Gyurkity Péter

Angliában is elérhető a Google Street View

A Google a napokban indította útjára a Street View szolgáltatást a szigetországban, mintegy tucatnyi várost lefedve az utcaszintű fotókkal - a partnerek mellett a helyi illetékesek is elégedettek a lépéssel.

A Google Maps oldalán jól látható, hogy a szolgáltatás az Egyesült Államokon kívül Ausztráliában, Új-Zélandon, Japánban, valamint Európában elérhető, utóbbi esetében a kör néhány francia, spanyol, olasz, illetve belga városra szűkül le. A tavaly megkezdett munka eredményként azonban immár számos brit (angol, skót, walesi és északír) városban is megtekinthetjük az utcákról készített képeket, amelyek nagy segítséget jelenthetnek a navígálásban.

A most beemelt városok listája a következő: London, Edinburgh, Leeds, Bradford, Cambridge, Cardiff, Belfast, Birmingham, Manchester, Liverpool, Oxford, Sheffield, Nottingham, Derby, Bristol, Coventry, Glasgow, Aberdeen, Swansea, York, Newcastle, Dundee, Southampton, Norwich és Scunthorpe. A keresőcég azzal indokolta a lépést, hogy a szolgáltatás nemcsak az amerikai, de az európai felhasználók körében is rendkívül népszerűnek bizonyult, így logikusnak látták a további terjeszkedést. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy London főpolgármestere, Boris Johnson, is üdvözölte a lépést, kiemelve az eszköz hasznosságát.

Az indulásban természetesen a Google helyi partnerei is igyekeznek kivenni a részüket, így például a Findaproperty.com, valamint a Fancyapint.com. Előbbi nyilván a házkeresést, utóbbi pedig a megfelelő kocsmák megtalálását könnyíti meg, ebben pedig a képi anyag nagy segítséget jelenthet mindkét portál számára. És akkor még nem beszéltünk a könnyű integrálásról, amelynek révén bármely weboldal kihasználhatja a Google szoltáltatásában rejlő előnyöket.

A rajttal egyelőre a helyi illetékesek is elégedettek, akik kiemelik, hogy a keresőcég megtette a szükséges óvintézkedéseket, hogy elkerülje a korábbi jogi problémák újbóli felbukkanását. A képek ezúttal kizárólag olyan látványt tárnak elénk, amely megszokott a nyilvános útvonalak esetében - a helyieknek tehát nem kell attól tartaniuk, hogy kényelmetlen helyeken és helyzetekben kapják le őket a Google munkatársai.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gopher #12
    Igen, akár azokat is! :)
  • Solten #11
    nah, megvan a rokazo ember:



    :D
  • Tetsuo #10
    alapbol nem lehet felismerheto senkinek sem az arca.. azt pedig gep retusalja, nem ember.
  • B0nFire #9
    Hehe! Egyébként pedig így is irdatlan méretű képadathalmazt kell feldolgozniuk a StreetView-s csapatnak. Egyszer láttam valami dokfilmet, amiben az autóparkjukat mutatták, amelyeknek a tetején a 360 fokos kamera van; valami iszonyat sok autóval és emberrel dolgoznak, és ezek még csak a fotósok. Munka tehát van vele bőven. Én inkább úgy csinálnám a helyükbe, hogy csak akkor retusálnék egy-egy képet, ha azt ténylegesen szóvá is teszi valaki, egyébként nem.

    Az miért baj, ha a képen Mariska néni locsolgatja a kertjében a virágokat? Persze, aki géppuskával flangál az utcán, annak kínos lehet, na de ennyi erővel karddal az oldalán, vagy anyaszült meztelenül is mászkálhatna; csak idő kérdése hogy lekapcsolják.
  • Solten #8
    Tele lesz az utca "arcátlan" emberekkel... :)
  • B0nFire #7
    A képpel semmi baj, mert az arcot nem lehet beazonosítani rajta mindaddig, míg egy hülye el nem kezd reklamálni, hogy "én vagyok a képen".

    Egyébként pedig Fotosopp! Nem igaz, hogy 2009-ben az okoz problémát, hogy kiretusáljuk (vagy kitakarjuk) egy képen a nem kívánt részleteket, mint pl amikor XY az út közepén szaratja a kutyáját.
  • Solten #6
    link
  • Solten #5
    Hehhe.. Pont olvastam a helyi lapban (Edinburgh), hogy Glasgowban mar tiltakoznak, mert par emberke magara ismert, szemelyes jogaik csorbultak stb. Meg valakit ugy fotoztak le hogy epp rokazott...

    Kedvencem:

  • Sly9119 #4
    Vagy Sajókazára - Sólyomtelep... ilyenek?:D
  • jaspercry #3