Berta Sándor

Biometrikus rendszereket fejleszt az amerikai hadsereg

Az Egyesült Államokban néhány vállalat már a jövő biometrikus rendszerein dolgozik. Az arcfelismerés már egy mobiltelefonnal megvalósítható, de a pénz csak ömlik a területre.

A vállalatok egyike az Animetrics, amely partnere az Intelligence Advanced Research Activitynek (IARPA), és a múlt héten pénteken kapta meg első megbízását az Egyesült Államok Hadseregétől. Az Animetrics feladata egy 3D-s arcfelismerő rendszer kifejlesztése az amerikai hadsereg Biometrics Task Force egysége számára. A 497 millió dolláros megbízást hivatalosan a Science Applications International Corporation (SAIC) adta.

Az IARPA első hivatalos találkozójára a virginiai McLeanben található MITRE-1 épületben került sor. A 130 meghívott vendég között voltak vállalatok, egyetemek és az amerikai fegyveres erők kutatóintézeteinek képviselői. A résztvevőket küldő intézmények névsora tekintélyes, gyakorlatilag mindenki képviseltette magát, aki a tengerentúlon számít: a Caltech, a Carnegie Mellon, a Johns Hopkins, a Notre Dame, a Marylandi és a Houstoni Egyetem, az 1990-es évek óta biometriával foglalkozó Nyugat-Virginiai Egyetem kutatói, valamint a Cogent Systems és a SAGEM Morpho munkatársai is.

A rendezvénynek helyt adó MITRE Corporation egy nonprofit vállalat, amely szorosan kötődik a Massachusettsi Technológiai Intézethez (NIT). Csak egy példa: 1958-as alapítása után a MITRE több száz egykori MIT-dolgozót vett át. A mostani 6800 alkalmazott 65 százalékának akadémiai végzettsége van, a cég foglalkozik a repüléssel és az űrrepüléssel éppúgy, mint a belbiztonsági, hírszerző és felderítő rendszerek kifejlesztésével.

A bemutatókon szerepelt két tucat olyan vállalat is, akik a nyilvánosság előtt szinte ismeretlenek. A Cognitec Systems például az elsők között alkotott meg arcfelismerő rendszereket, de ide sorolható a FaceVacs is. A Cognitecnek már most olyan megoldásai vannak, amelyek képesek videókat átkutatni egy bizonyos testtartású és mimikájú személyek után és a felvételek alapján megmondani az illető normális testtartását és mimikáját, akár 3D-s technológiák segítségével is. A rendszer már működik Sydney és Frankfurt am Main repülőterein.


A MITRE illusztris szomszédokkal büszkélkedhet. A közvetlen közelében vannak a Northrop Grumman épületei és egy másik utca a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) főhadiszállásához vezet. A távoli szomszéd pedig az alig 50 kilométerre található Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA). Figyelemre méltó az L1 Identity Solutions cég, amely létrejötte óta összesen tíz biometrikai kutatásokkal foglalkozó vállalatot vásárolt meg. Köztük van Viisage, az Identix és az Iridian. Egy másik társaság, a Kynen LLC nagy hatótávolságú biometrikus megoldásokat fejleszt és piacvezető akar lenni ezen a területen.

S hogy mindez nem csak a távoli jövő, azt jól mutatta az Animetrics előadása, amely az IFace-ről szólt. A hivatalos tájékoztatás szerint az IFace egy natív arcfelismerő iPhone-alkalmazás, amely nagy elismerést váltott ki az amerikai fegyveres erők körében. A Defense Adavanced Research Agency (DARPA) és a Nemzeti Szabvány- és Technológiai Intézet már elismerte a program nagyszerűségét és elsősorban a könnyű kezelhetőséget díjazta. A szoftvernek van egy iFace Celebrity Edition nevű változata, amelynek köszönhetően bárki megtudhatja, hogy melyik hírességre hasonlít a leginkább.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #3
    Baxa meg, csak jó lenne már az az edit funkció, mert marhára lusta vagyok VIP-nek bereggelni!!!:DDD
  • NEXUS6 #2
    Már csak egy kérdésem lenne, hogy a hadseregnek mia lofax szüksége van egy ilyenre? Csak mert divat, és kell hogy nekik is legyen?

    Egy katona arra lőhet, ha háború van, akin az ellenséges állam egyenruhája, vagy amin az ellenséges ország felségjele található. Másra nem, függetlenül attól, hogy hasonlít-e DzsórzsKlúniara, vagy Oszmamára, vagy akárkire, mert különben meg fogják bűntetni. (Igaz, ha amcsi akkor nem, mert ők baxnak a nemzetközi bíróságokra).

    A kapuszolgálat tevékenységét viszont nagyban segítheti, hiszen az újoncokkat rengeteg félreértéstől mentől menti meg, amikor a 10 000. alezredest eszi be a fene a laktanyába és esetleg kiveri a balhét, hogy nem tisztelegtek neki, pedig civilben van!
  • toto66 #1
    He-he!
    A hülyébbeknek, hogy bekerüljenek a rendszerbe:
    " szoftvernek van egy iFace Celebrity Edition nevű változata, amelynek köszönhetően bárki megtudhatja, hogy melyik hírességre hasonlít a leginkább. "