Horváth Tamás

Warhammer 40 000: Dawn of War 2



Kiadó: THQ
Fejlesztő: Relic
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Windows XP SP2 vagy Windows Vista SP1, P4 3,2 GHz (egymagos) vagy bármilyen Dual Core processzor, 1 GB RAM (XP), 1,5 GB RAM (Vista), 128MB videokártya (Shader Model 3) - Nvidia GeForce 6600 GT / ATI X1600 vagy ezzel hasonló tudású, 5,5 GB szabad hely
Ajánlott: Windows XP SP2 vagy Windows Vista SP1, AMD Athlon 64×2 4400+ vagy bármilyen Intel Core 2 Duo, 2 GB RAM (XP és Vista), 256MB videokártya (Shader Model 3) - Nvidia GeForce 7800 GT / ATI X1900 vagy ezzel hasonló tudású, 5,5 GB szabad hely
Hasonló játékok: Warhammer 40 000-sorozat
Kategória: fantasy RTS

A folytatások korszakában csak akkor tud életképes maradni egy-egy franchise, ha képes megújulni, és ezt a reneszánszt olyan irányban lépi meg, mely minden téren kielégíti a játékosok éppen aktuális igényeit. A Relic nem tétlenkedett, és a Warhammer 40 000: Dawn of War 2 esetében több fronton is szakított az első rész által bebetonozott alapokkal. A manapság már megszokottnak számító stíluskeveredésen felül új, taktikai elemekkel, "hősrendszerrel" és csapatalapú küldetésekkel rakta tele produktumát, mely a klasszikus RTS-rajongók számára tán csalódás, az újra fogékonyak, esetleg az adott játékstílus kedvelőinek azonban maga a paradicsom lehet, ami meglepő módon kizárólag asztali rendszerekre látta meg a napvilágot.

Talán pont ez lehet az oka, hogy kevésbé lett történetorientált a folytatás, mely kicsit megnehezíti a játékos dolgát. Gyakorlatilag képtelenség beleélnünk magunkat a sztoriba, mely lényegében nincs is, a történések egymásra hányva követik egymást. Ámbár a játék utolsó felvonásában összeáll a kép, kapunk némi magyarázatot, de az egyszeri játékosnak mégis hiányérzete támad, hisz nem kapunk egy olyan űroperát, mint anno a StarCraft esetében. Így a Dawn of War sosem fog olyan kultikus magasságokba emelkedni, mint a Blizzard mai napig hatalmas népszerűségnek örvendő alkotása.

Klikk ide! Klikk ide!

A játék kezdetén a Blood Ravens klán tagjaként, az Armageddon cirkálóval ereszkedünk alá a különböző bolygókra, ahol az univerzum ismert frakcióit, esetünkben az orkokat, a tiranidákat és az eldákat kell leradíroznunk a galaxis térképéről. Az űrgárdisták épp egy Caldaris nevezetű bolygón végeznek rendfenntartói tevékenységet, amikor hirtelen bonyolódni kezd a helyzet. Állandóan visszatérő ellenségeink, az orkok meglepő taktikai lépésekre szánják el magukat, a helyszínen lévő erők pedig képtelenek útját állni a hordának. Ez pedig olyan összeesküvés-elméletnek szül táptalajt, miszerint az eldák az orkokkal együtt, planétáról-planétára haladva akarják eltörölni az emberiséget.

Klikk ide! Klikk ide!

És ekkor jön az újabb csattanó! A semmiből visszatér a galaxis sáskájaként ismert Tiranida faj, akik egy meglepetéscsapással adják az űrgárdisták tudtára, hogy bizony, van miért félniük. Ekkor lép színre a Blood Ravens rendház két ismert élharcosa, Force Commander - ezek vagyunk mi - és Tarkus, a régi kolléga. A játék itt adja kezünkbe az irányítást, amit a korábbi részekből ismerős küldetéstérkép megjelenésével ad tudtunkra a rendszer. Ennek lényege, hogy szabadon megválaszthatjuk, hogy mely bolygó felszínén szeretnénk letenni egységeinket. Ez egyben azt is előirányozza, hogy a fő küldetés mellett lehetőségünk lesz rengeteg mellékszál teljesítésére is, azonban a Relic lustaságból, vagy időhiány miatt túlságosan ismétlődőre, unalmasra és egyhangúra kreálta ezeket a részeket, melyek kimerülnek a "támadd meg ezt, védd meg azt" feladatok teljesítéséből.

