Gyurkity Péter

Elkészült a Thunderbird 3 első bétája

Végre megérkezett a csigalassúsággal készülő harmadik verzió első bétaváltozata, amely több újdonságot is kínál a lassan türelmüket vesztő felhasználóknak. A végleges verzió azonban még odébb van.

A Mozilla Messaging oldalán kedden bukkant fel a Thunderbird 3 Beta 1, amely immár bárki által letölthető és kipróbálható (a tesztváltozatokat kísérő szokásos figyelmeztetésekkel és tanácsokkal). A népszerű ingyenes kliens ezzel végre kilépett az alfa stádiumból és közeledik a végleges változat felé, ám ennek megjelenéséig még sok munkára lesz szükség. Nézzük, hogy miben is kínál újat az első béta.

A Thunderbird eddigi pályafutása során most először bukkannak fel a fülek a kezelőfelületen, amelyek ugyan némi helyet foglalnak el az ablak felső részén, ám segíthetik a felhasználót az eligazodásban. Az egyes üzenetek megnyitásakor kényelmesebb lesz az irányítás, a fontosabb funkciók gombjait ugyanis közelebb vitték a megjelenített szöveghez, a kapcsolatokat pedig könnyebben és gyorsabban szerkeszthetjük (a címsorban csillag ikon jelzi, ha az illető már megtalálható a listában, ellenkező esetben pedig ide kattintva rögtön hozzáadhatjuk a kívánt személyt). Az IMAP protokoll használata esetén háttérben történő letöltést és gyorsabb beolvasást ígérnek a fejlesztők.

A kiegészítők rendszerét a Firefox mintájára átszabták, itt a megnyíló ablakon belül kereshetünk és tölthetünk le újabb beépülőket. A külső fejlesztőknek azonban dolgozniuk kell a kompatibilitáson, ez ugyanis jelenleg csak kevés kiegészítő esetében megoldott. A Windows Vista használói számára a keresőfunkció integrálása szolgál további újdonsággal, míg a Mac-fanatikusok használhatják az OS X saját kapcsolatlistáját, az új üzenetek jelzéséhez igénybe vehetik a Growl-t, az import funkció pedig immár a Mail app esetében is él.

A béta természetesen ismert hibákkal érkezik, ezek listáját szintén megtalálhatjuk a belinkelt oldalon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vmiki88 #3
    hogy-hogy elhanyagolták??
    Egyébként tökéletesen müxik, csak remélem nem lopják el a jelszavamat az e-mail fiókomhoz
  • Vorpal #2
    Müködik az azért.
  • snorbi #1
    Kár, hogy így elhanyagolták/ják...