Horváth Tamás

2009, avagy mely PC-s játékokat várhatjuk idén?

Ismét eltelt egy esztendő, mely játékfelhozatal tekintetében igencsak gazdagnak bizonyult. A viszonylag csendes évkezdést követően őszre igazán felpörgött a piac és gyakorlatilag nap, mint nap kaptunk az arcunkba egy kiváló alkotást. Az eddig ismert és tavaly bejelentett játékok is komoly bizakodásra adnak okot, így összegyűjtöttük, hogy 2009-ben mely produkciókat várjuk a leginkább. A lista természetesen nem fed le minden igényt, teljesen szubjektív és bőven lehetne még mit belepakolni.

Batman: Arkham Asylum

Az elmúlt években méltatlanul mellőzték Gotham sötét lovagját, Batmant, ami főként a förtelmesre sikeredett filmadaptációknak volt köszönhető. Aztán 2005-ben jött a tehetséges Christopher Nolan, aki új oldaláról mutatta be a Denevérembert. Tavaly a Nolan-éra folytatódott, megkaptuk a második felvonást, mely minden képzeletünket felülmúlta, és nyugodtan kijelenthettük, hogy 2008 legjobb filmje mellett minden idők legjobb képregény-adaptációját is köszönthettük A sötét lovagban.

Az új szeleknek köszönhetően a játékipar is ráharapott a témára. Sokáig azt hihettük, hogy a Pandemic hozza el nekünk a várva várt produktumot, aztán ez elsikkadt, talán már kukában is van a sokak szerint felejthető alkotás. Ellenben a londoni székhelyű Rocksteady Studios az EIDOS bizalmát élvezve belevágott egy Batman-adaptáció hegesztésébe, mely projekt a keresztségben a Batman: Arkham Asylum nevet kapta.


A cím nem véletlen, ugyanis a játék témáját az azonos című legendás képregény szolgáltatja majd, vagyis ismét Batman - hangját Kevin Conroy kölcsönzi - és Joker - Mark Hamill (alias Luke Skywalker) szólaltatja meg - párharcának lehetünk szemtanúi. A történetért az a Paul Dini felel, aki korábban a Batman: The Animated Series, Detective Comics képregényeket is jegyezte.

A játékmenet a tömény akció és a nyomozós vonal között lavíroz majd. A denevérember minden spéci kütyüjét beveti egy-egy küldetés során, és a fejlesztők ígérete szerint az egész rendszer a CSI stílusára hajaz majd. A látványvilágért az Unreal Engine 3 felel, és a magazin állítása szerint mind a karakterek, mind a környezet kidolgozása nagyon profi lesz.

A Rocksteady Studios a manapság oly népszerű "váll mögötti perspektívát" választotta, így hősünk szemszögéből sokkal nagyobb teret láthatunk be. Ellenfeleink között olyan ismert karakterek bukkannak fel, mint Joker, Harley Quinn, Killer Croc, Zsasz, Penguin, Riddler, Scarecrow, Poison Ivy, vagy Mr. Freeze. Oldalunkon Gordon felügyelő mellett ifjú lánya, Barbara Gordon (aka Oracle) segédkezik, akivel állandó rádiókapcsolatban állunk majd.

Fejlesztő: Rocksteady Studios
Platformok: PC, Xbox 360, PlayStation 3
Várható megjelenés: 2009 nyara
Honlap

Wolfenstein

Bizonyára minden olvasónk játszott - vagy legalábbis hallott - már az 1992-ben megjelent első FPS-ről, amit John Carmack és maroknyi csapata dobott össze. Igen, ez volt a Wolfenstein 3D, ami azóta megélt egy, a valóságtól igencsak elrugaszkodott folytatást, a Return to Castle Wolfensteint, mely közepes egyjátékos módja mellett inkább többjátékos játékmódjával kötött le minket hetekre, hónapokra - engem évekre. Ezt követően azonban komoly csönd övezte a franchise-t, de egy percig se volt kérdés, hogy újabb epizóddal lepnek meg minket az id Software emberei. A tavalyi E3-on aztán lerántották a leplet a Raven Software fejlesztői, így megismerhettük a történet részleteit, melyek a következők:


A második világháború tetőfokán, 1943-ban járunk. Hitler és birodalma hanyatlóban van, a szövetségesek folyamatosan felülkerekednek a nácikon, azonban Himmler, az okkultizmus egyik elvetemültebb megszállottja őrült tervet eszel ki. Ha sikerülne a Fekete Nap nevű okkult erőt irányítása alá vonni, akkor senki sem vehetné el a Náci Birodalomtól a végső győzelmet. Itt csatlakozunk mi a történetbe, mint az OSA ügynöke. Az első részhez hasonlóan, ezúttal is BJ Blazkowicz bőrébe bújva kell a nácik orra alá borsot törnünk.