Ellenben komoly újítást véltünk felfedezni a játékmechanikában, ami szakított a stílus névjegyének számító bázisépítés és nyersanyag-gyűjtögetés módszerével. Helyette állandó létszámú, összesen négyszakasznyi csapat áll rendelkezésünkre, akiknek az élén úgynevezett hősök állnak, akik mondanom se kell, számos speciális képességekkel bírnak. Ezenkívül kapunk két tartalékcsapatot, akikkel pótolhatjuk veszteségeinket. Feladatunk tehát nem más, mint az egyes térképeken taktikusan, vagy rámenősen, azaz helyzettől függően végigkommandírozni és tapasztalati pontokat, valamint spéci eszközöket gyűjteni.

Klikk ide! Klikk ide!

Az általunk irányított Force Commander például egy hatalmas rohammal képes elsöpörni ellenfeleit az útból, míg hű társunk, Tarkus gránátokat hajigál, Cyrus pedig a lopakodás és a szabotázsakciók mestere. Ezen képességeket és a szakaszainkban rejlő potenciált felhasználva azonban mindenféle komolyabb kihívás nélkül átgázolhatunk az ellenségen kezdő és közepes fokozaton is, így ezen a téren csúnyán mellélőtt a Relic. A legnehezebb nehézségi szinten ugyan már komolyabb fejtörést okoz a mesterséges intelligencia, de a környezet megfelelő kihasználásával, annak taktikai elemként való alkalmazásával könnyen kiismerhető az ellenség, így némi gyakorlást követően már ez sem jelenthet kihívást számunkra. Sajnos katonáink taktikai repertoárja sem emel a színvonalon, hiszen ezek kimerülnek a fedező tűzben, a fedezékbe vonuláson és az épületek elfoglalásában. A küldetések végén az RPG-játékokból ismert főellenfelek okozhatnak esetleg némi fejfájást, de ennek teljesítése is kimerül a "lődd, míg bírja" elvben. Semmiféle taktikázásra nem kényszerít a játék, így miután rengeteg hasznos tárgyat és felszerelést szedhetünk fel az adott küldetések során - megint csak szerepjátékokból átemelt elem -, melyeket a küldetések között aggathatunk rá hőseinkre, lényegében egy idő után elég, ha beküldjük őket a húsdarálóba, biztosak lehetünk benne, hogy könnyűszerrel végeznek mindenkivel.

Ezenkívül tapasztalati pontokat, XP-ket gyűjtögethetnek katonáink, amiket a szerepjátékokból ismert módon, összesen négy kategóriában oszthatunk szét közöttük. Az első az életerőnket és regenerációnkat javítja, a második a távolsági fegyverekkel kiosztott sebzést, a harmadik a közelharci sebzést, míg a negyedik az energiát, és energiaregenerációt. Utóbbi lényegében a jól ismert manát képviseli. Ezzel egy időben számos speciális képességet nyithatunk meg, így főhőseink közül például Tarkus végtelen mennyiségű gránátot szórhat ellenfeleire. Az így kapott egyveleg végül is kellemes összhatást kelt a játékosban, de a túl sok önismétlődő elem azért rányomja a bélyegét a végső pontszámokra.

Klikk ide! Klikk ide!

Azért akadnak egyedileg kivitelezett elemek is a játékban. A grafika például egy az egyben csillagos ötösre vizsgázott. A Company of Heroes alatt használt Essence 2.0 továbbfejlesztett motorja dübörög a Dawn of War folytatása alatt, ami egy hihetetlenül látványos látványvilággal és küllemmel vértezi fel a játékot. A tereptárgyakkal sokkal gazdagabban szórta meg a Relic a második részt, részletesebb, életszerűbb és nem utolsó sorban interaktívabb, mint amit eddig a legtöbb RTS-ben láthattunk. A természetes és mesterséges fedezék fokozatosan lemorzsolódik, a falak fázisonként omladoznak, ahogy a megszállható épületek is. A korhű effektek mellett élethűbb fizika és részletesebb textúrákat vonultat fel a program.

A stílusok keverésével izgalmassá tett egyjátékos kampány összességében hosszantartó élményt még így sem nyújt. Az igazi fanatikusok persze a fejlődési rendszernek köszönhetően akár többször is végigrághatják magukat az unalomba fulladó küldetéseken, ám a többjátékos mód kicsit több érdekességet rejt már magában. Először is, a szóló móddal ellentétben itt nem egy frakciót, hanem azonnal négyet hajthatunk irányításunk alá. Az űrgárdisták mellé megkapjuk az orkokat, az eldákat és a játék történetében először állhatunk a tiranida sereg élére.

Mind a négy faj három-három hőssel az élén indul csatába, és bár itt már megjelennek az erőforrások, az elfoglalható pontok, az azonnal fejleszthető és felszerelhető egységek, valamint egy bázisépülettel is gazdagodunk, továbbá némely egységek épületek felhúzására is alkalmasak, mégis, összességében itt is a daráláson, az állandó akción van a hangsúly. A stílus kedvelői valószínűleg tobzódni fognak örömükben, hiszen a gyors, pörgős és látványos játékmenet a kevés egységszám révén átlátható csatákat tesz lehetővé, ellenben a klasszikus nyersanyag-bányászós, épületfelhúzós játékmenet a háttérbe szorul.

