Gyurkity Péter

Jövőre érkezhet a Windows 7

A PDC és a WinHEC-konferencia után nagyon úgy tűnik, hogy a Microsoft mégis jövő év végére, az ünnepekre tervezi a Windows 7 megjelenését. A hibrid grafikai megoldások esetében hiányozni fog a natív támogatás.

A Cnet - amelynek munkatársai maguk is részt vettek a két konferencián - Doug Howe igazgatót kérdezték meg a szoftvercég részéről, elsősorban a második bemutatón elhangzott egyes részletekkel kapcsolatban. A személyi számítógépek sebességén, átlagos teljesítményén javítani hivatott Velocity program ismertetése közben elhangzott ugyanis, hogy 2009 végén a Vista után már a Windows 7 venné át a stafétabotot ezen a téren, a partnercégek PC-inek tesztelésében.

Howe a kérdésre válaszolva megerősítette, hogy a következő ünnepi szezonra már egyértelműen a Windows 7 kerül a középpontba, erre a termékre koncentrálnak majd Redmondban. Ezzel gyakorlatilag elismerte, hogy az operációs rendszer még 2009 karácsonya előtt elérhető lesz, miközben a hivatalos álláspont továbbra is az, hogy pontosan a Vista megjelenése után három évvel számíthatunk az utód felbukkanására (igaz, a nagyvállalatok számára már 2006 őszén elérhetővé vált a sok kritikát kiváltó rendszer). Az biztos, hogy jövő év elején számíthatunk az első bétára, a konferencián pedig elhangzott, hogy ezúttal egyetlen Release Candidate változatot terveznek.

Ami a Velocity programot illeti, a Microsoft továbbra is 50 másodpercben határozza meg a kellően jónak minősülő asztali számítógépek boot idejét. Elmondásuk szerint bár számos, a program követelményeinek megfelelő termék ennél jóval gyorsabban indul el, igyekeztek kellően széles határvonalat húzni, hogy a lehető legtöbb modell maradjon a kritériumok szabta területen belül. Ennél jóval fontosabb hír, hogy az AMD és az nVidia által fejlesztett különböző hibrid grafikai megoldások, összeállítások natív támogatása hiányozni fog a Windows 7-ből, aminek nyilván nem örül a két gyártó.

Az asztali operációs rendszer mellett az utóbbi napokban annak szerverekre szánt változata, a Windows Server 2008 R2 is helyet kapott a tudósításokban. A bemutatókon elmondták többek között, hogy kizárólag 64 bites változat készül a szoftverből, a támogatott processzorok száma 64-ről 256-ra ugrik, emellett pedig elérhető lesz a PowerShell következő verziója (csakúgy, mint a Windows 7 esetében). A jelenleg technikai béta formájában elérhető fejlesztés jövőre jelenik meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bvalek2 #56
    - Ez a fórumszál a bitperfekt hanglejátszásról szól Linuxon: http://www.hydrogenaudio.org/forums/index.php?showtopic=66159
    - CAD alkalmazások, van vagy 30: http://www.tech-edv.co.at/lunix/CADlinks.html
    - Kiadványszerkesztés: http://www.linuxjournal.com/article/8098 (lámáknak, mert LaTeX-nél kezdődik a könyv és cikkírás)

    Eláruljam hogy szereztem őket? Beírtam Google-be, hogy "bitperfect music playback on Linux", "CAD for Linux", "publishing on Linux". Nagy szakértelem kellett hozzá...

    Nyilván az Industrial Light and Magic is azért használ Linuxot, mert nem jó semmire. Meg is látszik azon az ócska sztárvárszon, milyen gagyik lettek a trükkök
  • Toncsi47 #55
    Én szeretem a linuxot, de azért sorolom...
    Mi nem ment nekem linuxon:
    házi félprofi audio/video mastering (az ALSA egy rakás ***)
    bitperfect hanglejátszás
    CAD alkamazások 0
    kiadványszerkesztő alkalmazások 0
    stb...
    Amúgy Gentoo-m van és imádom. De ha dolgozni kell akkor win, vagy mac...
  • precision #54
    hát nem egészen :)
  • bvalek2 #53
    Pl. jót tesz a Microsoft részvényárfolyamának, egy újabb alkalom szerepelni a hírekben, újra be lehet szedni a licenszdíjakat, stb. Miért, nem ilyen "előnyökre" gondoltál?
  • precision #52
    valaki írja már le röviden h ez mitől jobb mint a vista?
    mert olvastam asszem indexen v. origon egy cikket erről a windows7ről, de majdnem meghaltam a röhögéstől mikor a cikkíró olyan dolgokra mondta hogy a windows7 _végre_ tudja ezt meg ezt, amiket már a vista is simán tudott

    szal, mi a különbség? most nem a guira gondolok mert az lényegtelen egy bizonyos szint felett, hanem működés szempontjából... mert az a gyanúm hogy egy újraskinezett, picit gui terén felturbózott vistaról van itt szó

    vagy tévedek?
  • Krisztiam #51
    éljen a windows 3.1 :DDDDD
  • Palinko #50
    nincsenek kötelezve, de én azt hittem az a céluk, hogy minnél szélesebb érdekeltséget lefedjenek, ne aggódj megvannak nekem a hagyományos linuxos helyeim, de fontosabb híreknek szerintem itt is meg kéne jelenniük.

    win7 van a középpontban, tudjuk volt egy konferencia meg ez a bejelentés, de a 3.11 támogatás megszűnésekor is ment a reklám hogy ilyen jó lesz, bejelentik az SDD gyorsulását erre win7 ben gyorsabbak lesznek az SDDk, ez érzésed szerint nem sok?
    tudom nincs meghatározva, és nem is azt mondom mindég legyen linux hír, de a fontosabbak jöhetnének szerintem.

    #46
    "Ennyi erővel a Win meg sok szempontból jobb, mint a Linuxok... Ugyanolyan hülye kijelentés."

    akkor írom úgy, hogy számomra sokkalta több érv szól az ubuntu mellett mint a vista, xp vagy más egyébb windows op rendszer mellett.


  • vajon kiki #49
  • bvalek2 #48
    Nono, azt nem teheted meg, hogy nyilvánosak fikázol, aztán felteszed a kezed hogy utálod ezeket a vitákat, meg csak privátban. Itt nyilvánosan sorold fel tételesen hogy milyen munkára nem alkalmas szerinted a Linux, én pedig minden egyes pontot részletesen, internetes hivatkozásokkal meg fogok cáfolni. Hajrá.
  • GG #47
    Na a microsoft jó szokását újfent fenntartja. Egy félkész OP rendszer kidom a piacra. Rám ne számítsanak a második servicepakig :S