Napi Online

A franciák szigorúak az illegális letöltőkkel szemben

A francia törvényhozás nagy többséggel elfogadta azt a törvényjavaslatot, melynek értelmében a szerzői jog által védett zenét, filmet vagy videojátékot ellenszolgáltatás nélkül letöltőket a jövőben internetkapcsolatuk megszüntetésével sújtanák.

A törvényszegő felhasználókat először e-mailben figyelmeztetik, majd postai úton is kapnak felszólítást, s ha ezután is folytatják tevékenységüket, egy évre felfüggesztik a világháló elérését számukra. A képviselők többsége üdvözli a javaslatot, erről tanúskodik a 297:15 arányú szavazás is. Bruno Retailleau, a szélsőjobb MPF párt szenátora ugyanakkor túl szigorúnak tartja a szabályozást, s a világháló megvonása helyett pénzbírságot javasol. Retailleau úgy érvel, az internet alapvető közjószág lett, ami szociális szolgáltatásokhoz segíti az embereket, s ezeknek hiánya "traumát okozhat a családok életében". A kulturális miniszter ezzel szemben a pénzbüntetést tartaná túlzásnak. Christine Albanel szerint ez a büntetési mód a kezdeményezés egész filozófiáját változtatná meg, melynek célja a nevelés, nem pedig az elnyomás.

A törvény egyébként egy parlamenten kívüli kezdeményezésnek, a Nicholas Sarkozy elnök által tavaly novemberben kezdeményezett, úgynevezett Olivennes-egyezségnek a törvényre emelése, s komoly csatározásokhoz vezethet a jövőben Párizs és Brüsszel között. Az Európai Parlament ugyanis szeptemberben - a franciákkal ellentétben - az internetmegvonás törvényen kívül helyezése, s így a javaslat elvetése mellett szavazott. A francia elnök az ügyet érintően levelet írt José Manuel Barrosónak, melyben felkéri az Európai Bizottság elnökét, segítsen a parlament határozatának megváltoztatásában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • karcsi #7
    la tienne
  • vajon kiki #6
    én körmöst adnék nekik

    nevetséges hogy még mindíg ezzel a kisstílű megfélemlítéssel próbálkoznak amikor alig van már olyan
    ember aki NE tudná hogy hogyan kell egy utorrentet titkosítva beállítani és akkor aztán semmi bizonyítékuk nincsen
    akármilyen kalózos filmet töltesz le
  • Razgon #5
    Én is szigorú vagyok a franciákkal:

    -Franciák, anyátokat!
  • avman #4
    hoztak egy betarthatatlan, mind technikailag, mind szakmailag ostoba törvényt. nabumm. mert majd az isp zsandárt játszik, és az előfizetőit kidobálja. aham, persze... ahogy azt micika a jogvédő lobbinál meg a törvényhozásban elképzelte. monnyuk biztos lesznek elrettentő esetek, kis számmal. h az isp-nél a káposzta is megmaradjon, meg a kecske is jóllakjon.
  • Dante73 #3
    Nevelés?
    B+, állítsák sarokba az állampolgárt, mégis, hogy jön ahhoz, hogy csak úgy letöltöget! Ejnye!
    Szólásszabadság, ilyenek ezeknek egy szót sem mond. Érződik a szakértelem a törvényen...
  • benczurzs #2
    Érdekes lenne most egy új vírus, mely elterjed, a döntéshozók gépeire is, mely a háttérben P2P kapcsolatokat nyitogatna, és randomra töltene le és azokat fel.
    Kíváncsi lennék annak az arcára, aki épp megszavazta a törvényt, és másnap az ISP az ő gépén talál ilyesfajta aktivitást.
  • highpoint #1
    Az a baj, hogy ez a büntetés nem elég elrettentő. Az ilyen elvetemült ember a büntetés ideje alatt képes arra, hogy mások wifi-s hálózatát megcsapolja, és ezzel ártatlan netezőket kever hasonló bajba. Szerintem elrettentésként bírósági tárgyalás nélkül főbe kellene lőni az ilyen mocskos banditákat...!!!