Klikk ide! Klikk ide!

Ami negatívumként felsorolható a többjátékos mód esetében, az az alacsony pályaszám. A fejlesztők mindössze három 1 vs. 1 és négy 3 vs. 3 csatározásokra kihegyezett térképet dobtak össze a második részhez, azonban mindegyik egytől-egyig profi munka, kiegyensúlyozott, okos felépítéssel, rombolható tereptárgyakkal, rengeteg taktikai lehetőséggel.

Említésre méltó, és profi munkát takar a játék hangjainak kivitelezése. A hangeffektusok büntetnek, a narrátor hangja egy az egyben beleillik ebbe a sötét, komor, háború sújtotta univerzumba, az egységeknek, lényeknek és még a fegyvereknek is tökéletesen eltalált hangokat komponáltak a fejlesztők. A szinkronszínészek teljes odaadással és nagy beleéléssel olvassák fel szövegeiket, ezen a ponton valóban fantasztikusat alkotott a Relic hangokért felelős csapata.

A fejlesztők szakítottak az RTS stílus jól bejáratott kliséivel, cserébe kapunk egy három különböző játékstílusból táplálkozó produktumot, mely mindegyikből ad egy kicsit, mégis megfelelően lavírozik ezeken a határvonalakon. Az újítások nagyon jól működnek, bár, mint mondottam, az önismétlés kicsit rányomja a bélyegét az egész játékra. Emiatt kicsit keserű a szánk íze, de összességében egy jól összerakott, nagyon szép és hangulatos folytatást tett le az asztalra a Relic legénysége. Grafika: A Company of Heroes-ban kiválóan teljesítő Essence 2.0 motort fejlesztette tovább a Relic csapata, és nagyon jó munkát végeztek. Egy jól optimalizált, látványos, minden téren a mai igényeket kielégítő grafikus motor dübörög a játék alatt, mely változatos helyszínek, részletes textúrák és gyönyörű környezet megteremtését tette lehetővé.

Kezelőfelület: A klasszikus RTS elemek kigyomlálásával, a hack'n'slash és az RPG elemek megjelenésével teljesen megváltozott az irányítás. A kevés szakasz - szám szerint négy - irányítása pofonegyszerű, a harc átlátható. A bázisok építésének, illetve a nyersanyagok gyűjtögetése hiányának köszönhetően nincs semmi, ami megosztaná figyelmünket, így könnyen áttekinthető az egész rendszer, aminek kezelését pillanatok alatt elsajátíthatjuk.

Játszhatóság: Túlzottan ismétlődő és unalmas, így némi vigaszt csak a szakaszok fejleszthetősége, a taktikai pontok kiosztása, hőseink állandó babusgatása és felfegyverzése okozhat. Sajnos a helyzeten a többjátékos mód sem segít, bár ha igazak a hírek, és a Relic hamarosan ontani fogja a multiplayer térképeket, ebben az esetben a mérleg nyelve könnyen átbillenhet.

Intelligencia, nehézség: Klasszikus hentelős játékot kreált a Relic. A lényeg a gyors, precíz mészárláson van, a taktika teljesen a háttérbe szorul. Ezúttal a puszta, nyers erő a nyerő. Ugyan a térképek által kínált taktikai lehetőségek némi változatosságot kínálnának fel, ezekkel alig fogunk élni.

Hangok, zene: A játék egyik legprofibban kivitelezett alkotóeleme. Kiváló szinkronszínészi munka fültanúi lehetünk. A Dawn of War 2 zenéi pörgősek, sokszor feltüzelik a játékost, ráadásul mindegyik frakcióhoz eltérő dallamokat komponált a stúdió.

Összegzés: A Relic ügyesen lavíroz a sok-sok stílus vékony határa mentén, megfelelően adagolja az elemeket és mindig a legjobbkor. A klasszikus RTS ismert építőkockáit kukába hajítva egy pergős játékmechanikával, látványos grafikával és kiváló zenei aláfestéssel felvértezett produkciót kapunk. Akadnak még hibák, de egy esetleges harmadik rész esetében ezek könnyen orvosolhatók, csak kicsit több időt kell szánni a fejlesztésre, és akkor egy ötös skálán nem négyet, hanem csillagos ötöst kap a játék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Spardas #20
    Dawn of War 2 Magyar Rajongók Figyelem!

