Berta Sándor

Kulturális miniszterek a fájlcserélők ellen

Az európai uniós tagállamok kulturális miniszterei azt szeretnék, hogy ha az internetszolgáltatók a jelenleginél aktívabb szerepet vállalnának a fájlcserélők elleni harcban.


Christine Albanel
A politikusok emellett azt is el akarják érni, hogy a cégek részt vegyenek az emberek szerzői jogi kérdésekben való felvilágosításában is. "A 27 európai uniós tagország kulturális miniszterei Versaillesban tartott találkozójukon megállapodtak abban is, hogy a két kérdésben közös javaslatokat dolgoznak ki, amelyeket később az Európai Bizottsághoz terjesztenek be. Ezenkívül szintén egyetértettünk abban, hogy támogatjuk az Európai Bizottság távközlési reformcsomagját. A célunk azonban az, hogy az internetszolgáltatóknak az átállás ne okozzon jelentős többletköltségeket" - jelentette ki a találkozó után Christine Albanel francia kulturális miniszter.

A politikus sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a jelenlegi szabályozási csomagban még nem szerepelnek a szellemi tulajdon védelmét biztosító pontok. Ez azonban hamarosan változni fog. Feltűnő volt ugyanakkor, hogy Albanel és kollégái kínosan kerülték a franciaországi HADOPI mintájára létrehozandó európai fájlcserélők elleni hivatallal kapcsolatos kérdéseket. "Az online kalózok legyőzése elengedhetetlen ahhoz, hogy a tartalomszolgáltatók újra bízzanak az internetes piacban. Ehhez az első lépés az lehet, hogy ha az internetszolgáltatók felhívják a felhasználók figyelmét a szerzői jogsértésekre és a szerzői joggal kapcsolatos kötelességeikre" - közölte Bernd Neumann német kulturális miniszter.

Az eco német internetgazdaásgi szervezet és annak jogi és szabályozási kérdésekért felelős elnöke, Oliver Süme keményen bírálta a találkozó után a kulturális minisztereket, mondván az internetszolgáltatókat nem szabad segédrendőrökként foglalkoztatni. A szolgáltatók ugyanis nem felelősek a szerzői jogsértésekért és nem is feladatuk, de nem is tudják megítélni adott esetben, hogy hol a határ a szerzői jogsértés és a még legális tevékenységek között. Az eco különösen a francia modellt kritizálta, mivel szerinte az internethozzáférések lekapcsolása beavatkozás az emberek alapvető kommunikációs jogába. A szervezet ráadásul emlékeztetett, hogy hasonló ügyeket eddig a zene- és a filmipar többnyire elveszítette.

A francia internetszolgáltatók és civil szervezetek már július elején tiltakoztak a fájlcserélők letiltása ellen és attól tartanak, hogy a médiavállalatok érdekeit védő európai parlamenti képviselők még az idén nyáron el akarják fogadtatni a tartalomszűrők bevezetését. Ez pedig azt jelentené, hogy egész Európára kiterjesztik a HADOPI-rendszert. Az aggodalmat csak tovább erősítette, hogy Luc Chatel, a francia kormány gazdasági és fogyasztóvédelmi kérdésekért felelős államtitkára néhány napja jelezte: konkrét lépéseket terveznek a fájlcserélés európai szintű visszaszorításáért és ebben a harcban globális szintű eredményeket akarnak elérni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Xmas76 #34
    Emberek! A legfőbb probléma nem a felsoroltak! Az itt a gond, hogy még mindig a fájlcserélőket támadják, holott az csak egy eszköz, ami önmagában még nem egy bűnös dolog. Az illegális tartalommegosztást lehet maximum támadniuk. A fájlcserélés önmagában még nem bűn.

    Teljes természetességgel lehet free dolgokat megosztani fájlcserélőn. Abban semmi bűn nincs. Még mp3-at is. Sőt, vannak ingyenes filmek, trailerek, és egy halom dolog.

    Könyörgöm, miért minden vezető ennyire sík buta?
  • Stirner #33
    Huh..Fenébe bealkonyult a fájlcserélésnek...ajjaj...
    Na, jól van. Megyek letöltök valamit búfelejtőnek :)
  • arrakistor #32
    RIFFT¡AVI LISTN hdrlavih8 V‚  m*  à À LIST‚ strlstrh8 vidsDIVX  è u m* é¸ àÀ strf( ( à À   DX50  strn Video LISTx strlstrh8 auds  € D¬ *6  strf U  D¬ €> €  ¡ strn Audio JUNK–[/apro]

    nem, nem őrültem meg , a fent látható karaktersorozat egy DivX kodekkel ellátott .avi kiterjesztésű példafile azonosítófejléce, és némi magyarázat következik most azoknak akik nincsenek képbe a számítástechika ezen részével kapcsolatban. Minden fájl(-típus) rendelkezik egy azonosítófejléccel, amely rendszerint a fájl elején , de ritkán a végén helyezkedik el, vagy pl.: mp3 esetében a végén is elhelyezkedik a fejléc egy része, melyet metaadatnak hívnak és itt tárolódnak egyéb információk pl.: előadó, hossz (percben) megjegyzések stb.. a fejlécet követi maga az adat. A fejléc rendszerint néhány száz bájttól néhány kilobájtig terjedő hosszúságú adat, mely egy több száz megabájtos video esetében ugye csak maximum ezrelékben lehet kifejezni. A fejléc .avi típusú videók esetében minden esetben RIFF -el kezdődik majd néhány típusazonosítás után jön a videot dekódoló ún. kodek típusa amely, jelen esetben vidsDIVX (DIVX) de lehetne XVID, i263 és még nagyon sok minden más is... a fejléc hiányában .avik esetében pl.: csak a kodek véletlenszerű találtagásával lehetne azt beazonosítani. Ha azonban nem is .avi a fájl típusa, hanem egy saját fejlesztésű formátum, saját kodekkel , amely nem annyira ismert az interneten , netán egyáltalán nem is publikus, még a fejléc ismeretében sem tudja a T. hatóság dekódolni, vagy a fejléc nélkül igencsak nagy nehézségekbe ütközik mikor megszerez egy részletet a fájlból amely körülbelül így néz ki :

