Berta Sándor

A jövő áruháza: vásárlás mobillal, fizetés ujjlenyomattal

A legújabb technológiákkal ellátott bevásárlóközpontot adott át az egyik legnagyobb áruházlánc a németországi Tönisvorstban.

Az üzlet neve stílusosan Future Store lett és ez az első bolt, amelyet a METRO csoport Future Store kezdeményezése keretében átadtak. Az áruházat hivatalosan Dr. Eckhard Cordes, a METRO csoport, René Obermann, a Deutsche telekom és Prof. Dr. Henning Kagermann, a SAP igazgatóságának elnöke nyitotta meg. "Azok a koncepciók és technológiák, amelyek itt beválnak, később más üzletekben is megjelenhetnek" - jelentette ki Dr. Eckhard Cordes. Az első és legfontosabb újdonságnak a mobil bevásárlási asszisztens (MEA) számít, amely egy mobiltelefonokra letölthető és feltelepíthető program és amelyet a Metro és a Deutsche Telekom szakemberei közösen fejlesztettek ki. A szoftvernek köszönhetően az emberek a vásárlás közben információkat kaphatnak a polcokon sorakozó termékekről, megtudhatják, hogy melyik árucikk hol található, de egyúttal minimálisra csökkenthető a pénztáraknál a várakozási idő.

"Ma már szinte mindenkinek van mobiltelefonja és a készülékek többsége alkalmas a mobil vásárláshoz" - tette hozzá a Dr. Eckhard Cordes. A másik fontos újdonság az RFID-technológia alkalmazása, amelynek a segítségével egyszerű és könnyű a különböző termékek felismerése, megállapítható, hogy egy adott hús mennyire friss, mikor került a hűtő polcokra. A vásárlóknak ezenkívül lehetőségük van interaktív tanácsadást kérni. A bőrtípusuk megadásával például mindenki megtudhatja, hogy milyen kozmetikum illik hozzá a leginkább.

Az áruházban helyi idegenvezetőként két robotot alkalmaznak, akik képesek segíteni az egyes részlegek megtalálásában. A robotok beszéddel tájékoztatnak, a információk megszerzéséhez elég csak megadni a fontosabb címszavakat az érintőképernyőn. A fizetés a pénztáraknál az ujjlenyomat megadásával történik, nincs szükség sem aláírásokra, sem PIN-kódokra. Mindez a cég szerint növeli a biztonságot és így például senkinek sem kell tartania pénztárcája ellopásától.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • willcox #9
    Van, ahol kell!
  • Cat #8
    ma már nem kell aláírni.
  • willcox #7
    Nem mondanám gyorsabbnak. A PIN kód beütése, a nyugta aláírása szintén idő. Egy pénztáros gyorsabban visszaadja a pénzt.
    A Metro-t céges vásárlásokra találták ki, a kártya is céghez és nem emberhez köthető (max. akkor köthető emberhez, ha magánvállalkozó az illető). A Metro-t én nem tartom sem jónak, sem olcsónak (sőt, drágábban ad mindent, mint ahogy azt máshol vennéd meg, leszámítva a kötött áras termékeket).
  • Szemi90 #6
    Nálunk pl. a Kaisers áruházban már jól működik a kártyás fizetés. Mivel nem kell visszaadni, ezért gyorsabb is mint a kp. Ha valamelyik cég nem sajnálja a bérelt vonalat, akkor ott gyors, a betárcsázós meg lassú ez tény.
    Egyébként meg ha jól tudom a METRO áruházakban csak ügyfélkártyával tudsz vásárolni, akkor meg már mindegy, hogy kp, vagy kártya, simán a nevedhez tudják rendelni a vásárlást.
  • valamit #5
    Azért kicsit feltűnőbb levágott ujjakkal a kezedben odaállni a benzinkúthoz, mint más bankkártyájával és a sértett fél is hamarabb észreveszi, hogy hiányzik neki valamije, onnantól meg nyilván jelenti (meg kezelteti kórházban a sérülést, stb.)
  • Anakyn #4
    Eljő a világ, mikor nem a tárcádat nyúlják le, hanem az ujjadat vágják le a metró aluljárában! Már várom! :)
  • Mister #3
    a kártyás fizetés lassúsága csak itthon ilyen... Luxemburgban a kártya lehúzásának pillanatában már jött is az igazoló sms. ( de nem az a berakom a kártyát, és várok, hanem amikor egy tizedmásodperc alatt áthúzzák a leolvasón )

    ezzel is el vagyunk maradva, mint olyan sok minden mással. :(
  • willcox #2
    Az egy dolog, hogy remekül átverhető, de emellett még lassú is, mint minden olyan fizetés, ami nem kápéval történik.
    Ennek csak egy "előnye" lesz: minden vásárlást személyhez tudnak kapcsolni, míg kápé esetén nem. Ez nem a vásárló érdekeit szolgálja, hanem a hatóságokét, meg a marketing cégekét.
  • Tinman #1
    "A fizetés a pénztáraknál az ujjlenyomat megadásával történik"

    Remekül átverhető rendszer.