #5
    A SPAM problémát viszont elképesztően egyszerű megoldani, egy nem korlátlan erőforrásról van szó és mégis elméletileg térítés nélkül alkalmazzák, ha nekem mondjuk 10 centbe kerülne egy email küldése nem lenne semmi gond, de a SPAM-ereknek igen. Szóval addig még térítés nélkül lehet korlátolt dolgokat használni addig ott nem lehet megoldás. Különben a SPAM szűrés az egy dolog és még talán megoldható részben, de ez igazán csak növeli a SPAM mennyiségét, mert ha 100-ból 1 megy át akkor a SPAM-er nem 100-at küld hanem 1000, és a temérdek veszteség az Internet erőforrásaira csak növekszik, a SPAM nagyon sokba kerül, hardver, energia, stb. Megoldani csak úgy lehet, ha ezeket a költségeket a SPAM-erekre irányítják, vagyis ha fizetni kell az email-ért.
  • BlackRose #4
    Miért ne lennél meg nélküle, hiszen nem valami ami elengedetlenül szükséges (magának Donald Knuth-nak sincs email címe, pedig nem igen van nálla hatalmasabb egyéniség a Computer Science-ben), viszont ez nem jelenti, hogy mindenki meglehet nélküle.