Raven Software, id Software, Pi Studios
PC, Xbox 360, PlayStation 3
2009

StarCraft II: Wings of Liberty

Nem hiányozhat listánkból a StarCraft II sem, melyről 2008-ban rengeteg érdekesség látott napvilágot, azonban megjelenési dátummal vagy bármilyen kézzelfogható anyaggal nem tudott még előállni a Blizzard. Egyelőre annyit tudni, hogy hamarosan kezdetét veszi a bétateszt, a játék pedig epizódonkénti formában kerül majd a polcokra.


A teleregényes kivitelezés valószínűleg nem sokaknak lesz ínyére, azonban jó, ha tudjuk, hogy az ígéretek szerint mindegyik alkotás - Terrans: Wings of Liberty, Zerg: Heart of the Swarm, Protoss: Legacy of the Void - felér majd egy teljes értékű játékkal. Mindegyik pakk közel 30-40 szólópályát tartalmaz, illetve mindegyik külön-külön fókuszál majd valamire, így a Terranok esetében a technológia, a Protossok esetében a diplomácia, míg a Zergek esetében az RPG elemek érvényesülnek.

Blizzard Entertainment
PC
2009?
Honlap

Bioshock 2

Az igazat megvallva szinte semmit sem tudni a Bioshock folytatásáról, ugyanis a 2K Games illetékesei parancsba adták, hogy el kell zárni az információcsapokat, ez pedig egyelőletoltesportal.php?status=linkletoltes&refid=5415re nagyon jól működik. A megjelenési dátumon, na meg egy nagyon rövid teaser videón kívül egyelőre nem szivárgott ki egyéb. Egyes pletykák szerint egy prequel epizóddal lesz dolgunk, vagyis a Bioshock történetének előzményeivel ismerkedhetünk meg.

2K Marin
PC, Xbox 360, PlayStation 3
2009 harmadik negyedév

Rage

Ha John Carmack neve felmerül egy játék mellett, akkor arra akaratlanul is felkapjuk a fejünket. A kicsit felemásra sikeredett Doom 3 után a zseni visszavonult, és komoly fejlesztésbe kezdett. Az id a Tech 4 motort végleg a kukába hajította, és egy teljesen új alapokra helyezett engine fejlesztésébe vágott. Az ötös széria képességeit első körben a 2007-es QuakeCon-on ismerhettük meg, ahol ezzel egyidőben bemutatták Carmack új játékát, a Rage-et is.


A fejlett technikai vívmányokat felvonultató játék szerencsére nemcsak a külcsínben, hanem belbecsben is komoly fejlesztéseken esett át. A Rage nem egy esztelen öldöklős FPS-nek ígérkezik, ugyanis RPG-elemek sokaságába botlunk majd. Kereskedhetünk, a nagyobb városok vezetőinek bizalmát elnyerve küldetéseket kaphatunk, pénzt kereshetünk, amit járgányunk fejlesztésére fordíthatunk. Igen, lesznek négykerekűek, ugyanis a hatalmas távolságokat itt buggy-val, meg egyéb csodákkal tehetjük majd meg.

id Software
PC, Xbox 360, PlayStation 3, Mac
2009? Mafia 2

A Mafia 2-ben ezúttal a '40-es évek végébe és az '50-es évek elejébe csöppenünk. Főhősünk Vito, aki katonai kötelezettségeit letudva épp a frontról tér haza, hogy aztán a világháború miatt elszalasztott éveit bepótolja, és helyrerázza kisiklott életét. A játék helyszínéül ezúttal is egy fiktív amerikai nagyváros szolgál. A fejlesztők az eseményeket elköltöztették Lost Heavenből, így mostantól Empire City-ben tengetjük majd mindennapjainkat. Ráadásul a csehek nem voltak lusták megnövelni a bejárható terület méretét, mely az első rész metropoliszához képest durván kétszer nagyobb lesz.