    Olyan emberek jelentkezését Várnám akik úgy érzik, hogy a Warhammer játékok jövője még korán se zárult le, és szeretnének részt venni egy magyar közösségi oldal szerkesztésében.

    http://dawnofwar2community.wordpress.com/
  • Indigo #19
    /OFF
    Ha FPS, akkor Clive Barker's Jericho

    Már akinek. Számomra pl a Jericho volt borzalmasan monoton és unalmas. Ráadásul félelmetes sem volt igazán, csak néhány helyen gusztustalan, és ennyi. Tucatjával vannak nála jobbak.
  • Aestus #18
    A cikket elolvasva lehet erre asszociál az ember, viszont köze nincs az igazsághoz. Én legalábbis nem bírtam felállni a játék mellől. Jól visszaadja a WH40K univerzum sajátosságait, engem megfogott a játékmenet is, pedig klasszikus CRPG párti vagyok. Doyle W. Donehoo által írt OST-t is minden nap hallgatom. Ha meg úgy szarozol, hogy nem ismered a WH40K világát, tessék elolvasni a Ian Watsontól a Spacemarine-t. :) F.E.A.R. első részét végigtoltam, bár számomra unalmas volt. Ha FPS, akkor Clive Barker's Jericho.
  • Fbn Lx #17
    a fear 2 is elég középszerű számomra... azt se fejeztem még be, már lassan egy hónapja :D


    áhh, mikor jönnek már a jó rpg-k megint...
    kénytelen voltam felrakni obliviont tegnap, + knights of the nine + shivering isles. Egy jó darabig biztos elleszek vele megint... :)
  • Al Ashrad #16
    A cikket elolvasva: magyarul egy újabb szar játék. Mivel egy közepes játékot nem fogok megvenni, nyugodtan titulálhatom szarnak. Ha már kiadok 10 ezer forintot egy játékért, akkor legalább legyen olyan, mint a FEAR 2, vagy egy FIFA. SZVSZ.
  • Fbn Lx #15
    még valahol a végefelé beleuntam és abbahagytam, de még fent van. lehet kedvet kapok hozzá.
    amúgy jó játék, de ami rohadtul elvette a kedvemet az a rengeteg defence.
    egyszerűen alig tudok haladni a történettel, mert folyton támadják valamimet és azt kell védeni.
    ha nem tudom megcsinálni a +2 deploymentet akkor reménytelen a továbbhaladás már... persze ha nem akarok mindent elveszteni amit betámadnak.
  • Magh #14
    A TfT és SC:BW szintjét eddig meg sem közelítették. AoE-ről nem nyilatkozok, teljesen más stílus, a CnC3 (és RA3) gyengén sikerült, jobb híján - és a csökkenő érdeklődés miatt - bekerült pár nagyobb ligába. A DoW a DC-re elért viszonylag jó balance és kellő komplexitása ellenére a squad rendszer gyermekbetegségei miatt nem lehetett sikeres, rétegjáték lett belőle, ahogy a CoH-ból sem. A DoWII pedig ezek keveréke, durván lebutítva, innentől ugyanaz a sors vár rá, csak az a pár jobb játékos is el fogja kerülni, akik az egyedi játékmenet miatt előbbiekkel még elvoltak (elvannak a mai napig). Megjegyzem, egykezemen meg tudom számolni, hány profinak mondható játékosa volt a fenti játékoknak, de a két nagyágyúban ők labdába sem rúghattak volna. A multi egészében nélkülözi egy profi RTS összes hozzávalóját, a community meg egyenesen gáz. SP-t én ki sem próbáltam, de a fórumok alapján DC/SS szintű skirmish kamucampaign. Szerintem a játék egy-két kevésbé lényeges aspektuson kívül nem méltó az elődhöz.
  • dukey42 #13
    lanban szoktuk tolni... isten ez a játék.. pedig az egy után fura volt elsőnek, de szerintem jó irányba változott
  • galocza #12
    én is bele akartam kötni, de igaza van (bár szvsz nem erre gondolt): az első dow kezelése (odáig, hogy f10 a menü, nem esc), a kezelőszervek elrendezése, de még a grafika is (bumszli figurák, egymás melletti épületek között is hely a gyalogok mozgására) a wc3ra hajadzik.
    mondjuk én ezt nem lopásnak tekintem: nem titkolt terv volt, hogy versenyjátékban átvegye végre a már akkor is öreg craftok és aok helyét (ami sajna nem sikerült).
    apropó, nézzük csak hova fejlődtünk azóta: wcg rts versenyjátékok: wc3, sc, aoe3, c&c3.
    a két utolsó legalább újabb. hogy jobbak-e mint a dow, mondják meg a stratégák...
  • Beyond silence #11
    Multibaj király, de a single igénytelen... azért senki ne vegye meg, szerintem...