    [apro]íAŐ40 ˆgO› ¥ÐÐ2Y¥¦'Q€`U²öb×$»ÞàSiÐGp¶‚µeÅÃᥣƒØùAUO"ê`÷•‘µ  Á)ã*H @²cãióÅxÞeÅøQÑ’0Ð- H`Ùrˆ­>}_zƒŒ–¡xs€²<c€qÚ 0"WˆM6„=(uKbVÊøD4Ìfð¢-uGN,8|ƒVÄBÓ†€~¥Tû""¶ÄQä*¯6gC¨,>`DV™Ä–Œ>©q)\Œ]@Þ#JtñÐ:u)ÑÚòP"ÒŸ­ìÄöû¨‡O>m![vc#¹£Ll=fµ&DM² M‘]Ì\ðªXûN¹ðjhÖ2Vxñ¥:ç‡PCÕ€¨î'ȃ!„­ŐM$ãG*‹›ŸÅò¾xp,Õ4Àõ à V_ð„ª<‚\˜?€^2ŒÝA


    még laikus szemmel is igen nagy különbség van a fejléc és a tényleges adat között, mivel a fejlécben a latinbetűs értelmes szavak csoportosan helyezkednek el.
  • arrakistor #31
    azért annyira nem eszik forrón a kását, mivel a legtöbb video/audio anyag az eredeti mpeg2(DVD) és mp3 (audio) kodekekhez képest többször át lett tömörítve és/vagy pistike féle moziban felvett, majd DivX-be tömörített változatát teszi fel torrent formájában ... ezeket viszont nincs az a hatóság aki megtalálná, különösen nem részleteiben, mivel az adott esetlegesen ismeretlen tömörítési algoritmus részleteit nem fogja tudni semmivel sem azonosítani sem (mivel egy ezrelék körüli az esélye hogy pont az azonosító fejlécet kapja el) , nemhogy még ez alapján bármilyen eljárást indítványozni... ráadásul mivel ezt jól tudják a szakik is, ezért nem is foglalkoznak tulajdonképpen a torrentek ellenőrzésével, csak média szinten rémisztgetik a még hozzáNEMértőket...
  • Sanyix #30
    nem csak trendi zenét lehet letölteni. Sorozatokból van sok jó, filmből is van évente 1-2.
  • Toncsi47 #29
    "A kulturális minisztereknek tehát az a dolguk, hogy minél hatékonyabban megakadályozzák a kultúra terjedését?"

    "Jól látod, a feladatuk úgy tűnik valóban a kultúra terjedésének mindenáron való megakadályozása, és a vállalatok profitjának növelése."

    Szval ti a mai mozifilmeket, sorozatok, trendi zenéket, játékokat (a letölések nagy részét) kúltúrának nevezitek? Asszem hánynom kell
  • ede0001 #28
    Titkosítás + Peerguardian... és az összes jogvédő kinya..hatja
  • hdo #27
    Miért is nem terhelő bizonyíték rád nézve hogy a torrentjeid egy részét nem titkosítva _töltöd_le_? Ha egy mozifilmnek a ripjéből akár 10 percet is letöltesz, már jogot sértesz vele, arról meg nem is beszélve hogy egy teljes zeneszám titkosítatlan csatornán keresztül is pillanatok alatt leérkezhet egészben.
    1,2 Mbites netem van, és az általam felvázolt beállításokkal is az összes torrent amit le akarok szedni úgy jön ahogy csak a csövön kifér, tehát 170 KBPS-el.

    Más: azért jó sok sorozat van amit amerikai sci-fi vagy fox channelen adnak, és szívesen nézem, és gondolhatod hogy kissé nehézkes lenne rájuk falun előfizetni. Magyar szinkronnak meg nem akarom kitenni magam, egyedül a house-t voltam hajlandó megnézni szinkronosan, egészen addig amíg house szinkronhangját - és vele együtt az egész stílusát - azt a fapofa artikulálásra képtelen Kulka el nem cseszte, ezen kívül még talán 1-2 másik sorozat van amit magyarországon torrent nélkül meg tudnék nézni és érdekel is, az összes többi vagy nem elérhető, vagy jegelték a magyar csatornák 1-2 évad után.
  • FoodLFG #26
    Ja kösz. Az én voltam xD
    10/10 Mbitem van, szóval ha 200k-val jön/megy, akkor is marad még 800k szabadon. Itt az nem nagyon terhel.
    Aki meg kapja, az tölthetné ftp-ről is, ami kb ugyanakkora terhelést jelentene (vagy talán még nagyobbat is).
  • arrakistor #25
    1 dologra szeretnék azonban kérni minden torrentezőt/letöltőt ! Lehetőleg (ha egy mód van rá) ne a neten keresztül nézze a tv-t , és az idióta sorozatokat (mint pl. az egyik kolléga is említette hogy letöltötte a LOST 4. teljes sorozatot HD minőségben ) ... lehet élni a lehetőséggel, de ne éljünk vissza a lehetőséggel, mert a szolgáltatóknak valóban véges az adatátviteli kapacitásuk, és ha mindenki mindent itt töltene és főleg HD minőségben, akkor tényleg összeomlana az egész UPC (stb.) néha, egy-egy jobb mozifilmet vagy kedvenc filmünket persze egész más DivX/Xvid-ben letölteni.