Állítólag egy igazi lélegző városban garázdálkodhatunk, a járókelők újságot olvasnak, a buszra várnak, vagy csak szimplán kávéznak a barátaikkal. Ezúttal is piti bűnözőként vágunk neki a kalandnak, a megkeresett pénzt pedig a valóságnak megfelelően költhetjük el. Járhatunk konditerembe, ruhákat, ételt vehetünk, de akár harcművészetet is tanulhatunk. A járműpark is grandiózus kibővítésen esett át. Saját magunk által vásárolt autóink végre egyedi rendszámtáblát kapnak, továbbá ha egy-egy hosszabb útra készülünk, akkor érdemes a benzint is lecsekkolni, ugyanis kifogy az üzemagyag a négykerekűekből, melyeket természetesen a benzinkutakon tankolhatunk meg.

A csehek ígérete szerint a Burnout Paradise-ban megismert törésmodellhez hasonló látványvilággal kápráztatnak el minket, ráadásul a realizmus talaján maradva egy komolyabb falnak csapódáskor, vagy egy üldözéses jelenet során bevitt pontos találattól biztosan felrobban a benzintank, így érdemes lesz higgadtan és pontosan terelgetni a járgányunkat, különben pillanatok alatt véget érhet a kalandozás.

2K Czech
PC, Xbox 360, PlayStation 3
2009 ősz
Honlap

Duke Nukem Forever

Képtelenség volt nem betenni a várva várt címek közé, már csak a poén kedvéért is. Vajon idén mi mindennel árasztanak el minket a 3D Realms munkatársai? A több mint 12 éve fejlesztés alatt álló(?) DNF-ről a mai napig semmit nem tudni, a 2007 karácsonyán debütált új videó óta szinte semmit nem láthattunk tökös Duke-ból. 2008-ban egy karácsonyi képeslap és pár in-game fotót leszámítva csak további ígérgetésekkel lettünk gazdagabbak. Talán idén...


3D Realms
PC, ?
Honlap

Mirror's Edge

A Mirror's Edge egy olyan utópisztikus világban játszódik, mely kicsit Orwell 1984 című regényében megismert disztópiához lehetne hasonlítani. A korábban szabad életérzést biztosító városvezetés célul tűzte ki, hogy megszünteti az utcákon elburjánzó bűnözést, így egy diktatórikus elvek alapján működő rendszert építettek ki, ahol mindenkit kamerákkal figyelnek és állandóan lehallgatnak. A kisebb gyanúba keveredett egyéneket azonnal börtönbe vetik, a nagyobb veszélyt jelentő delikvenseket pedig likvidálják.

A megfélemlítés és a rend betartását a helyi szervek, a rendőrök, illetve speciális ügynökök biztosítják, akik a játék előrehaladtával többször is borsot törnek majd főhősnőnk orra alá. Természetesen a "Nagy Testvér" szeme se lát mindent, így akadnak olyan csatornák, ahol az információáramlás szabadsága még biztosított. Ez az az ösvény veszélyekkel teli, és aki egyszer rálép, az soha többé nem térhet le róla. Ebben a steril, futurisztikus, szenvtelen univerzumban Faith - jelentése "hit" - "Runnerként" dolgozik, azaz futár. Feladata, hogy bizonyos csomagokat A pontból B-be jutasson, azonban a fő cselekményszál mégse erre fókuszál, hanem hősünk testvérére, Kate-re, aki komoly problémával találja szemben magát.


Egy változást, a régi boldog és szép időket ígérő politikust meggyilkolnak, és a bűncselekményt az amúgy rendőrként dolgozó hölgy nyakába varrják. A koholt vádakkal illetett lány, ha börtönbe kerül, akkor onnan soha többé ki nem jut, így Faith kénytelen versenyfutásba kezdeni az idővel, hogy felgöngyölítse a fura összeesküvés részleteit és kimentse egyetlen élő rokonát, a testvérét.

A PC-s verzió tartalmilag semmit nem változik a konzolos változathoz képest, a játékmechanizmus sem esik át renováláson - pedig ráférne -, ellenben a grafika némi tuningot kap. Az NVIDIA jóvoltából ugyanis az Ageia PhysX technológia is helyet kap a játékban, ami sokat dob majd az élményen - az első kedvcsináló legalábbis erre utalt.

EA DICE
PC: 2009. január 13.
Honlap

Street Fighter IV

Ryu és társasága kisebb kihagyás után idén februárban ismét visszatér. A játéktermek korábbi királya, a Street Fighter IV ékes példája annak, hogyan kell a régen tökéletesen működő dolgokat elegyíteni a kor szellemének megfelelő újdonságokkal. A klasszikus karakterek mellett új belépők is színre lépnek, ügyesen keverik a 2D-s és a 3D-s megvalósítást, illetve a régi epizódok védjegyének számító hatgombos irányítás is visszatér.


