Gyurkity Péter

Évekig várhatunk még az OLED TV-re

Bár a Sony elsőként megjelent készüléke immár egy teljes éve elérhető, a többiek nem kapkodják magukat, hogy hasonló fejlesztésekkel árasszák el a piacot. Ez jó ideig nem is változik, marad tehát az LCD és a plazma uralma.

A Cnet oldalán megjelent hosszabb elemzés kiemeli, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben nem is meglepő, hogy a gyártók mélyen hallgatnak. Korábban ugyan többen bejelentettek ilyen prototípusokat, a konkrét termékekkel azonban továbbra is várnak, mivel még mindig túlságosan sokba kerül a nagyobb méretű példányok legyártása, így nem éri meg siettetni a piaci megjelenést.

Jellemző, hogy a nagy neveket magában foglaló csoportól (Samsung, Sony, LG Electronics, Toshiba, és Panasonic) eddig egyedül a Sony rukkolt elő ilyen kijelzővel, és az sem nevezhető hagyományos méretűnek - a 11 hüvelykes példány nem igazán alkalmas a meglévő televíziók lecserélésére, a cég pedig azóta sem mert újabb változattal előállni. A szakértők számításai szerint egy OLED TV legyártása jelenleg kétszer annyiba kerül, mint amit az LCD esetében már megszoktak a gyártók, ez azonban nagyrészt annak köszönhető, hogy viszonylag alacsony példányszámokkal dolgoznak a vállalatok.


Nem valószínű, hogy a helyzet sokat változna az idei évben - ha így lenne, a fent említett nagyobb gyártók prototípusok egész sorával érkeztek volna a januári CES-kiállításra. A rendezvényen azonban a Sony a már egy éve kapható 11 hüvelykes termékével jelent meg, amelyet egyetlen 21 hüvelykes prototípus egészített ki, a Samsung pedig szintén egyetlen nagyobb méretű példányt, egy 40 hüvelykes kijelzőt mutatott be. Meglehetősen soványka eredmény ez a gyártók részéről, amely nagyon is jellemző a jelenlegi helyzetre.

A Sony a maga részéről 2010 második felére ígéri a sorozatgyártásban majdan résztvevő gyártósorok felújításának befejezését (erre 243 millió dollárt költöttek eddig). Idén egy 14,1 hüvelykes kijelző megjelenésére számíthatunk a Samsung, illetve egy noteszgépgyártó jóvoltából, amely azonban laptopokban kap majd helyet. A nagyobb példányok érkezéséig marad a plazma és az LCD uralma, és az az optimistább előrejelzések szerint sem nagyon változik majd az elkövetkező 3-5 évben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #59
    Azt már fél lábbal is kibírom. :)
  • PeterGee #58
    Azt a Samsung dolgot csak poénból írtam. Elég fáradt az elmém a sok túlórától bocsi.

    Hát nem tom, hogy szabad-e, de azt sem tom mikortól kerülnek a pocra. Nem kizárt, hogy még hónapokig nem is látsz sehol.
  • dez #57
    Jól van na, nem csak a Samsung foglalkozik a témával.

    Amúgy szinte hihetetlen, amit írsz... Ez ilyen meglepetésszerű piac-letámadás akar majd lenni? Szabad neked ilyeneket kifecsegni? :)
  • PeterGee #56
    Nem tudom, hogy ismered-e elég kis márka: Samsung

    Ma túl vagyunk a 40-46"-os proba gyártásán. Már kint vannak a szlovák gyárban és elvileg ezekben a percekben kezdik a tömeg gyártás az SMD-n. Hogy mit jelent a tömeg a gyártás nálunk? 5-6000 Main lap naponta.
  • dez #55
    Most már csak azt kellene elárulnod, hol dolgozol, tehát kiktől is lehet ezt várni? :)
  • PeterGee #54
    LCD-kről csak annyit, hogy napi 8 órában tesztelem a legújabb típusok main lapjait. Persze a hozzájuk tartozó kijelzővel. Ma már nagyon jó képük van még a belépő modelleknek is.

    Az OLED tv-kről csak annyit, hogy ma érkezett a teszt készülék, holnap kezdődik a próba gyártás és még a héten tömeg gyártást szeretnének. A képe nagyon király, bár már nem feltűnö a különbség az LCD-hez képest.
  • cousin333 #53
    Igen, a Tn-film eleve olcsóbb technológia volt, ma ennek a differenciának az erősített változatát látjuk.

    "Ha az MVA, S-PVA panelekkel, kezdeti viszonylag magasabb költségük ellenére, de a későbbi nagyobb volumenű termelés miatt nagyobb hasuon lenne, akkor azt eröltetnék a gyártó cégek is."

    Ebben nem vagyok olyan biztos. Tudják, hogy ugyanannyi sosem lesz (rövid távon biztos nem), akkor meg még mindig "mindenki" a TN-t venné... Inkább maradt luxuscikk, amin még több profijuk van, de egyes megszállottak (vagy pénzes igényesek, ahogy tetszik), ennyiért is megveszik, egyszerűen azért, mert jobb, vagy mert kell (mondjuk a színhelyesség miatt).
  • cousin333 #52
    "Az átlóval a felület inkább négyzetesen arányos."

    Ebben neked teljesen igazad van, de sehol sem mondtam az ellenkezőjét. A képátló a TV-k esetében olyan, mint a processzoroknál az órajel (volt), nagyon fontos marketingparaméter. Tehát mindenki számára egyértelmű volna, hogy mennyi lehet a macimális fogyasztás (már kérdés, hogy mondjuk ez nem a felhasználó számára volna igazán lényeges, hanem a gyártónak, neki meg bonyolultabb összefüggéseket is meg lehetne adni. Csak minél több a változó, annál többet lehet trükközni.)

    Amikor cm/W-ot mondtam, akkor egy lehetséges mérőszámra gondoltam, aminél nem kell különösebben számolgatni. Most, hogy így mondod, külön előny lenne, hogy ez a számítás gyakorlatilag korlátozná a képátlót, mert nem egyenesen arányos a növekedés. Tehát mégegyszer: a _mesterséges_ mérőszámosdi azt jelentené, hogy nem lehet olyan 100cm-es képátlójú TV-t forgalmazni, ami mondjuk 100W-ál többet fogyaszt. Ez csak egy kósza ötlet persze, itt az elv az érdekes, nem az, hogy most négyzetesen vagy lineárisan számolunk vele. A mondandóm pedig az, hogy ilyen limitekkel igenis rá lehetne venni a cégeket arra, hogy a gazdaságosabb technikákat jobban erőltessék.
  • AgentKis #51
    Az átlóval a felület inkább négyzetesen arányos. Tehát ha egy 21" átlójú kép mondjuk 40W háttérfénnyel jó akkor ugyanaz a fényerő 42" átlójú kép esetén 4szeres azaz teljesítmény 160W háttérvilágítást követel. (A fényerőt is lumen/m^2-ben szokták megadni)
  • NEXUS6 #50
    És ez nem is olyan rossz, mert az első videokamerák meg ráadásul még erős röntgen sugárzást is kiadtak magukból, tehát a szépséges tvbemondó kisasszonyok bizony elég korán haltak.

    Szal azért van itt teknikai fejlődés.