Capcom
PC: 2009. február
Xbox 360, PlayStation 3: 2009. február 17.
Honlap

Warhammer 40 000: Dawn of War 2

2006 óta fejleszti a Relic a második részt, mely a Company of Heroes-ból jól ismert Essence 2.0 motort használja majd. Természetesen a mai igényekhez igazították az engine képességeit, így lesz benne DX10, valamint felpumpált Havok fizikai motor. Egyelőre csak az ork és az űrgárdista frakció ismert, azonban a következő hónapokban hamarosan újabb tájékoztatás várható ezen a fronton. Kooperatív kampányt is kapunk majd.


A lepusztult városi környezeten kívül kopár, sivatagos, hegyekkel tűzdelt, illetve dzsungeles térképeken akciózhatunk. A sikeres küldetések után különleges tárgyakat kaphatunk, melyek a későbbiekben hasznunkra válhatnak majd - páncélok, fegyverek, ritka tárgyak. Összesen hat osztagot irányíthatunk egyszerre, akiknek élén különböző hősök állnak, rájuk különös figyelemmel kell majd figyelni, ha sikeresen akarjuk teljesíteni a küldetéseket. Különböző kinézettel rendelkezik majd mindegyik egység. Az épületeket elfoglalhatjuk, illetve a környezet rombolható lesz.

Relic Entertainment
PC
2009. február 23.
Honlap

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • grebber #91
    Bétások írták kalap szar lett!
  • PAtr0n #90
    Érdekes...a W40k DoW2-t senki nem várja? Pedig korszakalkotó RTS az is. Nincs még egy olyan RTS amiben 9 nagyban! különböző faj közül választhat az ember. Az előző részekből mondjuk sztem kár volt a Solustormot kiadni a +2 fajjal, ki lehetett volna hagyni az egészet, a Dark Crusade bőven elég lett volna, ez már rókabőr volt így. Azt a +2 fajt inkább a DoW2-ben debütáltattam volna.
    Én várom, csak ne az új graf legyen az összes újdonság benne....

    Amúgy meg Bioshock2, DNF, Mafia2, RTCW2, Starcraft2 mind jöhet... imádom az összeset. :)
  • Fbn Lx #89
    "a 2K Games illetékesei parancsba adták, hogy el kell zárni az információcsapokat, ez pedig egyelőletoltesportal.php?status=linkletoltes&refid=5415re nagyon jól működik."


    ez mi? :DD
    a bioshock 2-nél,
  • gamer33 #88
    Fura címe van a cikknek, én itt csak 2 Pc játékot látok, a többi masszív konzolos fejlesztés amelyeknek lehet Pc-s verziója is.
  • RedRiot #87
    "remélem a Mafia 2 nem csap át valami gagyi GTA klónba."

    Én bízom benne hogy nem. Remélhetőleg az első rész után a készítők levonták a tanulságot, és a második részben is meglesznek az régi Mafia értékei: nagyon kidolgozott, szórakoztató karakterek, gengszterfilmek kliséire épülő, de mégis jó történet, interaktív film jelleg. A várossal, a nosztalgikus hangulattal, a korhűséggel a képek alapján nem lesz semmi gond!

    És végül, ha jól emlékszem, a Mafia2-t PC-re fejlesztik, és azt konvertálják konzolokra. A GTAIV übergagyi, alapjaiban elbaszott portolása óta ezt óriási pozitívumkénet kell kezelnünk.


    Nagyon kíváncsi vagyok a Rage-re is: az infok amolyan "Fallout3 autókkal" dolgot sugallnak. Az meg nem volna rossz. :)
  • grebber #86
    Na a Dark Sector is kijött pc-re pedig arról volt szó pc-s projectet törölték.

    DE ES FR IT RU nyelveket tartalmazza!
  • Mike #85
    a másik minősítgetését lehetne mellőzni?
  • n003 #84
    nahh te igazi ökör vagy :( mi alapon lehet a bf2-t akármelyik cod-hoz hasonlítani?? mert fps mindkettő?? :O ilyen alapon lehet mondani hogy a-s merci ugyanolyan mint az s-klasse mert csillag van mindkettő elején
  • szurka #83
    frankón nem értem, hogy létezhet még a 3D Realms....am idén az Overlord 2 is jó lesz
  • Cat 02 #82
    Mafia nem az eszetlen száguldásról volt ismert ^^
    a, rendőr ha gyorsan mentél elkapott
    b, ha vminek nekimentél a hp eléggé fogyott :P